Wek een gebouw tot leven met deze ademende gevel
Poriën
De gevel werkt als de poriën van huid: de grootte van de vele openingen nemen toe of af, afhankelijk van de staat van de omgeving. Op elke vierkante meter dan de ademende gevel zijn er 140 luchtkanalen, ook wel de ‘pneumatische spieren’, volgens Becker. Deze ‘spieren’ zorgen voor een vorm van responsieve architectuur, omdat ze telkens in beweging blijven om een gewenste hoeveelheid lucht, licht en zichtbaarheid door te laten.
De technologie bestaat uit twee glazen muren waarin de luchtkanalen zich bevinden. Tussen de glazen panelen in is er een lichte onderdruk nodig zodat de spieren kunnen bewegen. Volgens Becker is deze technologie zeer energie-efficiënt en zijn er bovendien geen technische componenten die visueel in de weg zitten.
Green Product Award
Het Breathing Skins Project begon als Beckers thesis aan de Universiteit van Stuttgart. Inmiddels wordt de technologie verder ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers en sponsors. Het project wordt tentoongesteld in een showroom in het Duitse Mandelbachtal.
Naast de voordelen op gebied van klimaatbeheersing biedt de voortdurend ademende schil ook een fraai aanzicht. Ook wordt bij de tentoonstelling laten zien dat de spieren in kleur aangepast kunnen worden. Het project heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Green Product Award voor zijn potentie in de bouwsector.
Foto's en video via Breathing Skins Project.

De luchtkanalen in de ademende gevel openen of sluiten op basis van de omgeving.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Programma bekend voor Circulaire Openbare Ruimte Congres op 19 juni
13 jun om 07:30 uurOp 19 juni organiseert Straatbeeld voor de vierde keer het Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen is…
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Sessie vakbeurs HOUTBOUW: ontwerpproces voor prefab houtbouw
7 mei om 07:30 uur 6 minVan dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de derde editie van de…
Film Architecton: Hoe kunnen we beter bouwen?
24 apr om 07:30 uur 4 minVanaf donderdag 1 mei draait in diverse bioscopen opnieuw een architectuurfilm. Recent zagen we al Oscar-…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen