Gedateerd woongebied transformeert in waterrijk stadspark

maandag 28 november 2022

​​​​​​​Beeld door YuconVR

Het team van Nederlandse Bouw Unie (NBU), MAAK space en MIX architectuur heeft de tender van Gemeente Krimpen aan den IJssel voor twee woongebouwen in Centrum-Zuid gewonnen. De gebouwen E en F vormen het duurzame sluitstuk van het waterrijke park in het centrum. Rondom het centrum van Krimpen aan den IJssel worden gedateerde woongebieden getransformeerd tot duurzame, groene woonmilieus.

De kracht van de totaalvisie voor Centrum-Zuid is dat bestaande kwaliteiten als het water en het omspoelende landschap langs de randen worden ingezet om het gebied verder vorm te geven. Het waterrijke parklandschap vormt de basis waarbij de alzijdige gebouwen op een ontspannen wijze in het landschap staan. Het park verbindt oude en nieuwe gebouwen en legt directe verbindingen met fiets- en wandelroutes. MIX architectuur werkte in nauwe samenwerking met de gemeente, Rho Adviseurs, MAAK space, NBU en Qua Wonen aan deze stedenbouwkundige opzet.

Gevarieerd programma met koop en sociale huur

In Centrum-Zuid komen in totaal zes appartementengebouwen met een gevarieerd woonprogramma. Ruim de helft van de woningen is bestemd voor sociale huur. Door het winnen van de tender voor E en F is MIX architectuur de ontwerper van alle woningen in het gebied, 280 in totaal. Gebouw A en B zijn inmiddels in aanbouw. Naar verwachting start de NBU begin 2024 met de bouw van gebouw E. 

Krimpen aan den IJssel project
Beeld door YuconVR

Alzijdig paviljoen in het park

Het programma en de footprint van de gebouwen E en F komen sterk overeen. Toch is het karakter van de locaties – en dus de architectuur – verschillend. Gebouw E ligt midden in het park tussen bestaande en nieuwe gebouwen. Het waterrijke park spoelt rondom het alzijdige paviljoen. Het parkgroen klimt letterlijk tegen de gevel op waardoor gebouw en parklandschap maximaal met elkaar verweven zijn. Woningbrede, houten terrassen fungeren als sfeervolle buitenkamers en geven het met hout beklede gebouw een open en natuurlijke uitstraling. Dit groen onttrekt ook de halfverdiepte parkeerlaag aan het zicht. Boven de parkeerlaag is de begane grond met de entree en bergingen. Op deze laag ligt een intieme, groene hof met de individuele entrees. Door de individuele bergingen centraal in het gebouw te plaatsen en te omringen met woningen ontstaat een open plint met woningen direct aan het park.

Krimpen aan den IJssel project
Beeld door YuconVR

Stoere sluitsteen met getrapte daktuinen

Gebouw F is de beëindiging van Centrum-Zuid en vormt het gezicht naar het Raadhuisplein. Het gebouw is met zijn markante massaopbouw de overgang tussen de luwte van het park en de reuring van het centrum. Het volume is hoog en stevig aan het plein en laag en ontspannen aan het park. Door de krachtige horizontale geleding in de gevels met een verspringend metselwerk grid, ingevuld met houten gevelvlakken, oogt het volume ondanks de verschillende gevels als één gebouw. Met de getrapte opbouw opent de groene woonhof in het hart zich naar de zon en ontstaan verspringende dakvlakken met natuurdaktuinen. De tussen de hof en het plein gelegen woningen aan de noordzijde profiteren extra van de hof door toevoeging van terrasruimte aan de galerij op de zonzijde. De doorzonwoonkamers combineren zo het uitzicht op het centrum met het genieten van de zon. Ook bij gebouw F is de parkeergarage halfverdiept en liggen de individuele bergingen centraal in het gebouw op de begane grond, rondom omsloten door appartementen. 

Krimpen aan den IJssel project
Beeld door YuconVR

Gezond en duurzaam woonmilieu

In het ontwerp is maximaal ingezet op een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving. Groene daken, buitenruimtes en gevels gaan hittestress tegen en zorgen voor vertraging en berging van regenwater. Het ontwerp van MAAK space voorziet in een grote verscheidenheid aan soorten beplanting gecombineerd met schuil- en nestmogelijkheden. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Een goed geïsoleerde gevelschil, passieve zonwering en intelligente installaties minimaliseren de energievraag. De benodigde energie komt uit duurzame bronnen die op de locatie aanwezig zijn: zon (pv-panelen), bodem (warmte-koudeopslag) en oppervlaktewater (aquathermie). Aantrekkelijke groene collectieve ruimten rond en in de gebouwen nodigen uit tot sociale interactie. Voorzieningen voor elektrische (deel)auto’s worden opgenomen in het plan. Eenvoudig toegankelijke fietsenbergingen en de aansluiting op wandel- en fietsroutes in het centrum stimuleren bewegen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Minister Hugo de Jonge (rechts) met Biense Dijkstra bij de nieuwe houten woning op het terrein van Dijkstra Draisma in Dokkum. Fotograaf: IMAZZO.
descriptionArtikel

'Geweldige kans om woningbouw te versnellen op duurzame manier'

1 feb om 10:03 uur
Stikstofneutraal bouwen dankzij biobased isolatiematerialen die regionaal zijn verbouwd. Minister Hugo de Jonge…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 2

30 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
De BunkerToren (rechts) is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. © Sebastian van Damme
descriptionArtikel

Vergroening en klimaatadaptatie op locatie indrukwekkende BunkerToren

25 jan om 13:19 uur
Met de nieuwe BunkerToren en het bijbehorende park laat Eindhoven zien dat het mogelijk is een binnenstedelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 1

23 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Microklimaat Ontwerptool

18 jan om 08:00 uur
Aan de Tu Delft CiTG, afdeling Materialen en Milieu, wordt op dit moment gewerkt aan een Microklimaat Ontwerptool…
Lees verder »
Energiepark Leiden met naast de energiecentrale het Stadsbouwhuis. Foto: Buro JP
descriptionArtikel

Samenwerking en inspraak bij transformatie Stadsbouwhuis-locatie Leiden

11 jan om 09:00 uurtimer3 min
Energiepark Leiden krijgt vorm en kleur. Orange Architects en GAAGA zijn als eerste architecten gekozen voor de…
Lees verder »
Beigang River Park wordt ontsloten door de aanleg van drie nieuwe fietsroutes. Beeld: MVRDV
descriptionArtikel

MVRDV verbindt stad met rivier in masterplan Taiwanese waterwegen

10 jan om 12:58 uurtimer3 min
MVRDV heeft de aanbesteding gewonnen voor de aanpak van het rivierengebied rondom Huwei in Taiwan. In het plan,…
Lees verder »