Onderzoek: 37% van de bedrijven in de bouwsector werkt in de cloud

vrijdag 2 augustus 2013
timer 3 min
Uit onderzoek van Autodesk en CAD & Company blijkt dat momenteel 37% van de bedrijven in de bouw in de cloud werkt. Vergeleken met andere Nederlandse bedrijfstakken is dat vrij weinig. Uit recent onderzoek van Jitscale blijkt namelijk dat 60% van de Nederlandse bedrijven gebruikt maakt van de cloud.

De verwachte groei is wel uitzonderlijk: over vijf jaar verwacht 85% van de respondenten gebruik te maken van de cloud en dan met name om bestanden te delen en zo beter te kunnen samenwerken.

 

Onder de bouwbedrijven die nu al gebruik maken van de cloud is het delen van bestanden ook de populairste toepassing. Vaak delen ze bestanden via de cloud niet alleen met collega’s (61%), maar ook met mensen van andere bedrijven (54%). Ook het gebruik van opslagcapaciteit (26%), werken aan een bestand in de cloud (22%), de inzet van rekenkracht voor bijvoorbeeld simulaties (19%) en het gebruik van specifieke software (16%) zijn veelgebruikte toepassingen.

 

Toekomstige groei
Niet alleen verwachten veel respondenten dat hun bedrijf over vijf jaar meer gebruik maakt van de cloud dan nu (85% dan, tegen 37% nu), ook verwachten respondenten in toenemende mate dat hun volledige IT-infrastructuur zich in de cloud zal bevinden (25% dan, tegen 4% nu). Het delen van bestanden met anderen blijft de belangrijkste toepassing, al verschuift de focus van het delen met collega’s naar het delen met andere bedrijven. Bijna een derde van de bedrijven verwacht over vijf jaar ook gebruik te maken van de rekenkracht van de cloud en de specifieke software die in de cloud wordt aangeboden.

 

Dat de bouwbranche qua cloud-adoptie enigszins achterloopt, realiseren de respondenten zich. Ze geven hun branche een 2 op een schaal van 5 als het om cloud-adoptie gaat vergeleken met andere technische sectoren. Dat de adoptie nog niet zo hoog is, kan ermee te maken hebben dat de cloud door 36% van de respondenten als minder veilig en door 46% van de respondenten als privacygevoelig wordt ervaren. Voordelen als de grenzeloze rekenkracht en weinig onderhoud worden nog niet door alle respondenten erkend (respectievelijk 37% en 50%).

 

Sander Lijbers, AEC & ENI Industry Manager van Autodesk voor de Benelux, zegt: “We bevinden ons nu op een kantelpunt, waarbij bedrijven in de bouw steeds meer duidelijk wordt welke voordelen de cloud kan bieden. Men begint met name te beseffen wat het delen van en samenwerken aan BIM-modellen kan opleveren via het web of via mobiele devices. Dat is goed voor de industrie, want ik denk dat de bouw veel kan hebben aan de snelle en efficiënte informatie-uitwisseling en de grenzeloze rekenkracht die de cloud mogelijk maakt, met name bij complexe analyses, simulaties en renderings. Daar zet Autodesk zijn cloud-oplossingen zoals BIM 360 Glue en BIM 360 Field  dan ook voor in. Met deze oplossingen profiteert de gebruiker optimaal van de mogelijkheden van de cloud, terwijl de specifieke voordelen van de desktopapplicaties gewoon via de Suites beschikbaar zijn. Onze sector zal de cloud steeds meer omarmen, en zal steeds meer te maken krijgen met mobiele toepassingen en datarijke 3D-modellen in de hele bouwcyclus. Hoe verder de acceptatie, hoe groter de productiviteitswinst zal zijn.”

 

Over het onderzoek
Autodesk en CAD & Company onderzochten het cloud-gebruik in de bouw, de infrasector en de maakindustrie. In totaal namen zo’n 800 respondenten deel, waarvan bijna 350 uit de bouw. Onder de respondenten uit de bouw bevonden zich met name directeuren/eigenaren (30%), CAD-tekenaars (19%) en engineers (13%) van architectenbureaus (31%), bouwbedrijven (18%) en ingenieursbureaus (19%) uit het MKB (93%).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Onderzoek: 37% van de bedrijven in de bouwsector werkt in de cloud

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »