Flats in Rotterdams Overschie grondig opgeknapt

maandag 5 oktober 2015
timer 4 min
Kapotte keramische tegels uit 1954 en voegen die er nog veel erger aan toe waren. Die combinatie was vragen om problemen op de galerijen van de flats Vrieslandt, Gelderlandt, Zeelandt en Hollandt in de Rotterdamse wijk Overschie. Vocht vond zijn weg door de vloeren heen en zorgde aan de onderkant voor lelijke blaasvorming. Tijd dus voor een grondige renovatie.

Eigenlijk zijn de flats aan de Van Adrichemweg in al die zestig jaar sinds de bouw nog nooit toe geweest aan grote opknapbeurten. "Tuurlijk, er is wel wát aan gebeurd. Maar niet veel hoor. Vroeger konden ze goed bouwen kennelijk, beter dan nu," zegt Folkert Zuithoff van Woonstad Rotterdam met een grijns. Ja, er zijn ooit woningen in de flats samengevoegd voor meer wooncomfort. En de buitenisolatie werd in de jaren tachtig eens aangepakt. "Maar verder zijn de vier flats gewoon heel solide gebouwen gebleken," vertelt projectleider techniek Zuithoff. 
 

Tijd voor actie

Woonstad Rotterdam is eigenaar van de vier flats, die negen verdiepingen hoog zijn en elk tussen de 57 en 99 appartementen huisvesten. Hoe 'solide' de van buiten identieke flats ook zijn, de jaren gaan natuurlijk op een dag wel tellen. De oorspronkelijke keramische tegels op de galerijen bleken het minst bestand tegen de tijd. Zuithoff: "Ze scheurden, waren kapot. En het voegwerk was ook erg slecht geworden, net als de dilataties tussen de verschillende betondelen. Die deden hun werk niet meer."


Het gevolg: lekkage. "
Het vocht van buiten zakte door de tegels in het beton. Er ontstond blaasvorming aan de onderkant van de galerijen, die de plafonds zijn op de galerijen eronder. Dat ziet er niet mooi uit natuurlijk, maar het zorgde er ook voor dat de constructieve veiligheid in het gedrang kwam." Vorig jaar was het daarom tijd voor actie in de eerste twee flats. De 70 meter lange en 1,25 meter brede galerijen werden weer waterdicht gemaakt. En na de bouwvak worden flats nummer 3 en 4 klaargemaakt, als alles goed gaat.


Hoe? "We hebben de dilataties waterdicht afgewerkt, de kapotte tegels vervangen en daar overheen een waterdicht, volledig gewapend systeem aangebracht van Triflex," legt Zuithoff uit. Ook zijn de galerijdoorvoeren vergroot om de afvoer van het water te verbeteren. Aan de onderkant van de vloeren zijn de oude verflagen verwijderd. "
Die klus viel wat tegen," bekent de projectleider van Woonstad Rotterdam. "De verf zat zo goed vast, dat we moesten stralen om het eraf te krijgen."
 

Twee jaar uitwasemen

Met opnieuw sauzen wordt zo'n twee jaar gewacht, zodat het beton goed kan uitwasemen. "Dat vocht moet eruit. Volgens de aannemer zouden we de plafonds misschien na een jaar al wel kunnen afwerken, maar ik wil geen risico nemen. Dus wachten we twee jaar voordat we de boel mooi wit sauzen. Dan ziet het er weer wat vriendelijker uit allemaal." Ondertussen worden de vloeren in de galerijen wel helemaal afgewerkt. Met het Triflex BTS P systeem inclusief een antisliplaag door ingestrooid kwartszand. "Er wonen veel ouderen in de flats en de keramische tegels werden als het regende soms spekglad. De nieuwe vloeren zijn veel veiliger."


De kleur werd grijs. Zuithoff: "Lekker neutraal en tijdloos. De keramische tegels waren een beetje geel-roodkleurig. Grijs is wat minder smaakgevoelig en kan wel wat jaartjes mee." Net als de nieuwe vloer met een Triflex afwerking. Die zorgt ervoor dat de galerijen duurzaam beschermd zijn. "Wij hebben ook een concurrerend product bekeken voor deze klus, maar Triflex kwam als beste uit de bus. Niet alleen qua prijs, onderhoudsvriendelijkheid en kwaliteit. De uithardingstijd was ook kort met slechts drie keer twee uur per galerij. Dat is voor onze bewoners natuurlijk wel zo prettig, want die kunnen anders geen kant op."
 

Communicatie

De samenwerking met de applicateur van Triflex, Neston Betonconservering, verliep volgens Zuithoff uitstekend. "Dat is wel zo prettig, want de communicatie met de bewoners van deze flats was erg belangrijk. De werkzaamheden grepen immers zo direct in in hun leefomgeving, dan is het fijn dat iemand even aan je deur komt om tekst en uitleg te geven."


Daarnaast werden de flatbewoners via de Algemene Ledenvergadering en brieven op de hoogte gesteld. "Tijdens de werkzaamheden vragen mensen natuurlijk wel wanneer het klaar is en hoor je ze klagen over de troep. Logisch, zij snappen natuurlijk niet de technische kant achter de klus. Maar als het eenmaal klaar is, reageren ze heel tevreden over het resultaat."


De complete klus beslaat overigens nog meer werkzaamheden, zoals het schilderen van de begane grond en de houten balustrades. Rond begin november moet alles klaar zijn.


Dit artikel is gepubliceerd in magazine Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering 2015. Het hele nummer leest u in onze bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »

CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

24 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo…
Lees verder »