Met de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke woningen en openbare gebouwen te ontwerpen en te bouwen.
Leidraad Toegankelijk Bouwen

Nederland heeft een groot tekort aan toegankelijke woningen. Woningen die geschikt zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking of chronische aandoening. Met het toepassen van de Leidraad Toegankelijk Bouwen draag je bij aan mogelijke oplossingen.
De leidraad geeft praktische tools, van het samenwerken met toegankelijkheidsadviseurs en ervaringsdeskundigen tot het borgen van toegankelijkheid in strategie en beleid. Leg de leidraad naast de nieuwe NEN-norm Toegankelijkheid van Gebouwen en je kunt er direct mee aan de slag gaan.
Zeven bouwstenen
De leidraad biedt zeven bouwstenen voor een inclusief bouwproces en is er voor iedereen in de bouwketen: van architecten tot gemeenten, van woningcorporaties tot ontwikkelaars. Ook ervaringsdeskundigen en toegankelijkheidsadviseurs kunnen ermee aan de slag.
Drie principes
De leidraad gaat uit van drie principes voor toegankelijk bouwen en een inclusief bouwproces.
1. Het toepassen van Universeel Ontwerp
Veel woningen worden ontworpen voor de ‘gemiddelde’ mens: van een gemiddelde lengte, met goed zicht, die loopt op twee benen. Het is belangrijk om woningen te ontwerpen die geschikt zijn voor iedereen. Universeel Ontwerp is bovendien een belangrijk beginsel in het VN-verdrag Handicap.
2. Toepassen van normen, ervaringskennis en toegankelijkheidsexpertise.
Om echt toegankelijk te bouwen, maak je gebruik van toegankelijkheidsnormen, ervaringskennis en toegankelijkheidsexpertise. De nieuwe norm NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen is op 3 februari 2025 gepubliceerd en bevat een uitgebreide set aan (technische) voorschriften voor het integraal ontwerpen van toegankelijke gebouwen.
3. Iedereen in de bouwketen is nodig
Toegankelijk bouwen is niet alleen de taak van de architect, de ervaringsdeskundige of de toegankelijkheidsexpert. Alle partijen in de bouwketen kunnen en moeten bijdragen aan het duurzaam verankeren van toegankelijk bouwen in (eigen) beleid en werkprocessen. Bekijk ook de bouwstenen met informatie over wat de architect, gemeente of woningcorporatie kan doen.
Bekijk de nu Leidraad Toegankelijk Bouwen op www.toegankelijkbouwen.nl.
De Leidraad is ontwikkeld door Ieder(in) en Cliëntenbelang Amsterdam.
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je ook op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Bron: ZorgSaamWonen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt 2024Bij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun 2024Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’
26 apr 2024Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…
Reactie toevoegen