Groendakenproject IJburg te Amsterdam

dinsdag 30 augustus 2022
Twee jaar geleden heeft Topgroen onafhankelijk onderzoek laten doen naar de meest geschikte wijken in Nederland om te vergroenen door middel van sedum groendaken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de drie wijken met de meeste potentie lagen op IJburg in Amsterdam, De Vogelwijk in Den Haag en Amersfoort Vathorst.

Met de verkregen informatie besloot Topgroen om twee weken een pop-up store te openen op IJburg in Amsterdam. Op een van deze dagen kwamen zij in gesprek met iemand van een VVE-bestuur die kwam informeren naar de mogelijkheden tot het vergroenen van hun 1200 vierkante meter grote dak, dat toen nog vol lag met grind. 

Vele gesprekken gingen eraan vooraf om alle bewoners te overtuigen van de voordelen van zo’n gezamenlijk groendak. Deze voordelen zijn namelijk dat de bestaande dakbedekking langer meegaat, het de omgevingstemperatuur naar beneden haalt waardoor het binnenklimaat aangenamer is in de zomer. Daarnaast bevordert het de biodiversiteit en ziet er het fantastisch uit. Een mooie opsteker was dat de Gemeente Amsterdam subsidie verstrekt voor groendakprojecten omdat groendaken veel water opvangen tijdens hevige regenbuien, dat daardoor niet in het riool terecht komt. 

Topgroen

In oktober 2021 werd begonnen met het verwijderen van het aanwezige dakgrind. Vervolgens volgde aanleg van een drainagelaag. Deze zorgt ervoor dat het overtollige regenwater wegloopt als het groendak verzadigd is. Daarna is een substraatlaag van 4-6 centimeter aangelegd die als voedingsbodem dient voor de sedum planten. Tot slot werden de sedum planten aangebracht en kon het groendak netjes afgemaakt worden. Om het project en de omgeving extra te vergroenen, koos een aantal bewoners ervoor om de aangrenzende schuren in de tuin ook direct te voorzien van een mooi Topgroen dak. In minder dan twee weken tijd werd een nieuwe groenoppervlakte gerealiseerd van bijna 1300 vierkante meter. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het vergroenen van uw (platte) dak van uw woning, appartementencomplex of bedrijfspand? 


Logo TOPGROEN

Topgroen B.V. is een bedrijf dat consumenten en bedrijven adviseert en helpt bij de realisatie van sedum groendaken. Kijk voor meer informatie op: www.topgroen.nl 

 


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Little C - Een doorwaadbaar stukje Rotterdam. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Xchange Ideas podcast #6 – Jan Henk Tigelaar

16 aug om 08:00 uur
Tijd voor de tweede aflevering van seizoen 2 van de Xchange Ideas podcast. In deze podcast spreekt Emy Kok met Jan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hofbogenpark: het all-inclusive dakpark van Rotterdam

26 jul om 08:00 uur
Over enkele jaren kunnen Rotterdammers genieten van een rijke natuurlijke omgeving door slechts een trap op te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groen omkeerdak in uniek en energieneutraal woning-bouw¬project

14 jul om 08:00 uur
’t Eemgoed in Almere: een uniek woningbouwproject van architectenbureau cepezed met 82 woningen waar een nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdam Rooftop Walk geopend

1 jun om 16:26 uur
Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk feestelijk geopend voor bezoekers. Zij durfden de wandeling aan op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Gevels & Daken 2022 is verschenen

27 mei om 08:00 uur
De tweede editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. In deze editie staat de 'next-generation…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »

Oplossingen voor daken en dakdetails

25 apr om 10:13 uur
Het afwerken van een dak is een hele klus. Vooral het afdichten van complexe delen en de hechting van bepaalde…
Lees verder »