Warm en duurzaam wonen zonder aardgas

dinsdag 10 maart 2020
timer 3 min
De familie Lankhorst woont in een all-electric woning. Hun huis voldoet aan de hoge eisen die gesteld worden aan een energiezuinige woning. Zo wordt de stroom groen opgewekt via PV-panelen en hergebruikt een ventilatiewarmtepomp de uitgaande retourlucht voor het verwarmingssysteem en het sanitair warm water. Hun woning is behaaglijk warm, zonder dat er een combiketel en radiatoren aan te pas komen. Een blik achter de schermen van deze duurzame woning met een slimme ventilatie-oplossing.

In steeds meer nieuwe woonwijken wordt geen aardgas- of warmtenet aangelegd. Huizen worden zelfvoorzienend en dan is er enkel nog elektriciteit. De huizen zijn all-electric: koken doe je elektrisch en verwarmen gebeurt met een warmtepomp. Mits de elektriciteit groen is opgewekt, is all-electric een duurzaam alternatief voor aardgas. Geen CO2 uitstoten doet het klimaat immers meer dan goed.

De energievraag verandert

‘In nieuwbouwwoningen is de vraag naar aardgas beperkt, ook in onze woning’, vertelt bewoner Rob Lankhorst. ‘Doorgedreven isolatie doet de warmtevraag binnenshuis zienderogen dalen. In onze keuken kozen we voor inductie om elektrisch te koken. Terwijl onze vraag naar aardgas dus sterk afneemt, neemt onze vraag naar elektriciteit voor huishoudelijke toepassingen toe. Voor het opwekken van groene stroom kozen we heel bewust voor PV-panelen. Deze panelen vormen samen met de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco een win-win situatie.’

Natuurlijke ventilatie met wtw

De DucoBox Eco biedt een uitstekende ecologische oplossing door ventilatie en warmteproductie te combineren’, vertelt Richard Geraerts, verkoopleider bij Duco Ventilation & Sun Control. ‘Het concept is gebaseerd op basis van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Het zelfregelend toevoerrooster DucoLine voorziet elke ruimte in de woning van de familie Lankhorst van verse lucht. De ventilatiewarmtepomp voert vervuilde lucht af, wint de warmte uit de retourlucht terug – door middel van de warmtewisselaar – en waardeert deze op tot maximaal 65 °C. Vervolgens geeft het de warmte opnieuw af aan het verwarmingssysteem of aan het tapwater, met een gegarandeerd thermisch vermogen van 2,5 kW.


100% all-electric

‘We mikken met ons all-electric pakket richting een totaaloplossing’, verduidelijkt Geraerts. ‘Hierbij is onze ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco gekoppeld aan een technisch buffervat van 300 liter. Het vat bevat twee elektrische weerstanden die wisselend van elkaar geschakeld kunnen worden. De sturingsmodule schakelt de elektrische elementen in vanaf het moment de ventilatiewarmtepomp – met binnen- en buitenlucht – het vat niet langer op temperatuur kan houden.’

Ventileren volgens behoefte

‘Vanaf 2021 gaan de BENG-eisen definitief van kracht’, gaat Geraerts verder. ‘Veel mensen denken dat het een moeilijk te halen norm is, maar dat is het eigenlijk niet. Het begint met luchtdicht bouwen. En vervolgens adviseren we te ventileren met warmteterugwinning. Dat gebeurt op basis van slimme vraagsturing die voor een energiebesparing tot 40% zorgt. Onze DucoBox Eco is onderscheidend door de geïntegreerde 2-zonesturing. Door de dag- en nachtzone via een ingebouwde klep afzonderlijk aan te sturen, wordt een minimaal geluidsvermogen bereikt. Door metingen op basis van CO2 en vocht wordt bepaald of er meer of minder ventilatie nodig is’.

‘De aankoop is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar is bovendien ook goed voor het milieu’, besluit een tevreden Lankhorst.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Warm en duurzaam wonen zonder aardgas

Meer artikelen met dit thema

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:20 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

Nieuwe naam voor Nationaal Gezonde Scholen Congres

6 okt om 11:29 uur
Op 10 november organiseren wij het Nationaal Gezonde Scholen Congres. Toen wij daarvoor de samenwerking aangingen…
Lees verder »

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »

Vernieuwd aanzicht entree TNO-pand Rijswijk

25 aug om 10:36 uur
De entree van het TNO-pand in Rijswijk verkeerde zich in zeer slechte staat. De bestaande coating liet los en er…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »

Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn

9 aug om 08:00 uur
Woningcorporatie Heuvelrug Wonen uit Doorn staat voor een forse verduurzamingsopgave. Het Klimaatakkoord schrijft…
Lees verder »

De voordelen van water- en luchtafdichting bij prefab gevels

14 jul om 09:32 uur
De procesmatige prefab bouw, waarin modules hoogtij vieren, levert talloze voordelen op. Zo is de lucht- en…
Lees verder »