Grote kansen voor aannemers in de particuliere zorgbouw

donderdag 5 december 2013
timer 3 min
De behoefte aan particuliere woonzorgvoorzieningen en zorghotels stijgt snel. Dat komt onder andere door de vergrijzing en de bezuinigingen op de zorg. Er is sprake van een nieuwe en snel groeiende markt. Dus is het voor ondernemers, bouwers en exploitanten aantrekkelijk om in de ouderenzorg te stappen. Bouwend Nederland organiseerde woensdag 4 december in het Bouwhuis in Zoetermeer een studiemiddag over ontwikkelingen en kansen in het particulier zorgvastgoed.

De NeVeP, de Nederlandse Vereniging van Particuliere Woon en/of Zorgvoorzieningen, houdt die ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. ,,Senioren willen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven houden”, zegt voorzitter Puck Bulthuis. ,,Ze redeneren: als ik het zelf moet betalen, dan betaal ik liever iets meer voor een kleinschalig particulier huis dat helemaal naar mijn wens is”.

 

Bulthuis constateert dat de schaalvergroting en de verschuiving in de ouderenzorg naar ‘particulier’ rond 2008 begonnen is. ,,In het verleden hadden onze leden doorgaans één huis onder hun beheer. Nu is driekwart van het aanbod in handen van een kwart van onze leden”.

 

Grote kansen in nieuwbouw en vernieuwbouw

Voor nieuwe woon- en zorgcentra is soms nieuwbouw nodig, maar vaak ook worden oude en in sommige gevallen historische panden opgekocht en verbouwd. Dat betekent sloop en nieuwbouw, maar ook vernieuwbouw, restauratie en innovatie. Zo zou een particulier zorgbedrijf overwegen om twee voormalige ziekenhuizen in Amsterdam te verbouwen tot luxe zorgappartementen. Het gaat om het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Prinsengracht en de Valeriuskliniek (foto).

 

Bulthuis weet: ,,Voor de bouwwereld liggen hier grote kansen. Er is veel belangstelling. Dat begrijp ik heel goed. Andere markten zijn in elkaar gestort en dan zoek je nieuwe mogelijkheden.“ Toch laat ze ook een waarschuwing horen: “In een situatie als deze dreigt wel het gevaar dat snelle partijen in de vastgoedwereld even een conceptje bedenken en dat landelijk uitrollen, niet gehinderd door heel veel kennis van de ouderenzorg. Dat kan leiden tot wildgroei, met alle gevolgen van dien. De NeVeP beschouwt het als haar taak om de kwaliteit te bewaken”.

 

Beter investeringsklimaat nodig

Brancheorganisatie NeVeP bestaat bijna veertig jaar en hanteert kwaliteitsnormen voor de aangesloten woon- en zorgvoorzieningen en zorghotels. De leden beschikken allen over de ISO-HKZ-certificering; daar bovenop ontwikkelt de vereniging momenteel een eigen kwaliteitslabel. ,,Kwaliteit” is voor mevrouw Bulthuis het sleutelwoord, en ze vindt dat hetzelfde zou moeten gelden voor bouwers en investeerders die zich bewegen in de wereld van de zorg.

 

,Door de scheiding van wonen en zorg moeten ouderen of hun familieleden zelf de woonkosten betalen. Die scheiding zorgt voor heel veel onzekerheid en onduidelijkheid. De NeVeP heeft aan de staatssecretaris laten weten dat wij voor de zorg een veel simpeler financieringsmodel willen.”

 

“De bouwwereld zou duidelijk kunnen maken dat al die onzekerheden, vaak ook op lokaal politiek niveau, consequenties hebben voor investeerders en bouwers; er is een veel beter investeringsklimaat nodig. We moeten samenwerken om de boodschap bij de politiek over het voetlicht te krijgen, en niet teveel denken vanuit oude structuren als onze brancheorganisaties. Dat mag de bouw gerust beschouwen als een uitnodiging”.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Grote kansen voor aannemers in de particuliere zorgbouw

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

De vijf beste initiatieven om fietsen een boost te geven

1 mei om 07:30 uur

Van lokale initiatieven om vervoersarmoede bij kinderen tegen te gaan tot een routekeuze van fietsers die niet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »