Artikel

Iconische Dutch Windwheel neemt belangrijke horde

Het project Dutch Windwheel: ‘Smart Spaces as a Service’ krijgt financiële ondersteuning vanuit de regeling IPC Zuid-Holland. De Dutch Windwheel in Rotterdam, een project dat medio 2015 werd gelanceerd, is een iconisch gebouw dat onder meer woningen, hotels, kantoren en een attractie omvat.

De komende twee jaar ontwikkelen elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT.  In totaal wordt 772.000 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Dutch Windwheel. Het project ontvangt bijna 291.000 subsidie vanuit de regeling Innovatie Prestatie Contract (IPC) Zuid-Holland. De MKB’ers investeren samen nog eens 481.000.

 

Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Dutch Windwheel is de ‘Well standaard’ en circulair ontwerpen. Door er tevens van uit te gaan dat het product tijdens de gebruiksduur in eigendom blijft van de producent (as-a-service) gaat men anders kijken naar het ontwerpproces en naar het materiaalgebruik.  Daarnaast wordt met behulp van ‘smart sensoring & control’ continu data verzameld over gebruik en klimaat, ten behoeve van de automatische aansturing van onder andere luchtkwaliteit, energie en zonwering.

Projectpartners

Het IPC-cluster bestaat uit elf MKB’ers uit de interieurbranche en technologiebedrijven: Coors, DoepelStrijkers, Energy Floors, Kindow, Kok Houtagenturen, Mapiq, Physee, Quantified Air, Solid Factory, Wellsun en Studio Wynd. Zij worden de komende twee jaar ondersteund door Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie,  die als penvoerder van het project optreedt.

 

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen, hotels, kantoren en een attractie bevat. Het doel voor de realisatie is 2025 in Rotterdam. Het radicale ontwerp omarmt de mogelijkheden van energieproductie, circulaire economie, en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio.

 

Meer informatie: www.dutchwindwheel.com

 

Deel dit artikel