Primeur 'Ruimte Zat' laat koppelkansen stadsinbreiding zien
Typische naoorlogse woonbuurt
De openbare ruimte van MUWI1 was oorspronkelijk open en groen bedacht. Van dit ideaal is nog weinig over en de leefbaarheid staat onder druk. Waar vroeger kinderen speelden op de brede stoepen, vind je nu geparkeerde auto’s. De oorspronkelijk kleine, open achtertuinen zijn vergroot en afgebakend met hoge schuttingen. Meer dan 700 woningen van Waterweg Wonen zijn inmiddels energetisch en woontechnisch verouderd. Hoe verenig je de behoefte aan structurele vernieuwing met behoud van bestaande waarde?
Koppelkansen met Ruimte Zat in de Stad
MUWI1 is de eerste buurte waarop KAW de Stadsscan concreet heeft toegepast. De aanpak naar een meer leefbare, veilige en sociale wijk bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Met het Ruimte Zat onderzoek als achtergrond ontstaan er veel koppelkansen zoals: het vasthouden van water in de openbare ruimte bij hevige regenval; een natuurinclusief groenplan met behoud van bomen en schaduwrijke plekken; de overstap op duurzame energie; een beter verkeersregime en nieuwe mobiliteitsvormen voor betaalbare en duurzame bereikbaarheid; betere leefbaarheid en sociale veiligheid; het stimuleren van lokale economie en draagvlak voor de bestaande winkels en voorzieningen; behoud en renovatie van het overgrote deel van de bestaande woningen, aangevuld met chirurgische nieuwbouw; volledig behoud van het aantal sociale huurwoningen en het uitbreiden van het aanbod met nieuwe segmenten.

Co-creatie met bewoners
De huidige bewoners zaten en zitten met Waterweg Wonen, KAW en de gemeente Vlaardingen aan de ontwerptafel voor het vernieuwingsplan. Hiervoor is een participatieproces opgezet met 700 huishoudens. Met hulp van Bureau Brick zijn gedurende een half jaar 15 buurtbijeenkomsten gehouden, intensieve gesprekken gevoerd en is er veel informatie opgehaald. Zo werkte de partners aan wederzijds respect en vertrouwen. In de laatste maanden van 2022 is in drie co-creatie sessies een eerste ruimtelijk raamwerk ontworpen.
Het vervolg
KAW werkt nu toe naar een definitief plan in 2023, dat in samenspraak met de buurt verder wordt uitgewerkt. Het College van Rijksadviseurs is betrokken om biobased en natuurinclusief bouwen maximaal te stimuleren. Daarnaast werkt BouwNext mee aan de ontwikkeling van een toekomstgericht duurzaamheidsconcept voor nieuwbouw en renovatie. Voor duurzame mobiliteit ondersteunt het ministerie van I&W vanuit het onderzoek dat KAW samen met Goudappel en Ecorys in 2022 publiceerde.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Duurzaamheid en zorgtechnologie gaan hand in hand op nieuwe locatie De Koppels Zwolle
7 jun om 08:50 uurDe nieuwe woonzorglocatie van InteraktContour, in Zwolle, voor mensen met (niet-)aangeboren hersenletsel is…
'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam
6 jun om 11:29 uurSamen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…
Wijkvernieuwing is één opgave met meerdere deelprojecten
2 jun om 11:32 uurVoor de Rotterdamse wijk Crooswijk combineert KAW inbreidingsplannen (stedebouwkundig) met de komst van…
Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof
30 mei om 11:28 uurDe fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…
Upgrade galerijen Livingstonelaan
25 mei om 13:58 uurIntegraal beslismodel: voor complexe renovatie- en transformatieprojecten
25 mei om 13:00 uur'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'
24 mei om 08:45 uurDe winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…
BNA: Architectenbureaus ervaren meeste tegenwind bij woningbouwprojecten
23 mei om 08:54 uurUit de BNA Conjunctuurmeting blijkt dat de woningbouw vertraagt. Vooral de toenemende rente en de gestegen…
Reactie toevoegen