Vier oplossingen voor meer circulariteit in en rond steden

donderdag 5 januari 2023
timer 2 min
Het ontwerp van de winnaar in de categorie 'Buildings & Neighjbourhoods'. Een transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht. © TUDelft/Alex Kirchstein

Het ontwerp van de winnaar in de categorie 'Buildings & Neighjbourhoods'. Een transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht. © TUDelft/Alex Kirchstein

Ongebruikte ruimtes bij het spoor in Londen inzetten als voedselhubs, textielproductieketens weer helemaal in Nederland huisvesten, isolerende glazen panelen die je kunt demonteren en hergebruiken en het transformeren van voormalige industrieterreinen met materiaal dat nog op locatie aanwezig is. Vier studenten van de TU Delft ontwierpen circulaire werkwijzen in en rond steden en ontvingen de 'Circularity in the Built Environment Graduation Award' (2021-2022).

De 'Circularity in the Built Environment Graduation Award' (2021-2022) is een jaarlijkse prijsvraag, nu voor de derde keer georganiseerd, voor studenten van de Faculteit Bouwkunde die zijn afgestudeerd op een onderwerp dat raakt aan circulariteit in de gebouwde omgeving. De prijsvraag wordt toegekend door de 'Circular Built Environment Hub' met als doel het stimuleren van onderzoek en innovatie op het gebied van circulariteit in de gebouwde omgeving. 

De prijsvraag kent vier categorieën: Materials & Components, Buildings & Neighbourhoods, Cities & Regions, Cross-scale. Hieronder een korte samenvatting van de vier winnende projecten.

Levensduur glas

Isolerende beglazing heeft nog steeds een beperkte levensduur en eindigt nog veel te vaak als sloopafval. Sofia Kouvela ontwierp isolerende beglazing met het oog op demontage om de levensduur hiervan te verbeteren, waardoor het glas mogelijk kan worden hergebruikt of gerecycled. Winnaar Materials & Components. Lees hier haar verhaal.

Transformatie industrieterrein

Alex Kirschstein bedacht en ontwierp een uitgebreide transformatie van een voormalig industrieterrein in Maastricht, waarbij materiaalvoorraden ter plaatse worden hergebruikt en aanwezige gebruikers van het terrein zelf over de bestemming kunnen beschikken. Winnaar Buildings & Neighbourhoods. Lees hier zijn verhaal.

Kledingketen

Wegwerpkleding gemaakt in lagelonenlanden is een allesbehalve duurzaam product. Jin-Ah Duijghuisen wil de hele productieketen naar Nederland verplaatsen en heeft een ruimtelijke configuratie gemaakt die het eenvoudiger maakt om op eigen bodem grondstoffen te winnen en regionaal te verwerken. Winnaar Cities & Regions. Lees hier haar verhaal.

Voedselhubs

Adrianna Karnaszewska zag in Londen een mogelijkheid om onbestemde ruimtes dicht bij treinsporen te transformeren in ‘foodscapes’. Zij creëerde een netwerk van multifunctionele hubs en productielocaties die samen een stedelijke voedselvoorzieningsketen vormen die de productie van voedsel dichter bij de mensen brengt.  Winnaar Cross-scale. Lees hier haar verhaal.

TU Delft

Met onderzoek en innovatie helpt de TU Delft om steden veerkrachtig te maken en onze mobiliteit slimmer en duurzaam. Samen met overheidsinstellingen, bedrijven en burgers onderzoekt en ontwikkelt het technologische oplossingen en test en implementeert het baanbrekende innovaties op wegen, in gebouwen, in de stad en in de lucht.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »