Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

donderdag 17 november 2022

Dr. Knippenbergcollege in Helmond, ontworpen door RoosRos Architecten. Foto door Lucas van der Wee

Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent van de leerlingen niet alles hoort wat de leerkracht zegt. Bij elke 10 dB toename in geluidsoverlast scoren 8- en 9-jarige kinderen gemiddeld 5,5 punten lager op hun landelijke test.

Wanneer de akoestische waarden in een school voldoen aan de richtlijnen van Frisse Scholen,= kunnen leerlingen, scholieren en studenten zich beter concentreren, beter verstaan wat er gezegd wordt en leerstof beter onthouden. Een goede akoestiek is bovendien niet alleen beter voor de leerprestaties, maar ook voor het welzijn van leerlingen en leerkrachten. Zo is uit een Amerikaanse studie gebleken dat 50 procent van de leerkrachten onomkeerbare schade aan de stem oploopt omdat ze te hard moeten praten om zichzelf verstaanbaar te maken. Ook hoofdpijnklachten en ziekteverzuim kunnen vaak worden toegeschreven aan slechte akoestiek in de school.

Akoestische oplossingen voor scholen

Gelukkig is er veel te doen om de leerprocessen en het welzijn te verbeteren van iedereen die dagelijks in een schoolgebouw komt. Rockfon biedt een breed assortiment akoestische plafond- en wandoplossingen die het geluidsniveau en storende nagalm in klaslokalen, aula’s en gymzalen verlagen en zo bijdragen aan een optimale leeromgeving. Deze producten zijn bovendien duurzaam en voldoen aan alle hygiëne- en brandwerende eisen om de veiligheid en gezondheid van leerlingen en leerkrachten te waarborgen.

De kracht van licht

Zonder licht kunnen we niet goed functioneren. We hebben het niet alleen nodig om te kunnen zien, maar ook om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Door te kiezen voor witte plafonds met een hoge lichtreflectie en -diffusie kan het natuurlijk daglicht zich verder verspreiden in een klaslokaal en schoolgebouw. Daardoor neemt de lichtkwaliteit toe en worden energiekosten bespaard. Zijn er plannen om de school te renoveren? Check dan goed wat de lichtreflectie- en lichtdiffusiewaarden van de materialen zijn.

Zones van kleur

Betekent dit dat alle scholen alleen maar witte plafonds mogen hebben? Nee, zeker niet. Want ook kleuren kunnen het welzijn van leerlingen en medewerkers verbeteren. Zo zorgen lichtblauwe kleuren bijvoorbeeld voor rust en stimuleren groene tinten juist de creativiteit. Met behulp van de 34 natuurlijke kleuren van Rockfons Colours of Wellbeing breng je gemakkelijk verschillende zones aan binnen een schoolgebouw die passen bij de activiteiten die daar plaatsvinden. Zo creëer je met gekleurde plafondpanelen een kleurrijk eindresultaat. 

Rockfon

In de praktijk: Dr. Knippenbergcollege

Wie binnenkomt in het vorig jaar geopende nieuwe gebouw van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond waant zich in een zee van licht. Het glazen dak zorgt voor veel lichtinval en geeft de school een open karakter. In de drie vleugels is er ook buiten de klaslokalen veel plek voor interactieve leervormen en staat ontmoeting centraal. 

Projectarchitect Martijn van Leeuwen van RoosRos architecten koos hier specifiek voor de witte plafondpanelen van Rockfon Blanka met een lichtreflectie van 87 procent en een lichtdiffusie van >99 procent om zoveel mogelijk daglicht in de lokalen en ook in de inpandig gelegen leerpleinen te krijgen. Dankzij een goed akoestisch advies kon tevens de spraakverstaanbaarheid en de akoestiek in de klaslokalen worden gewaarborgd.

De unieke en rustige uitstraling wordt verder versterkt door de keuze voor plafondpanelen in extra grote afmetingen en de combinatie met een matwit ophangsysteem. Specifieke zones worden juist geaccentueerd met gekleurde plafonds in natuurlijke kleuren die mooi passen bij de natuurlijke materialen die terugkomen in het gebouw.


Gratis en vrijblijvende akoestiekmeting 

Rockfon biedt scholen een vrijblijvende akoestiekmeting en brengt gratis advies uit over het realiseren van de best mogelijke akoestiek in de klas.

Wil je meer (wetenschappelijke) inzichten over het belang van een goede schoolakoestiek en informatie over de oplossingen die Rockfon hiervoor in huis heeft? Dan kun je gratis de gids ‘Ontwerpen voor Scholen’ downloaden op de website van Rockfon. Kijk op rockfon.nl/onderwijs voor meer informatie.


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen zijn belangrijk

10 nov om 08:00 uur
BOERplay richt al meer dan 60 jaar speelplekken in, waaronder schoolpleinen en plekken voor kinderdagverblijven.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam

9 nov om 09:43 uurtimer2 min
Aan de Grote Kreek in Rotterdam komt het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland te staan. "…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het belang van een goed gebouwbeheersysteem

7 nov om 08:00 uur
De energierekening bij scholen schiet omhoog. Tegelijkertijd moeten de meeste besturen zich bekommeren om (veelal…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beatrix College in Tilburg krijgt een groene buitenruimte

3 nov om 08:00 uur
De buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College heeft tijdens de zomervakantie een metamorfose…
Lees verder »