Atelier PRO voegt in Eindhoven oude en nieuwe school samen
De voormalige Tweede Technische School is vanaf de Eindhovense Ring goed te zien. Aan weerszijden van het karakteristieke 4-laags gebouw steken nu twee nieuwe gebouwdelen uit.
Stedenbouwkundige inpassing
Het nieuwe gebouw heeft zijn footprint gevoegd naar de stedenbouwkundige opzet en richting en verdraaiingen van bestaande straten. De gevels volgen niet de rooilijnen maar liggen juist terug waardoor nieuwe ruimtes voor pleinen zijn ontstaan.
Eigen identiteit
Aloysius De Roosten en Vakcollege Eindhoven zijn nadrukkelijk twee scholen met eigen onderwijsvisies en eigen leerlingenpopulaties van elk ca 400 leerlingen. De identiteit van beide scholen is gerespecteerd door de aanleg van een eigen gebouw, eigen pleinen entreegebied. Het onderwijs van Aloysius De Roosten speelt zich af in vier inspiratielabs met daaromheen vier klaslokalen. Vakcollege Eindhoven is een school waar vakmanschap hoog in het vaandel staat en daar zijn de bestaande praktijkhallen bij uitstek geschikt voor.
Synergie
In de nieuwbouw is een centrale kern waarin beide scholen functies delen zoals een centrale administratie, gemeenschappelijke keuken, gemeenschappelijke teamruimte en twee aula´s die in elkaar overlopen. Ook sommige onderwijsruimtes worden door beide scholen gebruikt zoals de kunst- en cultuurruimtes en technieklokalen. Bij mogelijke wijzigingen in onderwijsvisie in de toekomst is het complex ook als één gebouw te gebruiken
Fris en hedendaags met behoud van oorspronkelijk karakter
Uit herwaardering van dit type gebouwen uit de wederopbouwperiode heeft atelier PRO bij de renovatie van de bestaande delen doorgaans zorgvuldig overwogen het oorspronkelijke te behouden. Dit zonder in te boeten aan de functionele kwaliteit van hedendaags onderwijs. Sierbetonnen borstweringelementen, prachtige Solnhofer vloertegels, stalentrappen in de praktijkhallen en uiteraard het beeldhouwwerk ‘Smid met leerling’ van Willy Mignot uit 1959 zijn sprekende voorbeelden van stijlkenmerken die behouden zijn. Bestaande stalen kozijnen daarentegen zijn vanuit thermisch oogpunt wel vervangen maar met behoud van bestaand lijnenspel. De bestaande praktijkhallen zijn voorzien van nieuwe dakkappen. Het gesloten metselwerk van het 4-laagse gebouw is op maaiveld voorzien van glazen puien ter vervanging van gesloten metselwerk. Hierdoor is de prachtige betonnen tafelconstructie nu beter zichtbaar.

Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt van de renovatie en de nieuwbouw van het schoolcomplex van Vakcollege Eindhoven en Aloysius De Roosten. Foto’s: © JanPaul Mioulet
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gezonde en duurzame scholen: wie wordt de Smaakmaker 2025?
27 jun om 09:30 uur 3 minOp woensdag 5 november 2025 vindt de vijfde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres plaats. Een…
Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders
26 jun om 07:30 uurDe nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog. Te veel schoolgebouwen zijn gedateerd en ongezond.…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Stimulansen voor gezonde schoolpleinen
10 jun om 07:30 uur 11 minIn opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Esther Vlasveld, adviseur gezonde leefomgeving bij GGD…
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Reactie toevoegen