Verticale sloppenwijk met wolkenkrabber van containers
Klik verder voor meer foto's.
“In 2030 zullen 6 van iedere 10 mensen in de wereld in stedelijk gebied wonen. Meer dan 90% van deze groei zal plaatsvinden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Cariben,” aldus Carlos Gomez van CRG Architects. Om het gebrek aan huisvesting in derdewereldlanden op te vangen, ontwikkelde het bureau de Container Skyscraper.
Cilindrische toren
Het idee is om gerecyclede zeecontainers op elkaar te stapelen om veel en goedkope huizen op een klein oppervlak in het stedelijk gebied te realiseren. De stalen containers worden cilindrisch opgestapeld waardoor de hoeken overlappen. Het gaat om twee torens van 400 en 200 meter die volgens het architectenbureau voor maar één derde van de constructiekosten voor hetzelfde aantal standaardhuizen gebouwd kan worden.
“Het maximum aantal containers dat op elkaar gestapeld kan worden, is negen,” aldus Gomez. “Om deze hoogte te bereiken, hebben we een fundering nodig om de containers te ondersteunen.” De toren heeft dan ook een betonnen structuur ter versteviging.
Voorzieningen
De containers moeten zo worden gedraaid dat de toren van binnen hol is. Ook zorgt dit ervoor dat de ramen van de woningen niet op de buren uitkijken, maar op de stad. Er worden verschillende containers gemaakt, variërend van studiogrootte tot driekamerappartement, die uiteindelijk 5.000 mensen moeten gaan huisvesten.
Overige containers in de structuur zouden verticaal geplaatst worden om ruimte te bieden aan een lift, verticale tuinen, recreatieruimtes, winkels en andere voorzieningen. Bekabeling en rioleringssystemen zouden tussen de gaten van de structuur gemonteerd kunnen worden.
Kleurrijk concept
Iedere zijde van de toren moet een andere kleur krijgen, met iedere kleur als representatie van het verschil in temperatuur. Zo worden de rode containers aan het zuiden geplaatst, de blauwe aan het noorden en zowel groen als geel respectievelijk aan de oost- en westzijdes om de transitie van temperatuur te tonen.
Het ontwerp is momenteel puur conceptueel, zo geeft Gomez aan, en is gemaakt naar aanleiding van een internationale competitie waarin het gebruik van containers een vereiste was. Desondanks is CRG Architects in gesprek met verschillende organisaties om het ontwerp realiseerbaar te maken.

De Container Skyscraper. Copyright: CRG Architects, renderings door EAFIE
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Programma bekend voor Circulaire Openbare Ruimte Congres op 19 juni
13 jun om 07:30 uurOp 19 juni organiseert Straatbeeld voor de vierde keer het Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen is…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Reactie toevoegen