ROC Leiden: lichtgewicht gevel van glasvezelbeton
De betoShell® gevelplaten hebben een geringe dikte. De platen meten slechts 20-30 mm in doorsnee, een vierde van de dikte van traditionele staalbetonnen gevelplaten, en zijn hierdoor veel lichter. Dit komt door het gebruik van speciaal beton in combinatie met een glasvezelwapening.
Deze twee bouwstenen zorgen samen voor een zeer sterke draagkracht. Omdat de wapening niet tegen corrosie beschermd hoeft te worden, is de afdekking met beton overbodig geworden. De gevelplaten hebben een extreem hoge buig-, trek- en stootsterkte. betoShell® elementen kunnen worden geleverd in verschillende kleuren en vormen. Bovendien kunnen ze worden gewassen, gestraald, geslepen of voorzien van een gezuurde afwerklaag. De gevelplaten zijn geschikt voor de renovatie van oude gebouwen, maar ook voor nieuwbouwprojecten. Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouw van het ROC in Leiden.
Laag gewicht en een grote transparantie
Het Leidse ROC-gebouw wordt ondanks het formaat gekenmerkt door een laag gewicht en een grote transparantie. Het ROC hecht veel waarde aan een open en flexibele leeromgeving. Om dit in de architectuur te laten terugkomen, kozen de planners voor een glasvezelgewapende voorhanggevel.
Hierover zegt architect Thomas Rau: "Het gebruik van betoShell® aan de gevel gaf ons de vrijheid om met beton ook echt invloed te kunnen uitoefenen op het uiterlijk, de textuur, het oppervlak en het kleurgebruik. Bovendien zijn de productie, montage en het transport erg betaalbaar."
Plaatsbesparing
De elementen zijn uitermate geschikt voor het opwaarderen van gevels van bestaande gebouwen. Dankzij het geringe gewicht van de elementen kan de bestaande draagconstructie opnieuw worden gebruikt om het gebouw te vergroten. Bestaande gebouwen hoeven niet meer te worden afgebroken, de dure afvoer van bouwafval valt grotendeels weg en de noodzaak tot nieuwbouw verdwijnt. De betoShell® elementen zorgen er bovendien voor dat het gebouw architectonisch en energetisch wordt opgewaardeerd en de gebruiksduur wordt verlengd. Daarmee zijn de betoShell® betonplaten bij uitstek geschikt voor duurzame bouw.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Reactie toevoegen