Gemeente Groningen investeert in frisse scholen
In de gemeente Groningen lopen diverse verduurzamingsmaatregelen, zo is te lezen op de website van de gemeente, waaronder het project Frisse & Duurzame Scholen. Tussen 2012 en 2016 is in het kader van dit project het binnenklimaat op veel scholen in de voormalige gemeente Groningen verbeterd. De basisscholen in de voormalige gemeente Haren kenden geen regeling voor verbetering van het binnenklimaat. Zij kunnen hier nu alsnog gebruik van maken. Het college stelt voor een aantal scholen aan te pakken en vraagt de gemeenteraad om hiervoor budget vrij te maken van circa 1,8 miljoen euro.
Hiermee bekostigt de gemeente 70 procent van de kosten voor basisscholen. De overige 30 procent wordt door het rijk betaald. Dit voorjaar is namelijk de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) opengesteld. Dit is een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Voor scholen in de voormalige gemeente Ten Boer zijn al middelen beschikbaar gesteld (bij de versterkingsopgave) voor het binnenklimaat.
De basisscholen OBS Brinkschool, Quintusschool, Joseph-Haydnschool, Bekenkampschool en de W.A Lieflandschool gaan gebruik maken van de regeling. De bouwwerkzaamheden moeten uiterlijk 1 januari 2022 te starten en op uiterlijk 31 december 2023 klaar zijn.
Maatwerk
Omdat er een samenhang is met het Integraal Huisvestings Plan onderwijs (IHP) wordt maatwerk toegepast op de scholen die in de periode 2020-2027 starten met renovatie of nieuwbouw. Samen met schoolbesturen wordt bekeken hoe de duurzaamheidsopgave kan worden gerealiseerd.
De gemeente Groningen heeft de ambitie om in de komende twintig jaren diverse schoolgebouwen (de meeste gemiddeld meer dan 40 jaar oud) te verduurzamen of voor nieuwbouw te zorgen. Hoe en waarom is vastgelegd in het Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP). Hiermee is een investering van 400 miljoen euro gemoeid.
Meer over gezonde scholen
Het verduurzamen en gezond maken van scholen is een onderwerp dat niemand ontgaan kan zijn. Nieuwe financieringsmodellen, subsidies en innovaties zorgen ervoor dat de markt volop in beweging is, laat staan de gevolgen die het coronavirus hebben gehad op de sector. Daarom organiseren we vanuit Stedebouw & Architectuur dit jaar diverse evenementen om kennis over deze ontwikkelingen te verspreiden. Lees bijvoorbeeld ons verslag 'Een gezonde school mag geld kosten'.
Ook later in dit jaar organiseren we nog webinars en een heus congres over gezonde scholen. Meer weten? Kijk hier.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Reactie toevoegen