Eerste element ‘plug-in’ fietsenstalling IJboulevard ingevaren over het IJ

dinsdag 30 november 2021

Ontwerp door VenhoevenCS, realisatie door Van Hattum en Blankevoort. Foto door Edwin van Eis

Op 30 november is het eerste van drie betonnen elementen voor de fietsenstalling aan de IJzijde van Amsterdam Centraal Station in het water op haar plek gelegd. De fietsenstalling is als een ‘plug-in’ op het mobiliteitsknooppunt van het station ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism met Van Hattu en Blankevoort en DS Landschapsarchitecten.

Het afgelopen half jaar zijn in het Westelijk Havengebied in totaal drie elementen voor de fietsenstalling gebouwd. Aan de IJzijde van het station zijn in diezelfde periode funderingspalen aangebracht in de bodem van het IJ voor de fietsenstalling. Het eerste element werd op 30 november afgezonken op deze funderingspalen. Op donderdag 2 en zondag 5 december worden, afhankelijk van de weersomstandigheden, het tweede en derde element op hun plek gelegd.

Geïnteresseerden kunnen de hele operatie volgen via de volgende webcams:

Minder hinder 

Door de elementen in het Westelijk Havengebied te bouwen hoeven minder bouwwerkzaamheden direct achter Centraal Station uitgevoerd te worden. Normaal bouw je eerst de fundering en daarna de bovenbouw, nu kan dat parallel. Zo kan niet alleen sneller worden gewerkt, maar zijn ook veel minder vrachtbewegingen naar de bouwlocatie bij Centraal Station nodig. Kortom een vlotte, veilige en duurzame manier om de fietsenstalling aan te leggen met minimale hinder voor de omgeving.

Doorsnede IJboulevard

Waarom?

Met de bouw van de stalling worden zo’n 4,000 parkeerplekken bij het station gecreëerd, waar de fietsdruk erg hoog is. Fietsen kunnen in 2023 ‘onder water’ worden gestald. Zo blijft bovengronds 6.000 vierkante meter ruimte vrij om te verblijven bij het IJ. Ook zorgt het team ervoor dat de Noord/Zuidlijn, de Michiel de Ruijter-autotunnel, het busstation plus overkapping en de fietsenstalling goed beschermd zijn tegen eventuele aanvaringen vanaf het IJ door het aanleggen van een aanvaarbescherming over de hele lengte van de IJboulevard.

Ontwerp

De fietsenstalling IJboulevard wordt een verlengstuk van de openbare ruimte. Het dak van de stalling is straks de boulevard langs het IJ voor voetgangers; tussen de palen die de constructie fixeren, faciliteren biohutten, hout, kokosmatten en poreus beton de onderwater-ecologie. Het design bouwt voort op de ambitie van VenhoevenCS om van functionele infrastructuuropgaven verleidelijke ruimtes te maken die bijdragen aan de stedelijke cultuur. Meer ruimte voor voetgangers was een van de belangrijke ambities bij het ontwerpen van de fietsenstalling. 

Interieur IJboulevard

Interieur

Het interieur is opgebouwd uit vloeiende lijnen en ronde vormen, subtiel en rustig, maar met een duidelijke functie om de overzichtelijkheid en oriëntatie te vergoten. Er is ook aansluiting gezocht bij de vormentaal van de bestaande omgeving, zoals de ronde glaspuien van de IJhal en de busplatform cockpits. Extra ruime trapgaten met grote glasoppervlakten geven vanaf de boulevard al zicht op de lichte en uitnodigende stalling. De ruime en kolomvrije opzet, de lange zichtlijnen en de centrale positie van de beheerder geven de gebruikers op elk moment van de dag een veilig gevoel. 

Samenwerking

De fietsenstalling aan het IJ, is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en ProRail. Van Hattum en Blankevoort, een VolkerWessels-onderneming voert het werk uit. Van Hattum en Blankevoort bouwt samen met Volker Staal en Funderingen (VSF), Homij Technische installaties, Gebr. Van Kessel. Het ruimtelijk ontwerp is van VenhoevenCS architecture+urbanism, en RoyalHaskoning DHV heeft bijgedragen aan het ontwerp van de aanvaarbescherming. Het transport en afzinken van de elementen wordt uitgevoerd door Strukton Immersion Projects en Mammoet Nederland.

Het wordt verwacht dat de fietsenstalling en de boulevard met aanvaarbescherming in de eerste helft van 2023 klaar zijn voor gebruik.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Multifunctionele parkeergarage in Rotterdam is toekomstbestendig en veilig

15 jun om 08:00 uur
De nieuwbouw van GAMMA P+R Noorderhelling in Rotterdam, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tips en tricks bij het ontwerpen van fietsparkeergarages

13 mei om 14:28 uur
Parkeren is niet alleen een belangrijk onderwerp voor automobilisten: ook fietsers hebben behoefte aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoogtepunt bouw FENIX: plaatsing 22 meter hoge liftkern

11 feb om 10:06 uur
FENIX Museum (in oprichting) bereikt woensdag 16 februari een belangrijke mijlpaal in de bouw. Met een varende bok…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woningrenovatie van de toekomst ziet er zo uit

17 jan om 08:00 uur
In Enschede zijn onlangs drie woningen gerenoveerd met als doel te laten zien hoe dat in de toekomst op grote…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Richt de school niet in als kantoor, maar als thuis’

13 dec 2021
Dat wat er al is, heeft waarde voor de toekomst. Moke Architecten bewijst dat statement met basisschool de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitstraling en comfort van parkeergarages

13 dec 2021
Waar denkt u aan bij de term ‘parkeergarage’? De uitstraling en het comfort van een parkeergarage zijn van grote…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderwijsgebouw Aurora is klaar voor de toekomst

8 dec 2021
Op 30 september 2021 opende het onderwijsgebouw Aurora van Wageningen University & Research (WUR) officieel de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov 2021
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »