karres+brands en EFFEKT ontwerpen dorp van de toekomst in Denemarken
Het Dorp van de toekomst is een voorstel voor een nieuwe samenlevingsvorm op het Deense platteland. Het heeft een sterke connectie met omringende landschappen, bezit een eigen identiteit bezit en is gebaseerd op gemeenschapsgevoel. Het Dorp van de toekomst is opgezet in clusters, die een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes hebben en een hoge mate van sharing kennen, waardoor het samenleven duurzamer wordt. Het masterplan is ontwikkeld met in gedachten ecologische, sociale en economische duurzaamheid als belangrijkste peilers. Tezamen scheppen ze, in nauwe relatie met het landschap, nieuwe mogelijkheden om een gezonder, zelfvoorzienend leven te leiden op reisafstand van Kopenhagen.
Darius Reznek, projectleider karres+brands: “Door de groeiende rol van de stad wordt het platteland uitgedaagd om zichzelf te herontdekken en opnieuw uit te vinden. Als het platteland deze concurrentiestrijd aan wil gaan, moet het voordeel trekken uit zijn unieke kwaliteiten en plek bieden voor experimenten. Het dorp van de toekomst is een plek waar natuur en zelfvoorziening samenkomen op een manier die relevant is voor hedendaagse jonge gezinnen.”
Het masterplan voor de nieuwe dorpsgemeenschap is een organisch plan, waar landschap en bebouwing met elkaar versmelten. Om het gemeenschapsleven te versterken, en een sterke relatie op te bouwen met de omringende landschappen, wordt de nederzetting ontwikkeld als woonclusters met een hoge dichtheid, die maar een beperkt oppervlak private buitenruimte bezitten. Het landschap en de riante ‘tussenruimtes’ zijn collectief; ze bevatten recreatieve functies en zijn in gebruik voor in het landschap geïntegreerde voedselproductie, zoals fruitboomgaarden, permacultuur en veehouderij.
Om een woonbuurt te ontwikkelen met een hoge mate van sociale diversiteit, zowel met betrekking tot inkomen met als levensstijl, verschillen de clusters in vorm, materiaal, grootte en eigendomssituatie. Desalniettemin hebben alle woningen een privé buitenruimte en een directe connectie met de collectieve buitenruimte. De clusters worden ontwikkeld als 25 kleine dorpen, die ieder hun eigen karakteristieken bezitten, geïnspireerd op de kwaliteiten van hun locatie. Net als oude Deense dorpen zijn ze geclusterd rondom een gemeenschappelijke ruimte, een vijver of een plein, waar zich het collectieve en publieke leven ontvouwt en tot bloei kan komen.
Een ‘food hub’, centraal gesitueerd in het nieuwe Dorp van de toekomst, wordt de belangrijkste motor en ontmoetingsruimte voor zowel de lokale bevolking als voor bezoekers. De identiteit van de nieuwe woonwijk is cruciaal om nieuwe type bewoners aan te trekken. In samenspel met de transformatie van het landschap biedt de ‘food hub’ ruimte voor sociale en voedselgerelateerde activiteiten, zoals markten en bijeenkomsten, die een sleutelrol spelen in het creëren van een sterke identiteit en een bewustzijn van het nieuwe gebied.
Naar verwachting zullen de eerste woningen in 2017-2018 gerealiseerd worden.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Beste heer, mevrouw, ik ben hierin geïnteresseerd omdat mijn dochter samen met haar Deense vriend in Helsinge woont en zij op zoek zijn naar een duurzaam huis. Wie kan mij informatie geven?
Groet
Rianne flink
Jflink@zeelandnet.nl
Ingediend door Rianne Flink (niet geregistreerde gebruiker) op za, 14/05/2022 - 21:31
Reactie toevoegen