Fabriekskwartier in Tilburg is de duurzame wijk van de toekomst

woensdag 28 september 2022
timer 4 min
In opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling werkt stedenbouwkundig bureau 'Wissing Ruimtelijke Denkers' aan Fabriekskwartier, een voorbeeld op het gebied van duurzaam wonen in hoge dichtheid. De stoere transformatiewijk met een ruw randje, aan de Piushaven in Tilburg, is de wijk van toekomst. De stedenbouwkundige opzet, het fundament van de openbare ruimte en de innovatieve omgang met thema’s als water, energie, mobiliteit en groen zijn leidend voor de ontwikkeling van de buurt met ongeveer vierhonderd woningen.

Aan de Piushaven in Tilburg komt een energievriendelijke ontwikkeling met een variatie aan woningen en een groene openbare ruimte van hoge kwaliteit. De buurt is vrijwel geheel autovrij. Het groen loopt tot aan de gevel. Innovatie op gebied van energie, mobiliteit, water en groen stellen hier een nieuwe standaard. Bijzondere woningtypen, bedrijvigheid, commercie en horeca bieden alles voor de actieve stedeling.

De openbare ruimte vormt de basis onder elk plan. In Fabriekskwartier geen standaard straten, stoepen en voortuinen, maar een groen fundament ontstaan vanuit de plek, gebaseerd op de bestaande bomen waar de gebouwen zorgvuldig in worden gesitueerd. Die gebouwen reageren door hun positie en opbouw op de buitenruimte in plaats van andersom. Zo ontstaat een groene drager van openbare ruimte die Fabriekskwartier kenmerkt en een bijzondere woonkwaliteit geeft. Hier woon je straks aan het park, waar ruimte is voor ontmoeting, beweging en recreatie. Om iedere hoek schuilt een verrassing. Op dit moment ontwerpt Wissing de buitenruimte in een gezamenlijk atelier met vijf architecten.

Artist impression buitenruimte Fabriekskwartier
Foto: Wissing.

Klimaatadaptief

Uitgangspunt van Fabriekskwartier is dat de wijk ‘zijn eigen broek ophoudt’ voor de water- en energiehuishouding. Een duurzamere omgang met water begint met het minimaliseren van verharding en het opvangen van regenwater in de buitenruimte en bergen op daken van de gebouwen (minstens zeventig procent van de gebouwen krijgt een waterbergend polderdak). Hierdoor blijft de grondwaterstand op peil, ontstaat een buffer tegen droogte en wordt hittestress tegengegaan. Zo wordt de buurt klimaatadaptief.

Haven gebruikt als warmtevoorziening

In Fabriekskwartier is het streven om de te verbruiken energie zoveel mogelijk in de buurt zelf te genereren. Dat geldt in ieder geval voor de warmte waarmee we de woningen verwarmen en de elektriciteit die de huishoudens nodig hebben. Natuurlijk hebben de woningen zonnepanelen, dat is de nieuwe standaard. Daar bovenop wordt een lokale bron gebruikt voor de warmtevoorziening van de wijk: de naastgelegen Piushaven. De haven is een fantastische plaatselijke warmte- koudebron. Door thermische energie te winnen uit dit oppervlaktewater kunnen de woningen, bedrijven en overige functies in het gebied verwarmd én gekoeld worden.

Luchtfoto Fabriekskwartier
Foto: Wissing.

Nieuw en bestaand

Fabriekskwartier wordt gecreëerd door een combinatie van nieuw en bestaand te hanteren. Hier wordt technisch slim omgegaan met thema’s als energie en water. Dat uit zich ook in de identiteit, karakter en sfeer van de wijk. De nieuwe bebouwing is geïnspireerd op het fabrieksmatige karakter van de gebouwen die in Fabriekskwartier staan en stonden. Ze wijzen naar het industriële verleden van de plek, net zoals bij de Aabe-fabriek het geval is. De bestaande beplanting in de vorm van negen volwassen platanen en een bestaande boomgroep staan als een verborgen schat centraal in het gebied, en vormen de basis voor de identiteit van Fabriekskwartier.

Goedemiddag, mijn man en ik zijn geïnteresseerd in de huizen en appartementen die gebouwd gaan worden. Bij wie kunnen we hierover informatie inwinnen?
Met vriendelijke groet,
Joyce Fijnvandraat

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Foto: Wissing

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »