Walk 21 in Rotterdam: steden beter inrichten voor voetgangers

dinsdag 8 oktober 2019
timer 3 min
Honderden politici, stedenbouwkundigen en academici van over de hele wereld zijn van 7-10 oktober in Rotterdam voor Walk 21, een internationaal congres om ervaringen te delen over hoe je steden beter kunt inrichten voor voetgangers. Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal opende maandag 7 oktober dit internationale voetgangerscongres, in De Doelen.

 

Wethouder Bokhove: “Voetgangers hebben een grote rol om steden bereikbaar en schoon te houden. Ze kunnen overal makkelijk komen, ze stoten niets uit en ze nemen ook nog eens minder plek in dan auto’s. Bovendien is lopen gezond. Voetgangers zijn belangrijk en ik wil lopen in de stad zo aantrekkelijk mogelijk maken. We zijn gaststad voor Walk21, want we kunnen goed laten zien hoe we ruimte maken voor voetgangers en zo lopen stimuleren.”

 

Happy Streets De Doelen

Zo is vanaf deze week de straat voor De Doelen (Schouwburgplein) een maand lang alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De straat wordt met verlichte bomen en geurende planten omgetoverd tot een “bos in de stad”. Deelnemers aan Walk21 openen de Happy Street woensdag 9 oktober om 14 uur door de eerste bomen op wieltjes de straat in te rijden. De bomen krijgen dan een plekje in de straat. De straat Schouwburgplein is dan een maand ook echt een plein.

 

Lopen is gezond

Naast de voorbeelden die laten zien hoe Rotterdam werkt aan het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, is de stad ook actief in het stimuleren van lopen. Zo zijn er wandelcoaches, allerlei loopclubjes en huisartsen die met patiënten wandelen in de wijken en buurten van de stad. Verder werkt Rotterdam met de Erasmus Universiteit samen onder de noemer Healthy’R om uit te vinden hoe Rotterdammers te stimuleren om te kiezen voor gezonder gedrag.

 

Acties om Rotterdammers aan het wandelen te krijgen

Deze week zijn er allerlei acties om Rotterdammers aan het wandelen te krijgen. Er zijn gratis wandelingen door het Kralingse bos en het Zuiderpark, onder leiding van een boswachter. En op zondag 13 oktober is de ‘10.000 steps Art Walk’. Vanaf het voorplein van Rotterdam Centraal neemt een gids van Art Index Rotterdam mensen voor 5 euro mee langs uiteenlopende kunst in de openbare ruimte. Bovendien valt Walk21 samen met de Week van de Toegankelijkheid en zijn er stadswandelingen waarin je kunt beleven hoe het is om de stad te ontdekken met een zicht- of gehoorbeperking. 


Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’

Tijdens Walk21 is er ook volop aandacht voor de manier waarop steden in Nederland aan de slag zijn om voetgangersvriendelijke steden te realiseren. Zo wordt op woensdag 9 oktober met de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ de start gemarkeerd van een initiatief van zo’n 40 organisaties (waaronder provincies, gemeenten en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) om lopen op allerlei manieren te stimuleren. Op de laatste dag van het congres - donderdag 10 oktober – zijn er excursies naar Den Haag, Scheveningen, Delft, Schiedam, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Eindhoven Airport District wordt duurzaam, groen en levendig

2 dec om 09:40 uur
Een duurzaam, goed bereikbaar en levendig gebied met een sterk bedrijventerrein in een prettige werk- en…
Lees verder »

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov om 08:00 uur
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »

Enschede: een stad voor de toekomst

23 nov om 15:29 uur
Enschede is één van de groenste steden van de wereld en het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Een bruisende…
Lees verder »

Marker Wadden wint Dutch Design Award

25 okt om 11:04 uur
Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de…
Lees verder »

‘Gelukkiger uit het gebied komen dan toen je er aankwam’

25 okt om 08:00 uur
Op 16 september vond de tweede bijeenkomst voor de natuurinclusieve ontwikkeling van Schiphol Trade Park samen.…
Lees verder »

‘De stad is gezonder dan de buitenwijk’

20 okt om 08:00 uur
Een strak blauwe lucht, geen ronkende scooters of auto’s en een woning middenin de natuur. Gezonder dan dit wordt…
Lees verder »

Vervolgonderzoek Ruimte Zat: bestaande stad biedt ruimte voor nog eens 200.000 extra woningen

13 okt om 11:53 uur
KAW heeft een jaar na de publicatie van het onderzoeksrapport ‘Ruimte Zat in de Stad’ vervolgonderzoek gedaan…
Lees verder »

Central Park: duurzaam kantoor met eigen park in hartje Utrecht

11 okt om 13:31 uur
Op woensdag 6 oktober is de nieuwste kantorenlocatie van Utrecht, Central Park, officieel geopend. Central Park…
Lees verder »