Inspirerende voorbeelden van toekomstbestendige daken en gevels

woensdag 14 juni 2023

The Valley. Foto door Ossip van Duivenbode

Gevel- en dakoppervlakken die bijdragen aan maatschappelijke opgaven zijn nu meer dan ooit cruciaal willen we in een fijne en leefbare omgeving wonen en werken. Gemeentes zien deze noodzaak ook steeds meer in. Het toekomstbestendig maken van daken en gevels wordt dan ook steeds belangrijker.

Als partner van Nationaal Dakenplan werkt Triflex aan een beter gebruik van daken. Denk hierbij aan groen dakene, witte daken en energiedaken. Triflex biedt praktische handvatten om uw dak multifunctioneel en esthetisch te maken.

Triflex draagt bij!

Daken staan in de zomer en winter bloot aan het weer en tal van andere invloeden. De daksystemen van Triflex geven elk oppervlak en ieder dakdetail een ondoordringbare afdichting. 

Energiedaken (daken waar duurzame energie wordt opgewerkt) en groendaken moeten volledig waterdicht en wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA en bieden hier een goede oplossing voor.

Verder is tegenwoordig het vraagstuk van energiebesparing van gebouwen een van de grote uitdagingen binnen onze samenleving. Een gebouw draagt indirect bij aan de uitstoot van broeikasgassen en daarmee aan de opwarming van de aarde. Triflex is zich bewust van de huidige ecologische uitdagingen en heeft daarom een reflecterende dakbedekkingsoplossing ontwikkeld: Triflex ProSolar.

Daarnaast wordt de harde scheiding tussen het binnen-en buiten klimaat steeds beter bekeken. Moet die scheiding wel zo hard zijn of kan dit ook transparanter? Dit zorgt ook voor meer ontwerpvrijheid voor de architect en een esthetisch resultaat. Zo bieden onze systemen ook oplossingen voor glazen daken, wat zorgt voor een transparante, lichte en ruimtelijke omgeving. 

Triflex

Projectinspiratie met Triflex

Hoe wij dit toepassen in de praktijk? Hieronder sommen wij enkele inspiratieprojecten op waar wij aan bijgedragen hebben. 

  • The Valley, Amsterdam. Een van de projecten waar Triflex zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden, is het woon-, werk en recreatiecomplex The Valley: een architectonisch complex met 1.900 bloembaksteunen in en om de wanden. Het gebouw heeft drie zonnedaken en ademt aan alle kanten groen. Triflex heeft hier een bijdrage geleverd aan de afdichting van de balkons en de bloem- en plantenbakken. Hierdoor is The Valley verzekerd van een weersbestendige afdichting die jarenlang meegaat. Hier kan de beplanting probleemloos overheen groeien, zonder dat er een kans bestaat op lekkage of andere schade.
  • Wonderwoods, Utrecht. Momenteel is Triflex betrokken bij het appartementencomplex Wonderwoods. Dit belooft één van de groenste en meest iconische gebouwen van Nederland te worden. Het pand met dakpark wordt gekenmerkt door de verticale begroeiing en hier worden allemaal details, waaronder bloembakken, afgedicht met Triflex materiaal. Hierdoor is Wonderwoods verzekerd van een weersbestendige afdichting die jarenlang meegaat, zonder dat er een kans bestaat op lekkage of andere schade.
  • Distributiecentrum, Beilen. In een distributiecentrum is de binnentemperatuur van groot belang. Niet alleen voor het besparen van kosten op de koeling maar ook voor de kwaliteit van de producten die daar liggen. Triflex had een goede oplossing voor dit specifieke probleem: de daken afwerken met Triflex ProSolar. Dit product heeft een reflecterende werking die ervoor zorgt dat de zonnestraling niet wordt opgenomen in de dakbedekking, maar wordt teruggekaatst. Dit resulteert uiteindelijk weer in een betere binnentemperatuur. Op deze manier wordt er nu jaarlijks veel kilowatt aan koeling bespaard en daarmee wordt ook de CO2-reductie behaald. 
  • Glazen daken, Maastricht. Een mooi voorbeeld van een transparante, ruimtelijk omgeving is de rechtbank in Maastricht. Hier zijn glazen daken boven de centrale hal geplaatst. Deze zorgden echter een lange periode voor lekkages. Een belangrijke eis vanuit dit project was dat het een oplossing moest zijn voor de lange termijn. Omdat onze producten meer dan 25 jaar meegaan, had Triflex de juiste oplossingen voor dit bijzondere project!

Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw dak? Download dan onze whitepaper! Dat geeft praktische handvatten om jouw dak multifunctioneel te kunnen maken. Ook brengen we risico’s in kaart en gaan we in op het beheer en het onderhoud van daken.

Ga naar triflex.nl/form/whitepaper-daken

Andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. 


Cover S&A GD 2023Stedebouw & Architectuur, thema Gevels & Daken

Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van Stedebouw & Architectuur magazine in 2023. Deze editie verscheen op 28 april.

Je kunt de hele editie digitaal lezen via onze online bibliotheek. Hiervoor dien je een abonnement te hebben. Nog geen lid? Overweeg dan een abonnement en krijg direct toegang tot alle toekomstige én reeds verschenen edities van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »

Meet Triflex SAM

28 aug 2023

Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun 2023

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
person_outlineBlog

Levende gevels gaan de markt veroveren

19 jun 2023
Levende gevels zijn een vanzelfsprekend onderdeel van onze stadsontwikkeling. De gezondheids- en milieuaspecten…
Lees verder »
descriptionArtikel

Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

9 jun 2023

De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun 2023

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei 2023

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »