Hoe zien Europeanen de stad van de toekomst?

dinsdag 22 november 2022
Meer ruimte in de stad voor groen door efficiënter gebruik van bestaande voertuigen. Deze wens uitten Europeanen over hun steden, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van Ipsos voor het mobiliteitsmerk Lynk & Co onder meer dan 8.000 respondenten verdeeld over acht Europese hoofdsteden: Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Madrid, Stockholm en Brussel.

Minder parkeerplaatsen, meer leefruimte 

Steden bestaan voor een groot gedeelte uit parkeerplaatsen. Zo heeft Stockholm 550.000 vierkante meter aan permanente parkeerruimte. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat Europese stedeling deze parkeerplaatsen het liefst vervangen zien worden door meer groen (57 procent), gevolgd door plekken om te rusten (32 procent) en bredere trottoirs (28 procent). De wensen per stad zijn verschillend. Zo wil Brussel, één van de minst groene steden in dit onderzoek, het minst graag meer groen in de stad. Londenaren zijn grote liefhebbers van kunst en stemmen daarom voor meer openbare kunst en graffiti als alternatief voor parkeerplaatsen. 

Wat vinden de Amsterdammers?

Wellicht geen verrassing, maar Amsterdammers willen naast meer groen (62 procent) vooral bredere fietspaden (34 procent). 64 procent vindt ook dat de ruimte voor parkeerplaatsen beter benut kan worden voor het bouwen van huizen. Een derde wil graag meer sportscholen en openbare badhuizen en ook cafés staan hoog op het verlanglijstje (27 procent). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het vele verkeer in Amsterdam ook effect heeft op de gemoedstoestand van inwoners: de helft van de Amsterdammers geeft aan regelmatig geïrriteerd te zijn door het verkeer en drukke verkeerspunten te vermijden.

Jongeren het meest enthousiast over autodelen 

Efficiënter gebruikmaken van bestaande voertuigen, bijvoorbeeld door middel van autodelen, is belangrijk om ruimte in de stad terug te winnen voor de inwoners. De houding ten opzichte van autodelen is vergelijkbaar in de acht onderzochte steden, maar verschilt als het gaat om de leeftijd van de respondenten. Van de respondenten tussen 25 en 34 jaar staat 66 procent positief tegenover autodelen. Daarentegen denkt slechts 35 procent van de respondenten tussen 55 en 65 jaar hier net zo over. 

Rondetafelgesprek Stad van de Toekomst

Lynk & Co en Change Inc. organiseerden op 8 november een rondetafelgesprek in de Amsterdam Club van Lynk & Co over de stad van de toekomst en de rol die mobiliteit daarin speelt. Experts uit verschillende disciplines - planologie, mobiliteit en civiele techniek - gingen samen met Alain Visser in gesprek over hoe we de Nederlandse steden leefbaarder, inclusiever en meer klimaatneutraal kunnen maken. Dat steden groener moeten worden, werd unaniem geconstateerd. Eke Schins-Derksen, sectorleider Rijk, onderwijs en gezondheidszorg bij Arcadis: “We moeten opschieten met vergroenen. Met de opwarming van de aarde worden stenen steden steeds heter en bomen en planten verkoelen de stad enorm.”

Edvard Hendriksen, adviseur duurzame mobiliteit bij Over Morgen stelt: “Het is van belang dat we meer ruimte maken voor deelmobiliteit willen we die shift maken naar een klimaatneutrale stad.” Marc de Wit, director bij Circle Economy, voegde daaraan toe dat we met elkaar minder spullen beter moeten gaan gebruiken. Er werd geconcludeerd dat samenwerking cruciaal is en er een belangrijke rol ligt voor werkgevers en de overheid om een transitie naar een leefbare stad met goede mobiliteit mogelijk te maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Impasse in gebiedsontwikkeling

12 jun om 07:30 uur

Nederland heeft de intentie om een derde van de woningen op zeventien grootschalige woninglocaties te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezondheid beter met beweegvriendelijke infrastructuur

29 mei om 07:30 uur

Ontwerp een stad die vriendelijk is voor voetgangers en fietsers en je ziet dat beleid terug in cijfers over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Focus Stedebouw & Architectuur op dynamiek Nederlandse delta

23 mei om 15:00 uur

De nieuwe Stedebouw & Architectuur (#3) is van de drukpersen gerold. Met de Delftse universitair…

Lees verder »
descriptionArtikel

Draag ook bij aan een beweegvriendelijke leefomgeving

21 mei om 07:30 uur

Gezondheid is in het gros van de gemeentelijke en provinciale Omgevingsvisies een belangrijk thema en daarmee…

Lees verder »