Masterplan 2.0 voor Corda Campus Hasselt gepresenteerd

maandag 28 februari 2022
Op 24 februari 2022 presenteerden de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en haar dochteronderneming Corda Campus tijdens een persconferentie in Hasselt het door VenhoevenCS en Geosted opgestelde masterplan voor de uitbreiding en de nieuwe invulling van de succesvolle Corda Campus. Het masterplan beantwoordt de ambities van de opdrachtgever om de campus verder te ontwikkelen tot goed verbonden en adaptieve hotspot voor innovatie en kennisuitwisseling. De veelzijdige Tech-campus stimuleert de economische groei van Hasselt en de regio en zet Corda Campus internationaal op de kaart.

Impressies door VenhoevenCS

Campus connecties

Het masterplan voor Corda Campus is de ruimtelijke vertaling van onze gedeelde visie op campusontwikkeling. Een campus moet nieuw talent aantrekken én behouden, een optimaal ondernemersklimaat realiseren en een prettige en gezonde verblijfsplek zijn voor de mensen die er werken. De adaptieve opzet maakt een campus tot toekomstbestendig innovatiedistrict. Het leggen van verbindingen staat er centraal.

Een campus is een goed georganiseerd brandpunt waar onderzoek, onderwijs en ondernemerschap samenkomen en elkaar versterken. Een succesvolle campus is bovendien verbonden met andere kennis- en innovatieclusters en met de stad. Op Corda Campus stimuleert de nabijheid van een efficiënte multimodale OV-knoop duurzame mobiliteit en bereikbaarheid en wordt de campus een plek waar voetgangers en fietsers zich welkom voelen. De groene infrastructuur en de grote variatie aan voorzieningen nodigen uit tot ontmoeten, bewegen en ontspannen. 

Masterplan Corda Campus plattegrond

Duurzame mobiliteit

Door parkeren, autoverkeer en logistieke functies naar de randen van de campus te verplaatsen, ontstaat plek voor een fijnmazig en groen netwerk voor langzaam verkeer, met snelle routes tussen de verschillende functies. Dit groene netwerk sluit ook aan op omliggende natuur en verbindt de campus met de aangrenzende woonwijken. Het nabijgelegen Station Kiewit krijgt een upgrade naar een echte multimodale OV-knoop met voorzieningen voor shared mobility. Hier pak je straks de fiets of deelstep op weg naar de campus. Zo laat het masterplan zien hoe duurzame campusontwikkeling oplossingen kan aandragen voor de hedendaagse stedelijke mobiliteitsvraagstukken.

De circulaire ‘Plug&Play’ campus

Het masterplan combineert een robuust en duurzaam grid met flexibele plug-ins en adaptieve bouwvolumes. Zo kunnen grotere en kleinere bedrijfsruimte worden gecreëerd en biedt de openbare ruimte een steeds veranderend aanbod. Het plug-in principe maakt de campus ook tijdens de bouw een volledig operationele en aantrekkelijke omgeving. Tijdelijke programma's zoals een Living Lab of Incubator definiëren de identiteit van de campus als een hightech innovatiedistrict in alle ontwikkelingsfases. Systemen voor energie en water worden in eerste instantie per gebouwcluster georganiseerd: zo worden duurzaamheidambities al haalbaar tijdens de gefaseerde ontwikkeling.

Impressie Corda Campus

Een levendige campus

Een gemengd programma van werken, research, wetenschap, startups, sport, recreatie en short stay maakt dat de campus alle uren van de dag een inspirerende plek is om te verblijven. Het netwerk van loop- en fietspaden verbindt de bestaande bebouwing met de nieuwe ontwikkelingen en maakt van de verschillende wijken van de campus een eenheid. In het hart van de campus ligt een levendig publiek plein waar de Corda Arena - een hypermodern digitaal event centre voor e-sports, conferenties en evenementen met 4.000 zitplaatsen - wordt gerealiseerd. 

Dynamische interactie tussen binnen en buiten, tussen natuur en architectuur, kenmerkt deze beloopbare campus. Transparante plinten maken voorbijgangers nieuwsgierig naar wat zich afspeelt in de kantoren en labs en speelse pixelvormige gevels met hoogteverschillen en groene loggia’s laten de overgang tussen gebouw en natuur vervagen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Superstedelijk wonen in Groot Hartje

3 mei om 09:13 uur
Naast het Eindhovense Philips Stadion is gestart met de bouw van Groot Hartje. LEVS ontwerpt op deze locatie in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nominaties Gouden Piramide 2022 zijn bekend

19 apr om 08:00 uur
De jury onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft gesproken. Vijf opdrachtgevers zijn…
Lees verder »
descriptionArtikel

Amvest en Dura Vermeer gaan Asterweg in Amsterdam herontwikkelen

8 apr om 09:49 uur
Amvest en Dura Vermeer Bouw Midden West hebben vorige week een positie verworven aan de Asterweg in Amsterdam. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tien nominaties voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

28 mrt om 08:58 uur
Welk gebouw volgt Hotel Van der Valk Zuidas op als Beste Gebouw van het Jaar? Voor de editie 2022 zijn nog tien…
Lees verder »
descriptionArtikel

VanWonen vergroot werkgebied en verwerft project UrbanParks Rijswijk

22 mrt om 15:30 uur
Gebiedsontwikkelaar VanWonen neemt het project UrbanParks in Rijswijk over van NU Projectontwikkeling. In…
Lees verder »
jij maakt enschede
descriptionArtikel

Advertorial: Jij maakt Enschede!

9 feb om 13:33 uur
We zijn trots. Op onze stad en op Twente. Elke dag verleggen wij grenzen. Altijd in ontwikkeling.
Lees verder »