Investeren in scholen is investeren in de toekomst

maandag 22 maart 2021
timer 3 min
Ik zat eens bij een 50 jaar oude school waar al jarenlang serieuze klachten van docenten klonken over het binnenklimaat. Ik presenteerde mijn rapportage van de metingen, waarop de verantwoordelijk ambtenaar voor schoolhuisvesting een Kafkaiaanse reactie gaf: ‘Je wéét toch dat de wethouder en ik hier niets aan kunnen doen?’ Daarmee waren we uitgepraat.

Auteur: Albert Hulshoff

Deze situatie is meer regel dan uitzondering in onderwijsland. Het staat er slecht voor met ons scholenvastgoed. Schoolbesturen en gemeenten zijn verwikkeld in een split incentive. Voor het oplossen ervan zijn contractuele en financierings-technische oplossingen beschikbaar, maar die worden simpelweg niet toegepast.

 

En dat terwijl de nood al jarenlang aan de man is. Het programma Frisse Scholen loopt al sinds 2006. In 2011 concludeerde het RIVM dat het binnenmilieu van scholen vaak onder de maat is. Het onderzoek Een verstevigd fundament voor iedereen van adviesbureau McKinsey uit 2020 omschrijft de kwestie op pijnlijke wijze: ‘Als leerlingen onder de ARBO-wetgeving zouden vallen, werden veel schoolgebouwen waarschijnlijk afgekeurd’.

 

Iedereen weet wat de positieve gezondheidseffecten van een goed binnenklimaat zijn. Kantoren worden aan de lopende band aangepakt, maar bij scholen zie je dat slechts incidenteel. Het probleem is niet de wil om hier wat aan te doen, maar de mogelijkheid ertoe. Er ligt namelijk een verdeelde verantwoordelijkheid die al begint bij de Rijksoverheid: EZK is verantwoordelijk voor energie, BZK voor besparingen en OCW voor schoolhuisvesting. Dezelfde situatie zien we op gemeentelijk niveau. Door die versplintering is het lastig om budgetten bij elkaar te leggen, wat voor situaties als bovenstaande zorgt.

 

Zelfs als we deze knoop weten te ontwarren, is dat financieel niet toereikend. Scholen hebben het al moeilijk genoeg om voldoende docenten voor de klas te zetten, laat staan om (te leren) te verduurzamen, en dat terwijl gemeenten hun potjes zagen leegstromen in de afgelopen jaren. Er is een soort houdgreep ontstaan waarin we allemaal elkaar boos aankijken. Zo komen we er niet uit.


Het coronavirus heeft de noodzaak blootgelegd om in de aankomende regeerperiode structurele veranderingen door te voeren. Want er moet geld uit het Rijk komen, zoals ook adviesbureau McKinsey stelt. Ik zie geen andere oplossing. De SUVIS is een goede eerste stap. Ik wil hierbij pleiten om deze regeling te verlengen en op te schalen zodat alle 8.000 schoolgebouwen fris worden. Onze scholen, onze kinderen, vragen om een structurele verruiming van de onderwijsbekostiging. Laten we dus eerst erkennen dat we voor deze financiële uitdaging staan, zodat we er ook wat aan kunnen doen.


Want laten we niet vergeten: investeren in scholen is investeren in de toekomst.

Reageren?

Mail dan naar a.hulshoff@fitourfuture.com.

Een jaar lang Gezonde Scholen

In 2021 organiseren Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd een jaarprogramma over gezonde scholen. Later dit jaar volg je diverse events waarin wij alle facetten van schoolverduurzaming de revue laten passeren. Al deze onderwerpen komen vervolgens samen op het Nationaal Gezonde Scholen Congres op 10 november 2021, gesteund door hoofdsponsor Saint-Gobain.

Wil je hier meer over weten, dan kun je vanaf nu terecht op de website nationaalgezondescholencongres.nl. Hier vind je alle informatie over de reeks events van het jaarprogramma, alsook de mogelijkheid om je alvast aan te melden voor het congres.


Deze blog verscheen eerder in het magazine Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg 2021. Het magazine is te downloaden in onze gloednieuwe digitale bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Investeren in scholen is investeren in de toekomst

Albert Hulshoff, Duurzaam Gebouwd-expert en Partner Fit Our Future

Meer artikelen met dit thema

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:46 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

Nieuwe versie PvE Gezonde Kantoren 2021 beschikbaar

23 jul om 08:00 uur
Door de vakanties houden veel kantoren de komende weken een lege aanblik, maar veel bedrijven maken zich wel op…
Lees verder »

Beter wonen in NL: Integrale waardering van modulaire verbeterscenario’s vanuit welzijn, duurzaamheid en kosten

9 jul om 14:49 uur
Eerder dit jaar startte het onderzoek Beter Wonen in Nederland. Het onderzoeksteam streeft hiermee naar modulaire…
Lees verder »

‘Je doet het niet voor het plaatje’

28 jun om 08:00 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »

Nieuwbouw Kindcentrum De Vuurvogel in Malden

21 jun om 08:00 uur
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…
Lees verder »

Een pleidooi voor schoolrenovatie

8 jun om 08:00 uur
Architectenbureau LIAG heeft de laatste jaren het portfolio fors uitgebreid op het gebied van schoolrenovatie. Een…
Lees verder »

1 op 3 coronabesmetting op school te vermijden door ventilatie

28 mei om 11:03 uur
Volgens Amerikaans onderzoek kan extra ventilatie op scholen tot wel één op de drie coronabesmettingen voorkomen.…
Lees verder »

Opening duurzaam faculteitsgebouw Sociale Wetenschappen in Nijmegen

27 mei om 16:17 uur
Het nieuwe gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen in Nijmegen wordt donderdag 27 mei officieel geopend…
Lees verder »