Nederlandse inzending EXPO 2025 komt met volledig circulair paviljoen

dinsdag 13 juni 2023

De Nederlandse deelname heeft als thema 'Common Ground: creating a new dawn'. © Plomp

In een wereld waarin grote crises rond klimaat, energie en gezondheid de mensheid voor enorme uitdagingen stelt, laat de Nederlandse inzending voor EXPO 2025 zien welke innovatieve oplossingen wij in huis hebben.
 

Nederland onderscheidt zich met een volledig circulair paviljoen dat ontworpen is als een antropogene zon. Bezoekers, bedrijven, overheden en kennisinstellingen maken straks in het paviljoen kennis met nieuwe technologieën opgewekt uit water die hernieuwbare energie toegankelijker kunnen maken voor iedereen.

Daarmee presenteert het paviljoen welke innovatieve oplossingen Nederland te bieden heeft voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van de energietransitie. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte het ontwerp samen met het winnende consortium bekend.  

Het ontwerp van het paviljoen is gemaakt door architectenbureau RAU, ingenieursbureau DGMR, experience design studio Tellart en Japans bouwbedrijf Asanuma. Met speciale dank aan constructie-adviseur BREED ID. Partijen die beschikken over ruime ervaring op het gebied van circulair bouwen en gespecialiseerd zijn in oplossingen voor veilige, duurzame en gezonde leefomgevingen.

Paviljoen is remontabel

De Nederlandse deelname heeft als thema 'Common Ground: creating a new dawn’. De bijdrage introduceert nieuwe technologieën. Met de kracht van water wordt emissievrije energie opgewekt die energie toegankelijker kan maken voor iedereen. De rijzende zon in het ontwerp van het paviljoen staat symbool voor ongelimiteerde schone energie. Ook is het paviljoen volledig circulair.

Het paviljoen heeft water als thema en dit spiegelt zich in de vormgeving van de gevel, het dak en het feit dat wij water als emissievrije energie beschouwen. Het complete paviljoen is remontabel; alle materialen zijn geregistreerd in een materialenpaspoort.         

Het Nederlandse paviljoen (van binnen) op de EXPO 2025. © Plomp

Grensoverschrijdende oplossingen

Centraal op Expo 2025 Osaka staan de uitdagingen van een wereld waar grote crises rond bijvoorbeeld klimaat en gezondheid de leefbaarheid zullen bepalen. Deze grensoverschrijdende uitdagingen vereisen internationale samenwerking. Het Nederlandse paviljoen is daarom bedoeld als een ontmoetingsplek om verschillende perspectieven en expertises samen te brengen en zo te komen tot gezamenlijke oplossingen. 

Toewerkend naar de Expo is door het ministerie van Buitenlandse Zaken een meerjarige campagne opgezet. Bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en culturele organisaties komen in het paviljoen bijeen om kennis en expertise te delen. Voorafgaand worden evenementen, bezoeken, handelsmissies en exposities georganiseerd via een programma genaamd 'Road2Osaka'. 

Japan gastland

Japan is de derde grootste economie van de wereld en een belangrijke handelspartner voor Nederland. Net als Nederland heeft Japan te maken met prangende en complexe uitdagingen, zoals klimaatverandering, grondstoffenschaarste, voedselzekerheid, vergrijzing en het toegankelijk houden van de gezondheidszorg. Kansen voor Nederlandse bedrijven en organisaties liggen vooral op het gebied van de energietransitie, agri- en horticulture, life sciences & health, digitalisering en cultuur. Door verschillende ministeries en publiek-private partijen worden activiteiten georganiseerd voorafgaand en tijdens Expo om de Nederlandse sectoren op de kaart te zetten en bedrijven te helpen kansen te verzilveren. 

Internationaal podium

De World Exposition Osaka, van 13 april tot en met 13 oktober 2025, is het podium voor landen om zich te presenteren aan de wereld. De organisatie verwacht ongeveer 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers te ontvangen, waarvan ongeveer negentig procent uit Japan zal komen. Meer dan 160 landen en organisaties geven acte de presence. 'Designing Future Society for our lives' is het thema van de 36ste wereldtentoonstelling. 

Nederlands-paviljoen-EXPO-2025-©Plomp
Visual van het Nederlands paviljoen op EXPO 2025 in Osaka, Japan.  © Plomp


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Zonder regenwater is bouwopgave onmogelijk’

21 mei om 12:30 uur

Als gevolg van de klimaatverandering en een groeiend (structureel) tekort aan drinkwater staan we aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060

15 mei om 11:00 uur

In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »