Baksteen borgt identiteit van centrum EinsA

dinsdag 21 februari 2023
Een gemeenschapshuis voor jong en oud, dat is EinsA in Dülmen, Westfalen. Het intergeneratieve ontmoetingscentrum met gemeentelijke en kerkelijke voorzieningen werd gerealiseerd naar een ontwerp van dreibund architekten BDA. Met zijn opvallende gevels opent het gebouw zich naar het stadhuis en de St. Viktorkerk. Dreibund architekten stemde het metselwerk af op de bebouwing rondom, met de lichtgekleurde projectsortering IGZ HS van Hagemeister.

Het Intergeneratief Centrum (IGZ) EinsA in Dülmen is een ontmoetings- en vrijetijdscentrum voor alle leeftijden. Dreibund architekten uit Bochum ontwierp het multifunctionele complex als een aanschakeling van volumes in het kleinschalige centrum van de Westfaalse gemeente. Door de volumes slim te rangschikken in de historische binnenstad, ontstond in Dülmen een stevig nieuw centrumgebied. EinsA is ontworpen als voortzetting van de openbare ruimte, aldus projectarchitect Tom Helms: "Het forse vereiste volume moest subtiel worden geïntegreerd in de kleinschalige structuur van de stad."

Aan de westzijde koppelde Dreibund architekten het centrum met een glazen overkapping aan het 15de eeuwse stadhuis van Dülmen (herbouwd in 1954). Zo ontstond een nieuwe openbare binnenplaats voor bezoekers van EinsA en de inwoners van Dülmen. Aan de noordzijde opent het centrum zich naar de even oude (en eveneens herbouwde) St. Viktorkerk. Aan de oostzijde schiep de Lvormige nieuwbouw van EinsA een nieuw, klein stadsplein. Aan de gevels kreeg EinsA de lichtgekleurde handstrich projectsortering IGZ HS van Hagemeister.

Hagemeister_Dülmen

Helms: "Het intensieve gebruik van EinsA vroeg om een duurzaam en robuust gevelmateriaal. Tegelijkertijd moesten we de gevels van de nieuwbouw inpassen in de nauwe stegenstructuur en afstemmen op de bebouwing rondom – een mix van rode baksteenarchitectuur en zandsteenkleurige bebouwing." Om die reden koos Dreibund architekten voor de lichtgekleurde handstrichsortering in dunformaat die in samenwerking met Hagemeister speciaal voor het project werd ontwikkeld.

Op verschillende plekken zette Dreibund architekten met de Hagemeistersortering accenten. Zo kregen de gevels aan de kerkzijde een reliëf van onregelmatig uitkragende koppen. Ook bij de overgangen van binnen en buiten en in het interieur werd de projectsortering van Hagemeister toegepast. Het metselwerk van EinsA werd uitgevoerd in wildverband, met een voegkleur die aansluit op de baksteen, om zo de gevelvlakken sterker aan te zetten. Tom Helms: "In het veranderende licht blijft daarbij de structuur van het metselwerk altijd zichtbaar."

Hagemeister_Dülmen_vooraanzicht

Lees meer over intergeneratieve woningen in Stedebouw & Architectuur

Collectief en/of meergeneratiewonen is een thema dat centraal staat in de volgende editie van Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg 2023. Dit is een digitale editie; het enige wat je hoeft te doen om de editie te lezen, is je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »