Groendakenproject IJburg te Amsterdam

dinsdag 30 augustus 2022
Twee jaar geleden heeft Topgroen onafhankelijk onderzoek laten doen naar de meest geschikte wijken in Nederland om te vergroenen door middel van sedum groendaken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de drie wijken met de meeste potentie lagen op IJburg in Amsterdam, De Vogelwijk in Den Haag en Amersfoort Vathorst.

Met de verkregen informatie besloot Topgroen om twee weken een pop-up store te openen op IJburg in Amsterdam. Op een van deze dagen kwamen zij in gesprek met iemand van een VVE-bestuur die kwam informeren naar de mogelijkheden tot het vergroenen van hun 1200 vierkante meter grote dak, dat toen nog vol lag met grind. 

Vele gesprekken gingen eraan vooraf om alle bewoners te overtuigen van de voordelen van zo’n gezamenlijk groendak. Deze voordelen zijn namelijk dat de bestaande dakbedekking langer meegaat, het de omgevingstemperatuur naar beneden haalt waardoor het binnenklimaat aangenamer is in de zomer. Daarnaast bevordert het de biodiversiteit en ziet er het fantastisch uit. Een mooie opsteker was dat de Gemeente Amsterdam subsidie verstrekt voor groendakprojecten omdat groendaken veel water opvangen tijdens hevige regenbuien, dat daardoor niet in het riool terecht komt. 

Topgroen

In oktober 2021 werd begonnen met het verwijderen van het aanwezige dakgrind. Vervolgens volgde aanleg van een drainagelaag. Deze zorgt ervoor dat het overtollige regenwater wegloopt als het groendak verzadigd is. Daarna is een substraatlaag van 4-6 centimeter aangelegd die als voedingsbodem dient voor de sedum planten. Tot slot werden de sedum planten aangebracht en kon het groendak netjes afgemaakt worden. Om het project en de omgeving extra te vergroenen, koos een aantal bewoners ervoor om de aangrenzende schuren in de tuin ook direct te voorzien van een mooi Topgroen dak. In minder dan twee weken tijd werd een nieuwe groenoppervlakte gerealiseerd van bijna 1300 vierkante meter. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het vergroenen van uw (platte) dak van uw woning, appartementencomplex of bedrijfspand? 


Logo TOPGROEN

Topgroen B.V. is een bedrijf dat consumenten en bedrijven adviseert en helpt bij de realisatie van sedum groendaken. Kijk voor meer informatie op: www.topgroen.nl 

 


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Little C - Een doorwaadbaar stukje Rotterdam. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Meet Triflex SAM

28 aug 2023

Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun 2023

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inspirerende voorbeelden van toekomstbestendige daken en gevels

14 jun 2023
Gevel- en dakoppervlakken die bijdragen aan maatschappelijke opgaven zijn nu meer dan ooit cruciaal willen we in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

9 jun 2023

De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei 2023

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kom van die grond af!

26 mei 2023

De ruim 18,5 vierkante kilometers plat dak in Rotterdam worden nog te weinig ingezet en de Rotterdamse…

Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

22 mei 2023

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…

Lees verder »