Nieuws

Zieke essen omgetoverd tot gevelbekleding

Zieke essen in Zwolle krijgen een nieuwe functie. De bomen worden verwerkt tot hoogwaardige en duurzame gevelbekleding voor gebouwen.

In Zwolle is Salverda Bouw samen met sociale onderneming Binthout, woningcorporatie DeltaWonen en gemeente Zwolle gestart met het unieke regionale project. In het project komen circulariteit en inclusiviteit op een bijzondere manier samen.

Essentaksterfte

Gemeente Zwolle heeft de laatste tijd veel zieke essen moeten kappen. De bomen zijn aangetast door de essentaksterfte. Alhoewel er van de buitenkant vaak niet veel te zien is, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. De takken kunnen bijvoorbeeld ineens afbreken. Het gaat om grote hoeveelheden hout. Samen met initiatieven uit de stad wil de gemeente het vrijkomende hout lokaal hergebruiken en verwerken tot nieuwe producten.

Krachten bundelen

Binnen het project wordt het hout van de gekapte bomen verwerkt en verduurzaamd tot hoogwaardige gevelbekleding voor nieuwe gebouwen en woningen. Binthout, die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan het werk helpt, maakt het hout geschikt voor de bouw. Salverda verwerkt het hout in de gevelbekleding van projecten voor DeltaWonen. De oude geveldelen worden tevens hergebruikt.

Lopende projecten

De gevelbekleding is onlangs verwerkt in een van de renovatieprojecten van DeltaWonen. Er zullen de komende tijd meerdere projecten volgen. Salverda heeft het hout zelf ook hergebruikt in de nieuwbouw van het eigen kantoor.

Deel dit artikel