Nieuws

Een uitgeleefd gebouw omtoveren tot moderne onderwijswereld

Het voormalige techniekgebouw van ROC ASA in Amsterdam was praktisch gereed voor de sloop. Samen met Atelier PRO koos Sufayil Donmez, de rector van Lumion Amsterdam, toch om de 'slapende beton brut' te transformeren tot een vernieuwd onderwijsgebouw.

Rector Donmez kreeg jaren geleden van de gemeente Amsterdam het voormalige techniekgebouw van ROC ASA toegewezen; een gemeentelijk monument van architect Ben Ingwersen. De uitstraling deed denken aan een 'voormalig DDR gebouw', volgens Donmez, wat leidde tot een eerste reactie van slopen en nieuwbouw. Door Dorte Kristensen en Martijn de Visser van Atelier PRO zag Donmez hier vanaf. Het nieuwe Lumion werd het resultaat van een transformatie, één die het schoolgebouw gezond maakte en past bij de onderwijsvisie van Lumion

Vernieuwend onderwijs

"Atelier PRO zag gelijk de potenties van de locatie en het gebouw, een gemeentelijk monument", vertellen de architecten. "Hier was veel meer mogelijk dan in een volledig nieuw gebouw. Een slapende beton brut is wakker gemaakt en doet nu eer aan het brutalisme van Le Corbusier. Een oud gebouw waar niemand in wilde zitten is getransformeerd tot een innovatieve leeromgeving en die de locatie opnieuw een significante betekenis geeft. Een contextueel ontwerp, respect voor de identiteit van het oorspronkelijke gebouw en een doordacht interieurontwerp, afgestemd op de onderwijsvisie en de behoefte van de eindgebruikers, vormen de basis voor toekomstgericht onderwijs."


Voor toevoeging van hedendaagse elementen hebben de architecten met veel inspiratie creatieve oplossingen bedacht om oude .en nieuwe aspecten naadloos te verbinden. Hier is een school tot stand gekomen die de eerste partner is van Kunskapsskolan Nederland, het Zweedse model van gepersonaliseerd onderwijs.

Meer over Kristensens visie tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen

Dorte Kristensen, directeur van architectenbureau Atelier PRO, gaat op 11 november tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen dieper op het ontwerp van het nieuwe Lumion in Amsterdam in. Zij verzorgt haar sessie naast diverse andere architecten, zoals Daan Bruggink (ORGA architect) en Thomas Bögl (LIAG architecten), die elk hun visie en ontwerpen van gezonde schoolgebouwen delen tijdens deze digitale kennisdag.

Volg de sessie van Atelier PRO en diverse andere sessies over de verduurzaming van het onderwijsvastgoed op de Verbindingsdag Gezonde Scholen. Aanmelden is gratis!

Deel dit artikel