Groen licht voor aanbesteding slimme openbare verlichting
De marktconsultatie en beoogde aanbesteding komen voort uit de 'Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030', die begin 2013 is vastgesteld. Het gemeentebestuur heeft daarbij een duidelijke ambitie voor ogen: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad. In feite gaat het om het realiseren van een zogeheten slim lichtgrid door marktpartijen, waarbij continue innovatie centraal staat. Bedrijven, kennisinstellingen, overheid én burgers werken daarbij met elkaar samen.
Resultaten marktconsultatie
De marktconsultatie had tot doel de haalbaarheid van en de randvoorwaarden voor een aanbesteding te onderzoeken. Na een schriftelijke vragenronde waarop 23 partijen reageerden, zijn met acht partijen gesprekken gevoerd. De marktpartijen zien volop mogelijkheden in de voorgestelde aanpak, maar gaven onder meer het advies om in deelgebieden te beginnen en stapsgewijs op te schalen. Verder wordt cocreatie door vrijwel alle geconsulteerde bedrijven als sleutel in de aanpak gezien. Zo onderstreepten zij het belang om inwoners vroeg bij het proces te betrekken.
Resultaten Digipanel
Om een eerste beeld te krijgen van wat de verwachtingen van inwoners zijn, is het Digipanel enkele vragen voorgelegd. Daaruit blijkt dat zij hoge verwachtingen hebben van de bijdrage die licht kan leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven. Ook vinden zij het een goede ontwikkeling dat marktpartijen wordt gevraagd om daarvoor de stad als proeftuin in te zetten. De deelnemers aan het Digipanel zien vooral op de thema's sociale veiligheid en verkeersveiligheid goede toepassingsmogelijkheden voor licht.
Start aanbesteding
Voordat de gemeente start met het aanbestedingsproces via een zogeheten concurrentiegerichte dialoog, wordt eerst een aanbestedingsplan aan het college voorgelegd. Mede op verzoek van de marktpartijen vindt daarbij een nadere uitwerking van de kaders plaats. Ook staat in dit plan een selectie van gebieden die geschikt zijn voor het eerste deel van de uitvoering van de roadmap. Het streven is om in november te starten met het selectietraject, als ook de gemeenteraad in oktober groen licht heeft gegeven voor de start van de aanbesteding.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Reactie toevoegen