Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

donderdag 17 november 2022

Dr. Knippenbergcollege in Helmond, ontworpen door RoosRos Architecten. Foto door Lucas van der Wee

Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent van de leerlingen niet alles hoort wat de leerkracht zegt. Bij elke 10 dB toename in geluidsoverlast scoren 8- en 9-jarige kinderen gemiddeld 5,5 punten lager op hun landelijke test.

Wanneer de akoestische waarden in een school voldoen aan de richtlijnen van Frisse Scholen,= kunnen leerlingen, scholieren en studenten zich beter concentreren, beter verstaan wat er gezegd wordt en leerstof beter onthouden. Een goede akoestiek is bovendien niet alleen beter voor de leerprestaties, maar ook voor het welzijn van leerlingen en leerkrachten. Zo is uit een Amerikaanse studie gebleken dat 50 procent van de leerkrachten onomkeerbare schade aan de stem oploopt omdat ze te hard moeten praten om zichzelf verstaanbaar te maken. Ook hoofdpijnklachten en ziekteverzuim kunnen vaak worden toegeschreven aan slechte akoestiek in de school.

Akoestische oplossingen voor scholen

Gelukkig is er veel te doen om de leerprocessen en het welzijn te verbeteren van iedereen die dagelijks in een schoolgebouw komt. Rockfon biedt een breed assortiment akoestische plafond- en wandoplossingen die het geluidsniveau en storende nagalm in klaslokalen, aula’s en gymzalen verlagen en zo bijdragen aan een optimale leeromgeving. Deze producten zijn bovendien duurzaam en voldoen aan alle hygiëne- en brandwerende eisen om de veiligheid en gezondheid van leerlingen en leerkrachten te waarborgen.

De kracht van licht

Zonder licht kunnen we niet goed functioneren. We hebben het niet alleen nodig om te kunnen zien, maar ook om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Door te kiezen voor witte plafonds met een hoge lichtreflectie en -diffusie kan het natuurlijk daglicht zich verder verspreiden in een klaslokaal en schoolgebouw. Daardoor neemt de lichtkwaliteit toe en worden energiekosten bespaard. Zijn er plannen om de school te renoveren? Check dan goed wat de lichtreflectie- en lichtdiffusiewaarden van de materialen zijn.

Zones van kleur

Betekent dit dat alle scholen alleen maar witte plafonds mogen hebben? Nee, zeker niet. Want ook kleuren kunnen het welzijn van leerlingen en medewerkers verbeteren. Zo zorgen lichtblauwe kleuren bijvoorbeeld voor rust en stimuleren groene tinten juist de creativiteit. Met behulp van de 34 natuurlijke kleuren van Rockfons Colours of Wellbeing breng je gemakkelijk verschillende zones aan binnen een schoolgebouw die passen bij de activiteiten die daar plaatsvinden. Zo creëer je met gekleurde plafondpanelen een kleurrijk eindresultaat. 

Rockfon

In de praktijk: Dr. Knippenbergcollege

Wie binnenkomt in het vorig jaar geopende nieuwe gebouw van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond waant zich in een zee van licht. Het glazen dak zorgt voor veel lichtinval en geeft de school een open karakter. In de drie vleugels is er ook buiten de klaslokalen veel plek voor interactieve leervormen en staat ontmoeting centraal. 

Projectarchitect Martijn van Leeuwen van RoosRos architecten koos hier specifiek voor de witte plafondpanelen van Rockfon Blanka met een lichtreflectie van 87 procent en een lichtdiffusie van >99 procent om zoveel mogelijk daglicht in de lokalen en ook in de inpandig gelegen leerpleinen te krijgen. Dankzij een goed akoestisch advies kon tevens de spraakverstaanbaarheid en de akoestiek in de klaslokalen worden gewaarborgd.

De unieke en rustige uitstraling wordt verder versterkt door de keuze voor plafondpanelen in extra grote afmetingen en de combinatie met een matwit ophangsysteem. Specifieke zones worden juist geaccentueerd met gekleurde plafonds in natuurlijke kleuren die mooi passen bij de natuurlijke materialen die terugkomen in het gebouw.


Gratis en vrijblijvende akoestiekmeting 

Rockfon biedt scholen een vrijblijvende akoestiekmeting en brengt gratis advies uit over het realiseren van de best mogelijke akoestiek in de klas.

Wil je meer (wetenschappelijke) inzichten over het belang van een goede schoolakoestiek en informatie over de oplossingen die Rockfon hiervoor in huis heeft? Dan kun je gratis de gids ‘Ontwerpen voor Scholen’ downloaden op de website van Rockfon. Kijk op rockfon.nl/onderwijs voor meer informatie.


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kleine ingrepen leveren grootse resultaten bij Keizer Karel College

27 mrt om 10:58 uur

Door een grootschalige vernieuwbouw van het Keizer Karel College (KKC) in Den Haag kan het 65-jarige gebouw er…

Lees verder »
descriptionArtikel

Conceptueel bouwen: sneller, goedkoper en beter volgens IGG Bouweconomie

22 mrt om 08:39 uur

Volgens onderzoek van IGG Bouweconomie, in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB), is conceptueel bouwen…

Lees verder »
Zo moet het eruit komen te zien aan de Ivoordreef in Utrecht, met hergebruikte gevelpanelen.
descriptionArtikel

Samenwerking cruciaal bij circulair bouwproces in Utrechtse wijk

27 feb om 15:52 uur
Waarom in afwachting kijken naar de overheid en marktpartijen als je ook zelf het voortouw kunt nemen in het…
Lees verder »
Fietsenstalling 'Stastionsplein' ligt deels onder water. © Aiste Rakauskaite Photography
descriptionArtikel

Fietsenstalling onder water markeert einde vijfjarig wUrck-project

15 feb om 11:37 uur
De nieuwste fietsenstalling van Amsterdam, een project van wUrck, zit niet alleen deels onder de grond, maar ook…
Lees verder »
Foto: Van Wijnen.
descriptionArtikel

Nieuw warenhuis in gerenoveerd rijksmonument Utrecht

6 feb om 10:13 uur
Door de ligging in een druk winkelgebied werd de renovatie van een voormalig H&M-winkelpand aan de Oudegracht…
Lees verder »
'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houten passerelle Zwolle bespaart ruim 70 procent CO2-uitstoot

6 jan om 09:00 uurtimer3 min
De houten voetgangersbrug over station Zwolle, dat het zuidelijke stadsdeel verbindt met het centrum, krijgt de…
Lees verder »