Modulair schoolgebouw voor expatkinderen in Amsterdam
Door Brexit vestigen veel bedrijven uit Engeland zich in Amsterdam. Daardoor is de vraag naar onderwijs voor expatkinderen hoog. Om daar verandering in te brengen plaatste De Meeuw, in opdracht van de gemeente Amsterdam, een tijdelijk schoolgebouw voor 500 leerlingen.
Leerproces
Architectenbureau Burton Hamfelt heeft een ontwerp gecreëerd waarbij continuïteit van het leerproces centraal staat en waarin overgangen tussen verschillende ruimtes een belangrijke rol spelen. Het gebouw heeft veel openbare ruimtes, een bibliotheek, een auditorium en een grote aula met hoog plafond. Via tribunes in de aula kom je in de verschillende ruimtes van het gebouw terecht.
Vijf jaar
Na een periode van ongeveer vijf jaar gaat gemeente Amsterdam het schoolgebouw inzetten op een locatie elders in de gemeente. "Na die periode krijgt deze plek een andere bestemming en verhuizen we naar ons uiteindelijke gebouw", aldus Kees van Ruitenbeek, projectleider bij Esprit Scholen. Bij het eerste ontwerp is daarom door uitvoerder De Meeuw al rekening gehouden met een toekomstige verplaatsing van het gebouw. Mede hierom is voor De Meeuw gekozen. "Zij gaan een stuk verder dan traditionele noodbouw", aldus Van Ruitenbeek.
Modulair maar toch stijlvol
Het modulaire karakter van het gebouw zorgt ervoor dat het uit elkaar te halen en te verplaatsen is. "Toch is er niet aan af te zien dat het om een tijdelijk gebouw gaat", stelt Hans Buissink, technisch tenderspecialist bij De Meeuw. Tegen de buitenkant van de modules is een losse gevel geplaatst. "Het gaat hierbij om een cassettegevel, die zorgt voor een moderne en permanente uitstraling, zonder daarbij de modulariteit en toekomstige verplaatsbaarheid uit het oog te verliezen."
Wilt u op de hoogte blijven van meer ontwikkelingen in de sector stedenbouw en architectuur? Meldt u zich dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Reactie toevoegen