Duurzaam en circulair het verschil maken met kalkzandsteen

donderdag 3 februari 2022
Calduran Kalkzandsteen werkt niet alleen met een product dat van nature al duurzaam is, maar is ook al twee decennia actief bezig met circulariteit. De laatste ontwikkeling daarin is het Caldubo element, waarin niet alleen eigen afvalpuin maar ook het puin van sloop van gebouwen wordt opgenomen. Daarmee sorteert het bedrijf voor op toekomstige hergebruikeisen en speelt het in op de stijgende marktvraag.

Hans Verkleij, productmanager bij Calduran Kalkzandsteen: “Kalkzandsteen is van nature al duurzaam. Het is een basisproduct zonder chemicaliën, dat voor 95 procent uit zand en voor 5 procent uit kalk bestaat. Bovendien wordt het zand vlakbij de fabrieken gewonnen. De kalk komt vooral uit België en Duitsland. Duurzaam is ook dat de verharding in ketels bij een relatief lage temperatuur van 200 graden Celsius plaatsvindt en daarmee ook een relatief lage energietoevoeging heeft. En we zijn bijna 100 procent circulair. Want alle afval op de fabriek door bijvoorbeeld misproductie of breuk kunnen we hergebruiken in het productieproces.” Robert Mik, plantmanager van de vestiging Hoogersmilde, vult aan: “We kennen  geen afval, behalve koffiebekertjes.”

'We kennen geen afval, behalve koffiebekertjes' - Robert Mik

Calduran Kalkzandsteen kent al zo’n 20 jaar een circulair productieproces, vertelt Mik. “Daarvóór werd het bij sloop altijd afgevoerd en gestort of als ondergrond voor infrastructuur toegepast . Nu is circulariteit een wezenlijk onderdeel van zowel ons product als van ons proces. Daarin zijn we in de loop der jaren steeds verder gegaan: zo wordt tegenwoordig het gewonnen zand bij ons niet meer ‘gewassen’ en wordt het  gehele pakket, inclusief fijne fractie, toegepast in het productieproces. We hebben het proces dermate doorontwikkeld zodat met elke korrelverdeling een goed ‘zandskelet’ kan worden gevormd. 

Caldubo elementen

Daar waar Calduran Kalkzandsteen in de jaren ’70 ooit begon met het hergebruiken van zaagafval en dit de laatste twee decennia uitbouwde met hergebruik van het afval op de fabriek, gaat het bedrijf sinds een paar jaar nog een stap verder. Het bedrijf haalt nu ook gerecyclede (beton & kalkzandsteen) puingranulaat afkomstig van de sloop van gebouwen naar de fabriek in Hoogersmilde, waar het 40 procent vormt van het grove toeslagmateriaal dat gebruikt wordt voor Caldubo elementen. Mik: “We zijn hiermee begonnen vanwege de marktvraag, maar ook omdat we weten dat in 2030, 50 procent van de grondstoffen uit gerecycled materiaal moet bestaan  en in 2050 zelfs 100 procent!. Daarom wilden we op tijd beginnen en op die eisen voorsorteren.”

Caldubo elementen
De duurzaamheidsclaim van Calduran Kalkzandsteen is ook onafhankelijk onderbouwd. Zo kwam kalkzandsteen als beste uit de bus in een onderzoek van het NIBE, waarbij gekeken werd naar de milieuclassificatie van bouwproducten aan de hand van de milieukostenindicator (MKI).

Daarin hebben ook opdrachtgevers een verantwoordelijkheid vindt Verkleij: “Vanwege de extra inspanningen die we vragen van de slopers zijn Caldubo elementen iets duurder. Als de opdrachtgever echter in zijn aanbesteding circulariteit als voorwaarde meeneemt en de aannemer daarvoor ook wil compenseren als dat duurder is, zal die aannemer vervolgens geen problemen meer hebben om voor Caldubo elementen te kiezen. Bovendien heeft hij in feite die marge al want kalkzandsteen is als materiaal voor constructieve wanden al goedkoper in vergelijking met andere materialen.” Inmiddels zijn de eerste stappen ook op dat gebied gezet en zijn er al een aantal projecten met Caldubo elementen gerealiseerd.

'Kalkzandsteen is van nature al duurzaam' - Hans Verkleij

De komende jaren wil Calduran Kalkzandsteen het circulaire karakter van Caldubo elementen nog verder versterken. Verkleij: “Daarbij kijken we welke materialen en reststromen we nog meer kunnen verwerken in onze producten en welk materiaal ook goed reageert op kalk. Zo zouden we waarschijnlijk ook prima uit de voeten kunnen met fijngemalen glas en zo zijn er misschien nog wel meer mogelijkheden.”

En daar wil Robert Mik op persoonlijke titel graag nog iets aan toevoegen: “In een wereld waar afval een steeds groter probleem wordt, zie ik het als een morele verplichting voor bedrijven naar toekomstige generaties om het verschil te maken en als geheel de maatschappij beter te maken. Als wij het niet doen, wie doet het dan wel?” 


Calduran Kalkzandsteen

  • Twee vestigingen: Harderwijk (hoofdkantoor) en Hoogersmilde 
  • Calduran Kalkzandsteen produceert kalkzandsteenproducten voor kalkzandsteen binnenwanden . Daarvan gebeurt twee derde in Hoogersmilde en een derde in Harderwijk. 
  • Calduran Kalkzandsteen heeft op beide fabrieken een eigen zandwinning.
  • Marktaandeel Calduran Kalkzandsteen binnen kalkzandsteen: circa 45 procent.
  • Circa 85 procent woningbouw en 15 procent utiliteitsbouw.
  • Kalkzandsteen wordt toegepast voor woningscheidende, dragende wanden en niet-dragende wanden; daarvan wordt circa 55 procent in kalkzandsteen uitgevoerd.

Mock-up InnocatDit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse studenten in finale SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

13 jun om 12:34 uur
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitdagingen klimaatverandering rode draad Brick Award 2022

6 jun om 08:00 uur
Elke twee jaar eert de Brick Award wereldwijd projecten die indruk maken met een innovatief ontwerp en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar groener onderwijs met e-learning

31 mei om 17:23 uur
Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en…
Lees verder »

De Hidden Treasure duurzaam beschermd

30 mei om 10:43 uur
De oude bedrijfscampus van Philips in Eindhoven is gerenoveerd tot een modern appartementencomplex met maar liefst…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair West lanceert blauwdruk voor duurzame woonwijk

25 mei om 08:00 uur
De koplopers van de stichting Circulair West constateerden dat bij gebiedsontwikkelingen nog steeds grote kansen…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Natuur levert enorme positieve effecten voor het leervermogen van het kind'

24 mei om 11:54 uur
Hoe meer natuur in en om onze gebouwen hoe beter voor ons welzijn, concentratie en productie. Dat zegt Daan…
Lees verder »