Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit

vrijdag 26 januari 2024

De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer mensen leven op een klein oppervlak en op sommige plaatsen is er geen plek meer voor consensus. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. Dat alles komt op 27 februari 2024 aan bod tijdens het vijfde Seminar MCD in het Erasmus Paviljoen in Rotterdam.

Hoe verdeel je de ruimte en welke claims hebben prioriteit? En in hoeverre is er synergie of mogelijkheid voor nuance en differentiatie? Dat zijn kwesties die in Rotterdam aan bod gaan komen. Zo zal Nick Juffermans laten zien hoe logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie nauw met elkaar verweven zijn.

Snel evoluerende stadsomgeving

Nick Juffermans
Nick Juffermans

Juffermans, projectleider en strategisch adviseur bij Goudappel, benadrukt dat de logistiek van essentieel belang is voor het functioneren van de stad. Zo vereist het inzamelen van afval bijvoorbeeld strategisch geplaatste ondergrondse ophaalcontainers en verzamelplaatsen. Het nieuwe inzamelen verhoogt het aantal inzamelmomenten, waardoor de stad efficiënter functioneert.

Logistiek hoeft volgens hem niet per se meer ruimte in te nemen dan andere domeinen. Een onderzoek van de Topsector Logistiek concludeerde dat niet alles meer past in de schaarse openbare ruimte. Het draait om het maken van keuzes en het begrijpen van de effecten. Specifieke functies met een zwaar bevoorradingsprofiel zijn mogelijk niet meer haalbaar in een krappe binnenstad. Het is essentieel om de eisen aan de omvang en aantallen voertuigen in een stad te begrijpen en de effecten ervan te evalueren.

Logistiek wordt vaak gezien als een grote efficiencypuzzel, vooral met betrekking tot het rondrijden van pakketten en diensten. Juffermans benadrukt dat er meer factoren zijn die bepalen wanneer en hoe vol een logistiek voertuig opereert. Een verminderde efficiëntie van het inzamelen van afval mag bijvoorbeeld niet leiden tot ontevreden bewoners. Het is van vitaal belang om een evenwicht te vinden tussen efficiëntie en klanttevredenheid.

Vitaliteit

Zonder aandacht voor logistiek dreigen veel centrumgebieden snel hun vitaliteit te verliezen. Alleen functies met kleinschalige bevoorrading zullen overblijven, terwijl evenementen, horeca en retail zich mogelijk naar beter bereikbare locaties verplaatsen. Het concept van de Mall of the Netherlands zou zich wellicht over het hele land kunnen verspreiden.

Juffermans benadrukt de noodzaak van verbinding met andere domeinen. Het begrip van de samenhang tussen logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie is cruciaal voor het creëren van toekomstbeelden. Het is daarom essentieel dat beleidsmakers worden geïnspireerd na te denken over de integrale opgave en de samenhang tussen keuzes te begrijpen. Daarbij biedt het inspiratieboek van de Topsector een integraal beeld van alle domeinen, waaronder logistiek, centrumontwikkeling en klimaatadaptatie. Het boek biedt een leidraad voor beleidsmakers om te streven naar een evenwichtige benadering van stadsontwikkeling, waarbij alle domeinen gelijkwaardig worden meegenomen.
Het streven naar geïntegreerde stadsplanning vereist het aansluiten van alle domeinen aan de voorkant, zonder kunstmatige ‘volgordelijkheid’. Logistiek is een cruciale factor die, wanneer goed geïntegreerd, de levensvatbaarheid en duurzaamheid van stadscentra kan waarborgen.

Juffermans op Seminar MCD

Nick Juffermans is een van de sprekers tijdens het Seminar MCD op dinsdag 27 februari in Rotterdam. Ga je ook met hem in gesprek over zijn stelling ‘Beleving en een sterke lokale economie in de binnenstad wordt geleverd met een vrachtwagen!’. Ben jij een stads- en beleidsmaker en werk jij aan de verdichte, historische, autoluwe of leefbare stad? Kom dan naar het seminar en ga het gesprek aan. Welke keuzes maak jij in onze toekomstige openbare ruimte? En hoe?

Ontdek hier alle info over het Seminar MCD of meld je meteen aan.

Bron: Biind
Afbeelding boven: Shutterstock
Overige afbeeldingen: Goudappel

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »