Artikel

Top 10 aanpassingen voor langer thuis wonen

Wat kun je doen om woningen geschikt te maken om er langer in te kunnen blijven wonen? In het project 'Slim in de bestaande bouw' onderzoeken we welke maatregelen corporaties toepassen. Een top-10 van oplossingen. Geen ranglijst want maatwerk staat voorop. Wat past in de ene woning, bij die ene bewoner, in die ene buurt, is geen oplossing voor iedereen.

Door: Danielle Harkes

1. Splitsen eensgezinswoning 
Na de Tweede Wereldoorlog is op grote schaal gebouwd voor gezinnen. Daardoor kampen regio’s met een overschot aan eengezinswoningen. In sommige wijken worden ze vooral bewoond door één oudere persoon. In Deurne vormde woningcorporatie Bergopwaarts drie eengezinswoningen om tot zes appartementen. De oudere woont op de begane grond en geheel gelijkvloers. De bovenverdieping werd verbouwd tot een hoog en licht startersappartement. Jong en oud wonen daardoor meer gemengd.


Drie eengezinswoningen omgevormd tot zes appartementen in Deurne. 


2. Bijplaatsen zorgkamer

Een zorgkamer is een op maat gemaakte unit die aan de achterzijde van een eengezinswoning wordt geplaatst, aansluitend op de gevel. In de zorgkamer bevinden zich de slaapkamer en sanitaire voorzieningen. Bewoners die langdurig extra zorg nodig hebben en bijvoorbeeld niet meer zelf de trap op kunnen, kunnen zo langer in hun eigen huisblijven wonen.
 


3. Plaatsen mantelzorgwoning

Inmiddels kan het zonder vergunning en zijn er vele modellen in omloop. Het tijdelijk plaatsen van een verplaatsbare woningunit los in de tuin of verbonden aan de woning kan uitkomst bieden voor het verlenen van mantelzorg aan zorgbehoevende ouders of een opgroeiend kind met beperking. 4. Aanpassen van de trap

Een eerste stap is vaak het plaatsen van een tweede leuning. Maar er is meer. Met het plaatsen van op maat gemaakte blokken, de Easysteppers, wordt elke traptree met de helft minder hoog. Voor veel mensen net genoeg om toch zelf de trap op te komen. 


De
trapleuningverlenger is winnaar van de zorginnovatieprijs 2017 en ontwikkeld in de praktijk. Met een iets langere trapleuning kan iemand die moeilijk ter been is langer veilig trap blijven lopen. Zo simpel
, maar blijkbaar moet je fysiotherapeut zijn om deze verbetering te ontwikkelen.De assistep komt uit Noorwegen. De beugel ondersteunt de gebruiker bij het op- en afgaan van de trap en zorgt voor meer veiligheid en stabiliteit. En als deze drie niet meer voldoen is er een ruim aanbod van trapliften. 


De Assistep uit Noorwegen geeft extra steun bij het traplopen. 


Easysteppers maken de traptredes de helft minder hoog. Foto: Peter van Hoof. 


5. Plaatsen van huislift 

Woningcorporatie Woonservice in Drenthe kiest voor huisliften. Ze zijn al geplaatst in 20 eengezinswoningen. Met twee personen tegelijk of met rollator of wasmand is de bovenverdieping makkelijk bereikbaar en kunnen oudere bewoners van de hele woning gebruik blijven maken. Zo worden voor ouderengeschikte woningen toegevoegd aan het eenvormige bezit. Bijbouwen is in het krimpgebied waarin de corporatie werkt niet snel aan de orde. Met een huislift is de bovenverdieping makkelijker bereikbaar. 


6. Extra toilet tweede verdieping
’s Nachts de trap op en neer moeten verhoogt het risico op valongelukken. Veel woningcorporaties plaatsen daarom een extra toilet op de tweede verdieping. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen daardoor langer in hun woningkunnen blijven wonen.


 

Extra toilet op de tweede verdieping. 


7. Van slaapkamer naar badkamer
Als de badkamer te klein is, kiezen corporaties vaak voor het ombouwen van een kleine slaapkamer op de bovenverdieping naar een ruime bijdetijdse badkamer met inloopdouche, wasmachine en drogeraansluiting en een tweede toitlet. Corporaties als Uwoon, WST Valburg en WoCom doen dit al. 

8. Een flexibele badkamer 

Een oplossing die tot nog toe vooral in zorggebouwen wordt toegepast, onder andere bij WZU Veluwe. Daar waar van kleine zorgappartementen zelfstandige woningen worden gemaakt, biedt de flexibele wand met wastafel uitkomst. De badkamer kan met minder vierkante meters toch goed bruikbaar zijn voor iemand die in een rolstoel zit of geholpen moet worden. En het ziet er nog mooi uit ook. 

Een kleine badkamer, maar goed bruikbaar voor iemand in een rolstoel. 


9. Toepassen van designbeugels

Gezien in museum MORE in kasteel Ruurlo. Een aangepast toilet dat zo in een design blad kan. Beugels zijn natuurlijk heel bekend als hulpmiddel maar ze hebben vaak een soort ziekenhuisuitstraling. Daar hebben ze in Kasteel Ruurlo geen last van. De acceptatie van het hulpmiddel zal met zo’n mooie beugel een stuk hoger liggen. 

 Beugels met uitstraling. 

 
10. Aanbrengen van een draaitoilet

Nog niet toegepastin Nederland. Het draaitoilet komt tegemoet aan de wens van veel ouderen die graag een apart gastentoilet willen hebben. Niet elke woning heeft daar ruimte voor. Met een draaitoilet kom je toch een heel eind in de richting. Veelbelovend! 
 


Deel dit artikel