Energieplatform wil transitie versnellen via tenders
Stroomversnelling is een coalitie van partijen die gezamenlijk hun schouders onder de energietransitie willen zetten, waaraan Nederland zich mijddels het klimaatverdrag van Parijs aan heeft gecommiteerd. 'Aan het einde van deze kabinetsperiode moet het mogelijk zijn jaarlijks 200.000 woningen CO2-neutraal te maken. Als we terugrekenen vanuit 2050 gaan we het met de huidige stappen en productiecapaciteit niet redden', stelt het platform in een persbericht. 'Wat we nodig hebben is een instrument dat de markt prikkelt om nieuwe renovatieproducten te ontwikkelen, produceren en aan te bieden. Industrieel vervaardigde renovatieproducten die beter, gewilder en goedkoper zijn'.
Tenderregeling
Stroomversnelling stelt voor een tenderregeling in het leven te roepen, net als bij wind op zee is gebeurd. 'Daar is met tenders succesvol gestuurd op innovatie en schaalvergroting, met als doel kostprijsverlaging. Eenzelfde benadering kan ook binnen de bouwsector radicale innovatie en industrialisatie op gang brengen. Het segment woningen dat zich daarvoor momenteel het beste leent, zijn laagbouwwoningen gebouwd tussen 1950 en 1995. Niet alleen omdat die woningen een beperkt aantal typologieën hebben, maar ook omdat hier 40 procent van de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving zit en ze vaak hard aan renovatie toe zijn'.
Rendabel
De afgelopen jaren zijn er volgens Stroomversnelling diverse energieneutrale proposities ontwikkeld die voor woningcorporaties al wel rendabel zijn, maar voor woningeigenaren nog zeker 30 tot 35 procent in kostprijs moeten dalen om aantrekkelijk te worden. 'Die kostprijsverlaging ontstaat pas met productielijnen die op grote schaal renovatiecomponenten maken, zeker 8.000 tot 10.000 per jaar. De subsidietender kan in eerste instantie worden gebruikt om de nog te hoge kostprijs te compenseren. Door de innovatie-impuls en de schaal die ontstaat, zal de kostprijs vervolgens daadwerkelijk dalen. Zo is het ook bij de windparken op zee gegaan'.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Reactie toevoegen