Schoolvoorbeelden 'vieren' de buitenlucht binnen en buiten

maandag 17 oktober 2022
timer 3 min

Basisschool De Verwondering in Almere, in 2021aangewezen als duurzaamste gebouw van Nederland. Foto: ORGA Architect

Steeds meer basisscholen stappen af van het stenen, vlakke schoolplein en creëren een natuurlijke oase. Dat is niet alleen duurzaam, klimaatadaptief en een garantie voor speelplezier, maar volgens een Scandinavisch onderzoek ook heel goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Buitenschoolse opvang Struin in Nijmegen en basisschool De Verwondering in Almere zijn twee schoolvoorbeelden, ontworpen door ORGA architect.

De school van de toekomst 'viert' de buitenlucht en natuur niet alleen buiten, maar ook binnen met biofilische low-tech luchtverversing en veel groen. Dat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat met minder fijnstof en CO2 en een prettige luchtvochtigheid.

Onze hersenen zijn geëvolueerd door het verkennen van de natuur. Dat wordt mooi beschreven in het boek Last Child in the Woods van Richard Louv, met als basis een grootschalig onderzoek onder kinderen in Zweden en Noorwegen. Kleintjes die tijdens hun eerste levensjaren op versteende, vlakke speelterreinen hadden gespeeld, werden vergeleken met kinderen die op natuurlijk glooiend en groen terrein hadden gespeeld. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen die op meer natuurlijk terrein waren opgegroeid motorisch beter ontwikkeld waren.

Een mooi voorbeeld van zo’n gezonde buitenplek is de buitenschoolse opvang Struin in Nijmegen, dat huist op een groot stuk natuur net over de dijk in de Ooijpolder. Struin verwelkomt haar gastkinderen op een terrein met leer- en ontdekplekjes tussen de bomen en struiken. Hier leren ze omgaan met dieren, planten en materialen uit de natuur.

BSO Struin in Nijmegen
De buitenplaats van BSO De Struin in Nijmegen is een natuurlijk speelterrein met leer- en ontdekplekjes. Foto: ORGA Architect. 

Regen, wind en kou horen bij die natuur en gewapend met goede kleding en schoenen rennen, springen en verkennen de kinderen de speelplaats. Voor echt slecht weer, ontwierp ORGA architect een circulaire, houten schuilgelegenheid. Passend bij de visie van Struin werd deze volledig gebouwd uit natuurlijke materialen. Het low-tech gebouw wordt volledig natuurlijk geventileerd. Struin won eerder de Groene Giraf Award voor meest duurzame buitenschoolse opvang.

Kippen op vegetatiedak

Ook basisschool De Verwondering in Almere, die vorig jaar de Gouden Kikker kreeg als duurzaamste gebouw van Nederland, heeft zo’n bijzondere speelplaats. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en vindt zijn weg door het natuurlijke speelterrein, zodat kinderen naar buiten willen als het regent om met het water te spelen. Op het dak van het laagste cluster, de onderbouw, bevindt zich een openluchtlokaal, deels overdekt en omringd door het vegetatiedak, waarop zelfs kippen lopen. Deze ruimte wordt het hele jaar door gebruikt. Daardoor worden seizoensgebonden veranderingen ervaren. Peter de Boer van Goedgeplant.nl was verantwoordelijk voor het ontwerp van deze buitenruimte.

Luchtkwaliteit

De groengevels binnen en buiten, maar ook de plantenbakken vergroten niet alleen het zicht op groen, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en het zuurstofniveau. Bovendien fungeert het groen ook als een effectieve geluidsbuffer en helpt het de akoestiek in een klaslokaal te regelen.

De grote ramen en reflecterende oppervlakken, tenslotte, optimaliseren de blootstelling aan natuurlijk daglicht en creëren een stimulerende omgeving. Dit komt de concentratie, leersnelheid en het prestatieniveau van de leerlingen ten goede. Daarnaast is er dus natuurlijke ventilatie met luiken in de klaslokalen en een hoog afvoerpunt in het dak van de centrale ruimte. Bovendien werden er enkel gezonde bouwmaterialen zonder lijm of schadelijke vezels gebruikt, wat ook weer een positieve invloed heeft op de luchtkwaliteit.

Biobased bouwen

De biofilische school raakt ook aan het plan 'Een Nieuwe Oogst', waarmee ORGA Architect samen met een aantal andere partijen dit jaar de prijsvraag 'Een Nieuwe Bouwcultuur' won. Daarbij ging het om woningen, maar het idee dat agrariërs natuurlijke bouwgewassen produceren als (isolatie)materiaal voor nieuwe gebouwen kan ook op scholen worden toegepast. Lees ook het interview hierover op deze site met Daan Bruggink; 'Biobased bouwen is niet zo nieuw meer, het innovatieve is het verbinden van de ketens' 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »