Lijn 8

dinsdag 4 juli 2023
Stedenbouwkundigen, architecten en andere ruimtelijk ontwerpers hebben niet altijd een gelukkige verhouding met mobiliteit. Ik doel dan niet op de clichés van de snelle architect in zijn ‘overdesignde’ sportwagen of al die andere ontwerpers die hun goede smaak willen onderstrepen met de keuze voor autoklassiekers in het kielzog van de Citroën DS. Nee, dan bedoel ik de ruimtelijk ontwerpers die ofwel mobiliteit gemakzuchtig afschuiven op verkeerskundigen, dan wel mobiliteit ondergeschikt maken aan ruimtelijke kwaliteit in het algemeen of mooie openbare ruimte en gebouwen in het bijzonder. Beide opties pakken schadelijk uit. In het verleden en nog steeds. Laat me dat verduidelijken aan de hand van een recente geschiedenis: de (dreigende) teloorgang van tramlijn 8 in Rotterdam.

Volgens een recent plan van metropoolregio en gemeente (Toekomst Vast Tramnet) is het de bedoeling om in veel Rotterdamse straten de tram weg te halen. Naast opportunistisch bezuinigen gaat het vooral om ruimte voor het overige verkeer te maken, met name voor auto’s die in de havenstad een welhaast heilige status genieten. Zo wordt de toekomstige inrichting eerst en vooral als louter verkeerskundig kwestie opgevat; een kwestie waarin grote, hard rijdende of dubbel geparkeerde auto’s iedereen in de weg zitten en het lijkt alsof er geen plaats meer is voor een tram. 
En als dan de voorgestelde verkeerskundige ingrepen als vaststaand worden opgevat, dan dient zich de tweede optie aan en kunnen ontwerpers aan de slag om mooie brede stoepen te maken en plekken in te ruimen voor terrassen. Zo bezien allemaal mogelijk nu die tram weggaat.

Ik wil pleiten voor een derde optie, waarin stedenbouw en inrichting van openbare ruimte hand in hand gaan met het realiseren van duurzame mobiliteit. Dan is het niet meer de ruimtevretende auto die prioriteit krijgt, maar voetgangers, fietsers en vooral het collectieve openbaar vervoer. Dan wordt de stedelijke ruimte niet meer vereenzelvigd met verkeersruimte, maar met gebruiksruimte. Daarmee verdwijnt ook de valse tegenstelling tussen mobiliteit en ruimte en blijkt bovenal het vermeende ruimtegebrek geen verkeerskundige kwestie, maar een ontwerpopgave waarin mobiliteit en ruimte duurzaam op elkaar worden afgestemd. Dan kan straks lijn 8 over een vernieuwde Binnenweg rijden waarin voor iedereen voldoende en mooie gebruiksruimte beschikbaar is. Voor Rotterdam klinkt dit misschien als toekomstmuziek, maar in Amsterdam blijkt het wel al mogelijk om bijvoorbeeld de Kinkerstraat met de gehandhaafde tram duurzaam en fraai te herinrichten.


Cover S&A GD 2023Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering

Deze blog verschijnt in de derde editie van Stedebouw & Architectuur magazine in 2023. Deze editie verschijnt op 7 juli.

Je kunt de hele editie digitaal lezen via onze online bibliotheek. Hiervoor dien je een abonnement te hebben. Nog geen lid? Overweeg dan een abonnement en krijg direct toegang tot alle toekomstige én reeds verschenen edities van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »