AGC Glass levert driekleurig glas voor bredeschool Het Dok
Hoewel de omgeving nog in opbouw is, moet het gebouw in de toekomst opgaan in de bomen die het omringen. Om dit te bereiken, werd er voor de bouw een mix gebruikt van een houten plint met erboven een glazen gevel van geschakeerd gekleurd glas in drie tinten groen. Door de reflectie van de bomen en de lucht in het glas, wordt het gebouw één met de omgeving.
“We zijn als adviseurs nauw betrokken geweest in de fase voorafgaand aan de bouw”, vertelt Alexander Postma, verkoper bij AGC Heerlen. “Het glas Colorbel leek ons uitermate geschikt om het effect te bereiken wat de architecten voor ogen hadden. Het betreft gekleurd emaille, standaard verkrijgbaar in 30 kleuren, dat in het glas gebrand wordt. De kleurechtheid van het glas blijft hierdoor jarenlang heel goed.”
Bladerdak
Noud Paes, projectarchitect :“Gezondheid en frisse lucht vormden belangrijke uitgangspunten in de ontwerpfase van Het Dok. Al snel bleek dat de school ook echt in een groene, bosrijke omgeving zou komen te liggen. Vanuit dit gegeven besloten we de school ook echt onderdeel van de omgeving te maken. Zo ontstond de combinatie van de houten plint met erboven een volledig glazen gevel. Met Colorbel hebben we kunnen kiezen voor drie frisse groentinten, die we geschakeerd gebruikt hebben. Het resultaat is heel mooi geworden, je krijgt echt het gevoel van een bladerdak. Vooral ook de reflectie van de bomen en de lucht in de glazen gevel, maken het extra dynamisch.”
Een glazen windscherm
“Een goede balans tussen goede isolatie en voldoende frisse lucht vormt vaak een probleem bij scholen. Voor ons lag hier een mooie uitdaging. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met Arup een innovatief klimaatconcept ontwikkeld dat natuurlijke ventilatie via de gevel mogelijk maakt. Eigenlijk fungeert de glazen gevel hierbij als een windscherm. Achter dit scherm bevinden zich akoestische roosters die in de zomer er voor zorgen dat er frisse, koele lucht het pand in stroomt en in de winter de koude lucht iets verwarmen voor het naar binnen stroomt. Een gezonde schoolomgeving wordt hiermee gegarandeerd.”
Projectgegevens
Opdrachtgever: Gemeente Oegstgeest.
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam.
Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V., Stolwijk.
Gevelbouwer: AKS Specials, Grubbenvorst.
Glasproducent: AGC Mirodan. Oplevering: mei 2014.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Reactie toevoegen