Maak het verschil in Ede!

woensdag 9 juni 2021
Ede is een groeiende gemeente. De Edese bevolking groeit, en steeds meer mensen uit de Randstad en de rest van het land weten de prachtige omgeving te vinden om te wonen of te werken. Ede wil deze groei benutten.

“We willen de groei omarmen”, stelt Maartje Schlebusch, concerndirecteur bij de gemeente Ede. “De vraag om meer woningen en de groei biedt ook mogelijkheden om de kwaliteit in Ede op een hoog peil te brengen en te houden.”

Maartje is geboren en getogen in Utrecht. “Daarna ben ik afgestudeerd in Amsterdam, politicologie en bestuurskunde. Vervolgens ben ik bij de provincie Utrecht aan de gang gegaan. Ik heb daar heel veel leuke en leerzame dingen mogen doen, ook in de samenwerking met het IPO. Daarna heb ik twee jaar in Brussel gewerkt, ook voor de provincies. Via het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Utrecht ben ik nu in Ede terechtgekomen. Een prachtige omgeving om te wonen én te werken.”

“Ik ben nu bijna twee jaar concerndirecteur in Ede. Het is een vrij platte organisatie, ook al werken er wel bijna duizend mensen. Er is veel te doen in het ruimtelijk domein, van uitvoering van concrete projecten en beheer van de openbare ruimte tot grote opgaven voor de toekomst zoals de verstedelijkingsstrategie”, vertelt Maartje. 

Groei

Ede groeit. Hoe gaat de gemeente daar mee om? “Ede heeft altijd al gegroeid, niet zo heel erg lang geleden was het een boerendorp op de Veluwe, dat in de afgelopen veertig jaar enorm gegroeid is door toenemende bedrijvigheid. Vergeet daarbij ook niet het belang van bereikbaarheid, de aanleg van snelwegen en spoor in hoog tempo hebben Ede aantrekkelijk gemaakt als vestigingsplaats voor bedrijven. Veel mensen in de Randstad kijken naar het oosten en dan valt Ede op door uitstekende bereikbaarheid.”

“We willen de groei omarmen. Dus geen hek om Ede. Doordat veel mensen deze kant opkomen, ontstaat druk op de woningbouw, maar dat kunnen we ook in ons voordeel laten werken, zodat we ook in andere opgaven kunnen investeren. Dus niet alleen meer stad, maar ook meer landschap. We willen investeren in kwaliteit van leven, versterking van de natuur, recreatie, sport en cultuur. En belangrijk is onze Foodvalley: een duurzaam perspectief bieden voor de landbouw in onze regio, door deze te combineren met de energie- en klimaatopgave en het versterken van de biodiversiteit. Door groei ontstaan mogelijkheden.”

Ede als werkgever

“Ede is een grote gemeente, met 120.000 inwoners. Je hebt er ook alles: prachtige wilde dieren van de Veluwe tot aan het Binnenveld, en de charme en faciliteiten van stad Ede, waar onder andere het World Food Center en een nieuw stationsgebied ontwikkeld wordt. We willen deze unieke omgeving behouden, met kleine dorpjes en buurtschappen die allemaal hun eigen karakter hebben. Juist de diversiteit maakt Ede aantrekkelijk, ook als werkplek.“

“De organisatie is prettig. Groot genoeg om wat gedaan te krijgen, maar klein genoeg om snel te kunnen handelen en elkaar nog te kennen. Ik ben één van de vier directeuren, samen hebben we denk ik redelijk overzicht van wat er gebeurt in de organisatie.”

“Binnen Ede zijn voldoende groeimogelijkheden en kansen om projecten aan te pakken. Ede is groot, maar ook best klein. Vooral in brede adviesrollen is er veel mogelijk. Dat zoeken we ook in het kader van de Omgevingswet: mensen die de publieke zaak willen dienen, nieuwsgierig zijn, naar de wereld en naar collega’s. Zoek je een werkplek met korte lijntjes, dan zit je in Ede goed. We zoeken ook goede projectleiders en programmamanagers, die op de breedte van de opgave kunnen en willen werken. Ga die wijk maar aanpakken, ga die ontwikkeling maar realiseren!”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zonder participatie geen vergunning

27 mei om 15:08 uur
Onder de Omgevingswet wordt bij het aanvragen van een Omgevingsvergunning participatie met de omgeving verplicht.…
Lees verder »

Huis van Stad en Regio startschot voor gebiedsontwikkeling Dordrecht

4 mei om 11:39 uur
In Dordrecht werd enkele jaren geleden het stadskantoor, een pand uit 1967, afgeschreven. Dat wierp de vraag op:…
Lees verder »

Omgevingsvisie Amsterdam: de zoektocht naar de complete stad

3 mei om 11:04 uur
Eerder dit jaar maakte gemeente Amsterdam het ontwerp Omgevingsvisie Amsterdam 2050 openbaar. Het lijvige document…
Lees verder »

'Alles wat je bouwt, heeft impact op mobiliteit'

23 apr om 11:33 uur
De komende jaren worden zeker 50.000 woningen per jaar extra bijgebouwd, tot een miljoen woningen in 2030. Al deze…
Lees verder »

Radicaal plan 'Waldstadt' wint internationale ontwerpcompetitie in Pforzheim

22 apr om 16:37 uur
De Nederlandse architectenbureaus Koschuch Architects, Marc Koehler Architects en Zones Urbaines Sensibles [ZUS]…
Lees verder »

Eerste Hulp Bij Omgevingsparticipatie

20 apr om 14:38 uur
Op 1 januari 2022 is het al zover: de invoering van de Omgevingswet. Deze wet brengt een hoop veranderingen met…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

‘Ouderen willen best verhuizen’

17 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Er is een tekort van ongeveer 330.000 woningen in Nederland. Dat is 4,2 procent van de voorraad. Ook voor ouderen…
Lees verder »