Traptrede- en dorpelprofielen voorkomen vallen

dinsdag 21 juli 2015
timer 4 min
Het aantal valpartijen op vaste trappen is schrikbarend. Alleen al in de eigen woonomgeving vinden jaarlijks 65.000 valongelukken plaats van de vaste trap. Deze valpartijen ontstaan in belangrijke mate bij het afdalen. Jaarlijks overlijden ruim 200 mensen nadat ze van de trap zijn gevallen. Dit blijkt uit onderzoek en rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Consument en Veiligheid uit 2011.

Henk van Herpen, commercieel directeur bij Alprokon Aluminium, vertelt dat het bedrijf producten aanbiedt die dergelijke, vreselijke ongevallen helpen te voorkomen. ‘‘Op de vaste trap ontbreekt het vooral aan goede grip en visueel dieptecontrast. Onze nieuwe generatie traptrede- en dorpelprofielen met NON-Slip Toplaag bieden dit wel.’’
 

De juiste balans blijkt cruciaal

Traplopen, iets dat zo vanzelf gaat als ademen. U denkt er vaak niet bij na. Maar bij het afdalen van de trap levert elke stap een valmoment op. Dat moment ontstaat wanneer het volle gewicht op de voorvoet van het standbeen komt te staan, dat noodzakelijk is voor het nemen van de volgende stap. Dit is het punt waarop de voet vaak minimale grip heeft op de uiterste rand van de traptrede. Het houden van de juiste balans is daarom uitermate belangrijk. Naarmate men ouder wordt, is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan.


Alprokon Aluminium heeft traptrede- en dorpelprofielen die inspelen op het hierboven genoemde ‘valmoment’. Deze profielen hebben namelijk niet alleen de eerder genoemde ‘high-track’ NON-Slip Toplaag, maar ze zijn ook afgerond met een geribbeld neusstuk voor veel betere grip en een beter behoud van de balans tijdens het traplopen.


Diverse soorten NON-Slip Toplagen

De NON-Slip Toplaag is van groot belang. Deze heeft een hoge slipweerstand die zorgt voor maximale grip. Er zijn diverse uitvoeringen van deze laag op de verschillende profielen. Hieronder een korte opsomming:

  • Uitvoering A van de traptrede- en dorpelprofielen kent een Rubbertex® NON-Slip Toplaag. Dit is een veerkrachtig en slijtvast materiaal en geschikt voor in en om het huis, eenvoudig te reinigen en makkelijk zelf op maat te zagen. Verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart.
  • Uitvoering B van de traptrede- en dorpelprofielen kent een Aluminium Oxide NON-Slip Toplaag. Deze toplaag is zeer geschikt voor het ‘zwaardere werk’, zowel binnen als buiten. Denk hierbij aan toepassingen op trappen in kantoren en ziekenhuizen. De toplaag is ruw en slijtvast en kent een structuur die doet denken aan schuurpapier. Dit is aluminium oxide (Al²O³, korrelgrootte grit 50), een materiaal dat zo hard is dat niet zelf op maat is te zagen.
  • Uitvoering C van de traptrede- en dorpelprofielen kent dezelfde uitvoering als variant B en heeft een Aluminium Oxide® NON-Slip Toplaag. Uitvoering C is echter leverbaar in diverse kleuren. Dit levert enkele voordelen op. Met bijvoorbeeld attentiemarkering (kleuren: 3315 Signaal Rood, 3320 Signaal Oranje, 3335 Signaal Geel of 3360 Geel/Zwart) kan door middel van een duidelijk contrastrijk kleurverschil worden aangegeven waar bijvoorbeeld de eerste en de laatste traptrede zitten. Voor ouderen en slechtzienden een eenvoudig hulpmiddel om de trap goed waar te nemen. Met attentiemarkering kan er ook makkelijk worden geattendeerd op verraderlijke op- en afstapjes. Natuurlijk beschermen deze profielen tevens uw houtwerk. Wilt u graag dat de profielen aansluiten bij uw huisstijl, dan kunt u gaan voor een bijpassende kleur.
  • Uitvoering D van de traptrede- en dorpelprofielen kent een Glo-Brite® NON-Slip Toplaag. Deze laag heeft niet alleen een hoge slipweerstand (in het geval van het traptrede profiel), maar gaat bij plotselinge lichtuitval ook onmiddellijk felgroen opgloeien. De traptrede- en dorpelprofielen kunnen ruim een uur licht geven in het donker (glow-in-the-dark), waardoor vluchtroutes zichtbaar zijn. Van dit product zijn eveneens plintprofielen te bestellen waarbij de toplaag glad is.


Bij elke uitvoering kent de toplaag een hoge frictiecoëfficiënt (ook wel de slipweerstand) en krijgt daarom van het National Floor Safety Institute (NFSI) de classificatie ‘high track’. Dit houdt in dat de toplaag is getest en goedgekeurd op hoge weerstand als er met natte schoenen (zowel met rubberen als leren zool) overheen wordt gelopen. Overigens is de laag vervangbaar indien deze is gesleten of beschadigd.


Over Alprokon Aluminium

Alprokon levert oplossingen in aluminium. Alle profielen worden bedacht, gemaakt en verkocht vanuit onze eigen fabriek in Barendrecht. Een echt Nederlands product dus. Een slim assortiment hoek-, dorpel- en traptrede profielen en andere NON-Slip-Safety producten bestaat naast een smal, specialistisch assortiment deurnaaldoplossingen (een uniek stukje hang- en sluitwerk voor toepassing tussen dubbele deuren).
 

Vragen? Contactgegevens:

Petra van Herpen
Mail: Petra.vanherpen@alprokon.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Traptrede- en dorpelprofielen voorkomen vallen

De traptrede- en dorpelprofielen bieden betere grip en een beter behoud van de balans tijdens traplopen.

Meer artikelen met dit thema

Nieuw Kralingen in Rotterdam komt een stap dichterbij

19 apr om 08:00 uur
Na een jarenlange voorbereiding van de nieuwe woonwijk Nieuw Kralingen zetten ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen…
Lees verder »

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuwbouwwoningen Parkbuurt Rotterdam

16 apr om 11:35 uur
Op een steenworp afstand van het centrum van Hoogvliet in Rotterdam ontwikkelt zich een nieuwe buurt. Een buurt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland

13 apr om 16:04 uur
In opdracht van de provincie Flevoland is op 1 maart 2021 aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart met de…
Lees verder »

Start bouw stadswoningen en appartementen PoortMeesters

12 apr om 11:55 uur
PoortMeesters in Nieuw Delft wordt gerealiseerd. De 114 nieuwe woningen liggen rondom de grootste klimaatneutrale…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Bouw groots conferentieoord in Afrika gestart

12 apr om 09:25 uur
Architect Ludo Grooteman ontwierp een enorm ontmoetingscentra voor het Afrikaanse continent. De bouw van dit…
Lees verder »