Zeeuwse schuur staat model voor nieuwe kerk

donderdag 8 juli 2021
In februari 2021 is de nieuwe kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Grindweg in Tholen in gebruik genomen. Een modern kerkgebouw met de typologie van een klassieke Zeeuwse schuur. Een niet alledaags project dat door een bouwcommissie van de kerk zelf, met behulp van een bouwbegeleider, gerealiseerd werd. De vanaf de nok tot aan het maaiveld doorlopende bekleding, met dakpannen in de kleur antraciet mat vol donker, versterkt het beeld van een Zeeuwse schuur.

De bouwcommissie van de kerkenraad, onder leiding van ouderling-kerkvoogd Theo Hakvoort, heeft lang gezocht naar een goede locatie voor de nieuwe kerk. Jarenlang hield de Hersteld Hervormde Gemeente in Tholen haar wekelijkse diensten in het Calvijn College. In 2014 werd gestart met de plannen voor de bouw van een eigen kerk. Via de gemeente kwam uiteindelijk een stuk grond beschikbaar, midden in een bestaande wijk, naast een begraafplaats met uitvaartcentrum.

Modern, ingetogen én herkenbaar als kerk

“Om binnen het gestelde budget te blijven, hebben we ervoor gekozen om de bouw zelf, zonder aannemer, uit te voeren”, zegt Theo Hakvoort. “Dat vraagt wat meer aandacht en overleg, maar het eindresultaat is tot volle tevredenheid. Iedereen heeft daaraan bijgedragen: de bouwbegeleider, de architect, de diverse leveranciers en natuurlijk de leden van de bouwcommissie. Het pakket van eisen omvatte onder andere dat het een modern gebouw moest zijn, passend in de omgeving en herkenbaar als kerk. Maar niet te opvallend en ook ingetogen, gezien de naastliggende begraafplaats.”

“De architect is er uitstekend in geslaagd om onze wensen in te willigen”, vervolgt Hakvoort. “Door gebruik van veel glas aan de voorzijde heeft onze nieuwe kerk een open karakter, terwijl aan de achterzijde het gebouw naar de begraafplaats toe een besloten karakter heeft. De stijlvolle punt aan de voorzijde van het gebouw geeft de suggestie van een kerktoren. Hierin is ruimte voor een kerkklok, die we binnenkort hopen te mogen plaatsen.” 

Zeeuwse schuur

Geen afwateringsgoot dankzij knikpan

De kerk beschikt over tweehonderdtwintig zitplaatsen. Tevens zijn er twee zalen en een grote hal. Met een vouwwand kunnen eenvoudig zestig extra zitplaatsen gecreëerd worden. Jenko Huls van Huls Architecten ontwerpt vaker kerkgebouwen. Hij noemt dat echter geen specialisatie, want daarvoor worden er te weinig nieuwe kerken gebouwd. Van het aantal dat wordt gerealiseerd, mag Huls Architecten er wel een groot deel ontwerpen. 

”Ik ben zelf christelijk en begrijp dus heel goed wat de functie van een kerkgebouw is en spreek de ‘taal’ van de opdrachtgever”, zegt Huls. “Om de schuurvorm extra te benadrukken hebben we de Signy-Finnez dakpan van BMI Monier in het ontwerp opgenomen, waarmee het kerkgebouw vanaf de nok tot aan het maaiveld wordt bekleed. Ik pas deze dakpan vaker toe om zijn kleurstelling, detaillering en mooie vlakke uitwerking. Bovendien is er een fraaie knikpan beschikbaar, die de dakbedekking naadloos laat overgaan naar de gevelbekleding. Dit voorkomt een afwateringsgoot op de dakrand. Dat is niet alleen mooier, maar het scheelt ook in de bouwkosten.”

Zeeuwse schuur 2

Kerkgebouw 180⁰ gedraaid

“Het daksysteem is volledig in BIM gemoduleerd”, vervolgt Huls. “Alle dakpannen, hulpstukken en daksysteemcomponenten van BMI Monier staan in BIM. Dat werkt heel plezierig. Eigenlijk hoeft er geen bestek meer gemaakt te worden.” De architect is tevreden over het eindresultaat, ook over de plek waar de kerk staat: “Vanuit de buurt kwam enige weerstand over de plaats van de kerk op het beschikbare terrein. We hebben het gebouw toen 180⁰ gedraaid. De kerk staat nu dichter bij de Grindweg en heeft meer relatie met het tegenoverliggende winkelcentrum. Een veel betere plek dan we eerst bedacht hadden.”

Dakpan Signy-Finnez voor klassieke én moderne gebouwen

Leendert Kranenburg van Bouwcenter Esselink uit Middelharnis heeft via zijn contacten met de bouwcommissie van de kerk de bouwmaterialen mogen leveren. De dakpan waar de architect voor gekozen heeft levert Bouwcenter Esselink vaker. Het is een moderne, niet te opvallende dakpan, die uitstekend bij zowel klassieke als moderne panden past. In het antraciet mat vol donker geeft de dakpan een lei-achtige uitstraling. Signy-Finnez is ook leverbaar in de kleuren moka, rood rustiek en natuurrood naturel. 

“Het voordeel van de moka en de antraciet mat vol donkere varianten”, legt Kranenburg uit, “is het feit dat deze een donkere scherf hebben. De dakpan heeft een donkerbruine kern waardoor, ook na het zagen van de dakpan, het dak een mooi egaal kleurbeeld geeft. Bovendien is er een groot aantal hulpstukken beschikbaar, waaronder de knikpan die ik kon adviseren om dak en gevel naadloos in elkaar over te laten gaan. Wij zijn niet alleen leverancier, maar ook adviseur. Bij een project als dit, waarbij de opdrachtgever de bouw zelf begeleidt, is dat heel handig. Voor technische vragen kunnen we daarbij altijd terugvallen op BMI Monier. Met Jeffrey Vale, rayonmanager bij BMI Monier, hebben we een intensief contact. Wij zijn een familiebedrijf en staan dicht bij de klant. Ik merk dat BMI Monier dezelfde instelling heeft.”


Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken 2021. De hele editie kun je lezen in onze digitale bibliotheek.

Voortaan alle edities van Stedebouw & Architectuur ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »
person_outlineBlog

Levende gevels gaan de markt veroveren

19 jun 2023
Levende gevels zijn een vanzelfsprekend onderdeel van onze stadsontwikkeling. De gezondheids- en milieuaspecten…
Lees verder »
descriptionArtikel

Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

9 jun 2023

De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun 2023

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei 2023

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »
person_outlineBlog

De gevel nieuw denken

22 mei 2023
De transitie naar een duurzame moderniteit is begonnen. Als er binnen de architectuur een element is waar de…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal

22 mei 2023

Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…

Lees verder »