Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

maandag 29 januari 2024

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’ gebouwd. Architect Sara van Popta (19 het atelier) tekende voor het opmerkelijke ontwerp.

In een jaren 50 wijk in Kampen worden binnenkort verschillende functies in één gebouw gehuisvest. Kindcentrum Hanzewijk omvat twee basisscholen, twee kinderopvangcentra, een sporthal en een buurtfunctie. De circulariteit wordt hier ver doorgevoerd en dat danken we volgens de architect, Sara van Popta (19 het atelier), aan de Gemeente Kampen.


Van Popta vertelt: “De gemeente Kampen heeft hoge circulaire ambities, die met het ontwerp van dit kindcentrum worden waargemaakt. Voor de gemeente is dit een heel belangrijk project, omdat het als voorbeeldproject dient in het kader van circulair bouwen. Dit is verder ook het slotstuk van het centrumgebied, met een winkelcentrum, twee woongebouwen en het kindcentrum. Het betreft vervangende nieuwbouw voor bestaande scholen uit de wijk, die nu niet bij elkaar zitten.”

Losmaakbaar

De circulariteit in het project gaat ver, zoals is gevisualiseerd in deze afbeelding. Mede door de compacte opzet van de school kan worden gestreefd naar een zo laag mogelijk materiaalgebruik. Van Popta: “De constructie is in de basis van hout. Alleen onder de sportzaal op de eerste verdieping komt een losmaakbare stalen constructie. Door de grote overspanningen en krachten lukt dat niet in hout. Verder zijn er zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen toegepast. Met houten kolommen, liggers en (dak)vloeren - die we zoveel mogelijk in het zicht houden - en ook houten binnen- en buitenkozijnen. De gevel betreft volledig houtskeletbouw met isolatie van cellulose. De binnenzijde wordt hierbij niet voorzien van een aanvullende afwerking, het hout blijft zichtbaar.”

Houtwolmagnesiet

“Alle kasten en inbouwkasten zijn circulair opgebouwd en we gebruiken geen standaard plafondplaten, maar houtwolmagnesiet van houtvezels. In de groepsruimten is de onderzijde van de houten (dak)vloer zichtbaar. Door perforaties aan te brengen, is het niet nodig systeemplafonds toe te passen; dit scheelt ook weer materiaal. Alleen op de leerpleinen zie je verlaagde plafonds, omdat daarboven de installaties liggen. In de overige ruimten worden verlaagde plafonds toegepast die zijn vrijgekomen uit de sloop van een andere school.

Opvallend zijn verder de kartonnen armaturen en het schakelmateriaal van maïs, terwijl veel andere producten, zoals dakbedekking, sanitair én al het glas, bestaan uit gerecyclede en/ of gerefurbishte materialen.”

Je ontdekt meer ins en outs over dit opmerkelijke project in onze nieuwe Innocatiecatalogus 2024. Alle details over die speciale uitgave vind je hier. Met onder meer de producten Pirrouet, Lignatur LFE elementen, PureGlue en cementvrije mortel.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »