MVRDV verbindt stad met rivier in masterplan Taiwanese waterwegen

dinsdag 10 januari 2023
timer 3 min
Beigang River Park wordt ontsloten door de aanleg van drie nieuwe fietsroutes. Beeld: MVRDV

Beigang River Park vanuit de lucht gezien. Beeld: MVRDV

MVRDV heeft de aanbesteding gewonnen voor de aanpak van het rivierengebied rondom Huwei in Taiwan. In het plan, geselecteerd door het Taiwanese Ministerie van Economische Zaken, wordt het waternetwerk binnen drie jaar gemoderniseerd en krijgt de rivier de ruimte, terwijl tegelijkertijd de ecologische kwaliteit van het gebied wordt verbeterd.

Volgens MVRDV is Huwei straks beter bestand tegen wateroverlast dankzij waterbuffers en wordt het rivierenlandschap aantrekkelijk voor recreatie. Dit is onder meer te danken aan herstel van cultureel erfgoed en een typisch Nederlandse toevoeging: drie nieuwe fietsroutes die erfgoed, de dijk en de stad in de toekomst met elkaar zullen verbinden. Het project draagt de naam Hoowave Water Factory.

Door de verbeterde infrastructuur plus de integratie van ecologische systemen en culturele voorzieningen wordt het rivierlandschap aantrekkelijker om in te verblijven en te recreëren. Gezondheid en waterkwaliteit zijn voor MVRDV net zo belangrijk als cultuur en economie. De strategie van het in Rotterdam gezetelde, internationaal opererende bureau bevat een alomvattende visie voor modernisering van de waterinfrastructuur in combinatie met verbetering van het landschap. In de gehele stad zijn speciale waterbuffers gepland, om te beginnen op openbare gebouwen zoals scholen. Het sterk vervuilde Anqingzhen-kanaal, een irrigatiekanaal dat door de stad loopt – en op sommige plaatsen eronder – zal worden gezuiverd. Van een open riool kan het Anqingzhen-kanaal in de toekomst opnieuw de trekpleister worden die het vroeger was en het middelpunt vormen van het nieuwe recreatiegebied.

Overwoekerd

De culturele identiteit van het circa zeventigduizend inwoners tellende Huwei wordt bepaald door de Suikerfabriek, waar de Taiwanese stad in de negentiende eeuw omheen ontstond. De fabriek, nog altijd in werking, was tot de jaren zeventig verbonden met een alcoholfabriek. Na sluiting ontstond een ruïne die is overwoekerd met tropisch groen. Samen met de dijk die werd aangelegd om Huwei te beschermen tegen overstromingen, vormt het fabrieksterrein sinds jaar en dag een barrière tussen de Beigang rivier en de stad.

Uitkijkpunten en sportvelden

De dijk ten zuiden van het centrum wordt begaanbaar. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen en kan het gebied tussen de rivier en de dijk in worden gebruikt voor bijvoorbeeld uitkijkpunten en sportvelden. Dit gebied, dat nu Beigang River Park heet, vormt opgedeeld in deelgebieden straks een nieuwe synergie met de andere kant van de dijk. In de voorstellen wordt rekening gehouden met de verwachte overstromingen op verschillende afstanden van de rivier.

Beeld: MVRDV
De dijk ten zuiden van het centrum wordt begaanbaar en hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen. Beeld: MVRDV

Fietsroutes

Beigang River Park wordt ontsloten door de aanleg van drie nieuwe fietsroutes. Met de dijk als ruggengraat komen er drie ‘lussen’: een route van 2,7 kilometer rond de Suikerfabriek; een route van 6,4 kilometer langs de dijk en terug langs de rivieroever; en een route van 8,4 kilometer die het centrum van Huwai verbindt met het oostelijk gelegen Pinghe-meer.

Ecologische hotspot

In het plan zijn naast het Beigang River Park nog twee andere aandachtsgebieden uitgewerkt. Het voorstel voor Anqingzhen Waterland laat zien hoe een genaturaliseerd Anqingzhen-kanaal onderdeel kan worden van een bos in de ongebruikte zones van het Suikerfabriek-terrein met waterniveaus die met de seizoenen meebewegen. Het Pinghe-meer, dat nu dienstdoet als overstromingsmeer, wordt getransformeerd in een ecologische hotspot en aantrekkelijke bestemming om te wandelen of te fietsen.

"Door watermanagement te combineren met culturele attracties en ingrepen die de mobiliteit verbeteren, openen we de rivier, het kanaal en de oevers", zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. "Hierdoor vergroten we de biodiversiteit en creëren we waterbuffers; stappen die helpen bij het bestrijden van klimaatverandering. Het landschap wordt in ons plan toegankelijker, er komen meer culturele hotspots. We zorgen voor veerkracht en een betekenisvolle relatie tussen mens, stad en natuur. Ik denk dat de hele regio van dit plan zal profiteren."

Beeld: MVRDV
Het Pinghe-meer; van overstromingsmeer naar ecologische hotspot. Beeld: MVRDV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Impasse in gebiedsontwikkeling

12 jun om 07:30 uur

Nederland heeft de intentie om een derde van de woningen op zeventien grootschalige woninglocaties te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kansen klimaatadaptatie per buurt

6 jun om 07:30 uur

Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig…

Lees verder »
descriptionArtikel

Effecten van massale verhuizingen uit laaggelegen gebieden

5 jun om 11:26 uur

In haar proefschrift verkende Amber van der Voorn regionale verhuisstromen als gevolg van het opgeven van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid beter met beweegvriendelijke infrastructuur

29 mei om 07:30 uur

Ontwerp een stad die vriendelijk is voor voetgangers en fietsers en je ziet dat beleid terug in cijfers over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »