Erasmus Universiteit krijgt groene daken
Groene dakenhouden water vast, waardoor het riool wordt ontlast. Daarnaast geven ze Rotterdam een groener aanzien en zorgen ze voor een langere levensduur van een dak.
Klimaatbestendige stad
Met de groene daken ter grootte van twee voetbalvelden draagt de Erasmus Universiteit bij aan de vergroening en het klimaatbestendig maken van de stad. Een aantal gebouwen op de campus, waaronder het Theil gebouw en het Van der Goot gebouw, heeft al groene daken.
De gemeente financiert vanuit de groene daken-subsidieregeling een deel van de kosten. Inmiddels ligt er in Rotterdam al ruim 220.000 m2 groen dak. Voor de gemeente Rotterdam is het vergroenen van daken één van de manieren om de stad klimaatbestendig en veerkrachtig te maken.
Wethouder Langenberg (onder andere Duurzaamheid): “Het regent steeds meer en vooral ook harder. Om die hoosbuien goed aan te kunnen moeten we zorgen dat we de sponswerking van de stad verbeteren. Dat kan door meer groen aan te leggen en extra waterbergingen. Maar ook door stenige daken te voorzien van een groenlaagje, zodat het water hier in kan worden opgevangen. Zo ontlasten we de riolen. Daarbij zorgen groene daken voor verkoeling in het gebouw en een beter uitzicht van bovenaf. De Erasmus Universiteit geeft hierin het goede voorbeeld.”
Campus in ontwikkeling
De groene daken maken onderdeel uit van het verduurzamen, vergroenen en aantrekkelijk maken van Campus Woudestein. De Erasmus Universiteit begint binnenkort met de derde en laatste fase van dit Campus in Ontwikkeling, het programma om een levendige en duurzame campus met internationale uitstraling te creëren, passend bij de internationale ambities van de universiteit. Zo werd in 2013 het nieuwe campushart geopend. Niet alleen de nieuwbouw, maar ook de verbouwingen worden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.
Kristel Baele: “Onze vernieuwde campus moet niet alleen levendig en aantrekkelijk zijn, maar ook zo duurzaam mogelijk. Het geeft richting studenten, medewerkers en bezoekers aan hoe belangrijk wij dat vinden. Ik ben daarom blij dat we samen met de gemeente Rotterdam kunnen optrekken bij het vergroenen van onze daken, en zo een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere stad.”

Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) en Kristel Baele, voorzitter van het College van Bestuur. Na de ondertekening van het convenant over het aanbrengen van 10.000 m2 groene daken op Campus Woudestein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Sta jij ook op het podium van Congres Natuurlijk 2025?
19 mei om 16:00 uur 2 minOp donderdag 27 november 2025 vindt in het provinciehuis van Overijssel (Zwolle) de zevende editie plaats van…
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Reactie toevoegen