Van gedateerd verzorgingshuis naar multifunctioneel gebouw
Hoewel de Osdorperhof aanvankelijk op de lijst stond om gesloopt te worden, bleek het gebouw constructief goed in elkaar te zitten. Om deze reden werd besloten het bejaardenhuis grondig te renoveren. Onder leiding van het architectenbureau Duinker van der Torre werd het 13 verdiepingen tellende gebouw getransformeerd. De relatie tussen bestaand en nieuw is een belangrijk thema van het ontwerp. Ook in het schilderwerk, zo worden alle nieuwe muren in kleur uitgevoerd terwijl de oude constructie wit is gehouden.
Verftechnisch advies
De kleuren op de muren zijn aangebracht met de Wijzotex extra mat. In de gangen is gekozen voor een eigentijdse lambrisering van bamboe. Deze wordt blank afgelakt met Wijzonol AQUA blank. Boven de lambrisering komt een 3D behang afgewerkt met Wijzotex extra mat. Op de buitenmuren is gekozen voor een afwerking met Wijzoplex eiglans. De samenwerking tussen Schildersbedrijf Hein Schilder en Wijzonol kent een lange historie. Wijzonol Accountmanager Pedro Patino is het vaste aanspreekpunt. Zo heeft hij ook een uitgebreid technisch advies laten opstellen door verftechnisch adviseur Aad Peeters.
Osdorperhof is een multifunctioneel gebouw geworden
De Osdorperhof werd in 1969 geopend als een traditioneel bejaardenhuis met 245 kleine kamertjes. Eind zeventiger jaren werden rondom de Osdorperhof aanleunwoningen gebouwd , waardoor er een gesloten bouwblok werd gevormd met een binnentuin. Begin jaren 90 werd besloten de Osdorperhof drastisch te veranderen. Het traditionele bejaardenhuis moest plaats maken voor een complex dat aan zelfstandig wonende ouderen zorg op maat zou kunnen aanbieden. De Osdorperhof is een multifunctioneel gebouw geworden waarin welzijnsvoorzieningen, kantoren en woningen zijn ondergebracht.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen