Overijsselse aanpak inspireert Energieakkoord SER

vrijdag 6 september 2013
timer 3 min
Bedrijven, inwoners en overheden in Overijssel boeken goede resultaten op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw. Dit is ook een belangrijke impuls voor werkgelegenheid en lastenbeheersing. De Overijsselse aanpak komt voort uit een Green Deal met het Rijk en is een proeftuin voor Nederland.

De unieke samenwerking tussen branche organisaties Uneto VNI, Bouwend Nederland, Syntens, provincie Overijssel, woningcorporaties en gemeenten biedt een schat aan praktijkervaring. Deze ervaringen zijn in het SER akkoord overgenomen.

 

De Overijsselse aanpak richt zich op voorlichtingscampagnes, marktstimulering, uitrol en aansturing gemeentelijke energieloketten en actieve samenwerking met burgerinitiatieven, woningcorporaties en brancheorganisaties.

 

Resultaten

In Overijssel zijn in 1 jaar tijd meer dan 6.000 particuliere woningeigenaren actief aan de slag met energiebesparende maatregelen. 1.000 Ondernemers hebben het eigen pand verbeterd. 25 Woningcorporaties hebben de overeenkomst ondertekend om 121.000 (90% van het totaal) sociale huurwoningen in Overijssel energiezuiniger te maken.

En meer dan 150 bouwers en installateurs bieden samen hun diensten aan. Voorlichting over het belang van energiebesparing in woningen en bedrijven wordt verricht door ondernemers, vanuit de 25 gemeentelijke energieloketten en via het provinciale platform slimenergiethuis.nl.

Dit alles levert naar verwachting eind 2014 1.700 tot 2.000 banen op in de bouwsector, lastenverlichting voor huizenbezitters en huurders en een flinke impuls in de Overijsselse economie zowel in omzet als innovatie.

 

Sleutel energiebesparing

“De sleutel voor energiebesparing en verduurzaming ligt bij de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op lokaal niveau", ziet voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. "De tussenresultaten in Overijssel laten zien wat er dan mogelijk is. De Overijsselse aanpak is dé manier om een grote stap voorwaarts te maken. Het is dé manier om de energierekening van burgers omlaag te brengen, de CO2-uitstoot te verminderen en duurzame economische groei te realiseren.”

 

Perspectief voor bouw

Bouwend Nederland benadrukt dat het energiezuiniger maken van bestaande eigen woningen investeringsperspectief voor de bouw biedt . Paul Schumacher, plv. directeur Economische Zaken van de branchevereniging: "Dat roept iedereen al tijden, maar in Overijssel hebben provincie en gemeenten daar de afgelopen jaren met succes echt werk van gemaakt. Die aanpak wordt verder uitgebreid. Een ontwikkeling die door Bouwend Nederland wordt omarmd. Want dit levert voor bouwondernemers werk en werkgelegenheid op. Een meer dan welkom lichtpunt te midden van het zware weer waar de sector al zo lang mee te maken heeft.”

 

Impuls economie en werk

“Het benodigde geld om investeringen te doen in energiebesparing is al aanwezig in onze economie", stelt Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie, Provincie Overijssel. "Dit geld wordt nu besteed aan de inkoop van fossiele brandstof. Daar waar dit geld wordt ingezet voor energiebesparing zorgt dit voor een multiplier effect voor werkgelegenheid, consument bestedingen en overheidsinkomsten. Mede daarom is gestart met Energiefonds Overijssel en kennen wij een zeer actieve MKB aanpak. In Overijssel werken we stap voor stap aan energiebesparing, marktstimulering en het creëren van banen. Dit in nauwe samenwerking met inwoners en bedrijven.”

 

(bron: Bouwend Nederland)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Overijsselse aanpak inspireert Energieakkoord SER

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »