Vier oplossingen voor meer circulariteit in en rond steden

donderdag 5 januari 2023
timer 2 min
Het ontwerp van de winnaar in de categorie 'Buildings & Neighjbourhoods'. Een transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht. © TUDelft/Alex Kirchstein

Het ontwerp van de winnaar in de categorie 'Buildings & Neighjbourhoods'. Een transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht. © TUDelft/Alex Kirchstein

Ongebruikte ruimtes bij het spoor in Londen inzetten als voedselhubs, textielproductieketens weer helemaal in Nederland huisvesten, isolerende glazen panelen die je kunt demonteren en hergebruiken en het transformeren van voormalige industrieterreinen met materiaal dat nog op locatie aanwezig is. Vier studenten van de TU Delft ontwierpen circulaire werkwijzen in en rond steden en ontvingen de 'Circularity in the Built Environment Graduation Award' (2021-2022).

De 'Circularity in the Built Environment Graduation Award' (2021-2022) is een jaarlijkse prijsvraag, nu voor de derde keer georganiseerd, voor studenten van de Faculteit Bouwkunde die zijn afgestudeerd op een onderwerp dat raakt aan circulariteit in de gebouwde omgeving. De prijsvraag wordt toegekend door de 'Circular Built Environment Hub' met als doel het stimuleren van onderzoek en innovatie op het gebied van circulariteit in de gebouwde omgeving. 

De prijsvraag kent vier categorieën: Materials & Components, Buildings & Neighbourhoods, Cities & Regions, Cross-scale. Hieronder een korte samenvatting van de vier winnende projecten.

Levensduur glas

Isolerende beglazing heeft nog steeds een beperkte levensduur en eindigt nog veel te vaak als sloopafval. Sofia Kouvela ontwierp isolerende beglazing met het oog op demontage om de levensduur hiervan te verbeteren, waardoor het glas mogelijk kan worden hergebruikt of gerecycled. Winnaar Materials & Components. Lees hier haar verhaal.

Transformatie industrieterrein

Alex Kirschstein bedacht en ontwierp een uitgebreide transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht, waarbij materiaalvoorraden ter plaatse worden hergebruikt en aanwezige gebruikers van het terrein zelf over de bestemming kunnen beschikken. Winnaar Buildings & Neighbourhoods. Lees hier zijn verhaal.

Kledingketen

Wegwerpkleding gemaakt in lagelonenlanden is een allesbehalve duurzaam product. Jin-Ah Duijghuisen wil de hele productieketen naar Nederland verplaatsen en heeft een ruimtelijke configuratie gemaakt die het eenvoudiger maakt om op eigen bodem grondstoffen te winnen en regionaal te verwerken. Winnaar Cities & Regions. Lees hier haar verhaal.

Voedselhubs

Adrianna Karnaszewska zag in Londen een mogelijkheid om onbestemde ruimtes dicht bij treinsporen te transformeren in ‘foodscapes’. Zij creëerde een netwerk van multifunctionele hubs en productielocaties die samen een stedelijke voedselvoorzieningsketen vormen die de productie van voedsel dichter bij de mensen brengt.  Winnaar Cross-scale. Lees hier haar verhaal.

TU Delft

Met onderzoek en innovatie helpt de TU Delft om steden veerkrachtig te maken en onze mobiliteit slimmer en duurzaam. Samen met overheidsinstellingen, bedrijven en burgers onderzoekt en ontwikkelt het technologische oplossingen en test en implementeert het baanbrekende innovaties op wegen, in gebouwen, in de stad en in de lucht.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?

7 jun om 07:30 uur

Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking

4 jun om 07:30 uur

Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?

22 mei om 08:37 uur

Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060

15 mei om 11:00 uur

In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk

2 mei om 07:30 uur

Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…

Lees verder »