Woningbouwcomplex Dynamik - bouwen met baksteen in eco-wijk

vrijdag 25 juni 2021
Voor de duurzame woonwijk Rives de la Haute-Deûle in Lille ontwierp FRES Architectes uit Parijs woningbouwcomplex Dynamik. In de nieuwbouw is rijkelijk plek voor groen. Ook aan de gevels werd duurzaamheid verlangd. Reden voor FRES om te kiezen voor de Hagemeistersortering Dallas FS. De sortering is voorzien van blauwbruin-antraciete kleurschakeringen met zilveren accenten en een fijn gekamde oppervlaktetextuur.

Water en groen zijn twee van de duurzame troefkaarten in de nieuwe ecologische woonwijk Rives de la Haute-Deûle aan de westkant van Lille, niet ver van de historische citadel en de dierentuin van de Noordfranse industriestad. De gemeente transformeert het stadsdeel met zijn grote vroeg twintigste eeuwse industriearchitectuur en arbeiderswoningen tot nieuw, ecologisch woongebied. 

Aan de Avenue des Saules in Rives de la Haute-Deûle verrees Dynamik, naar ontwerp van FRES Architectes uit Parijs. Het U-vormige ontwerp bestaat uit 53 woningen met 5 verschillende woningtypen aan een groen binnenhof, gesitueerd op het parkeerdeck van een verdiept liggende garage met 68 parkeerplekken. Het binnenhof heeft aan de langszijden loopbruggen naar de woningen. Trappen in het talud voeren naar de parkeergarage. Niet alleen het openbare binnenhof van Dynamik is groen, ook de terugliggende woningterassen op de verdiepingen en de terrassen direct aan het binnenhof werden door FRES Architectes ontworpen als groene verblijfsruimte. 

Rives de la Haute

“Dynamik presenteert zich met een zekere gelatenheid en bescheidenheid in de stad, bezit tegelijkertijd echter presentie, die samenhangt met de vormgeving van de gevel,” aldus architect Laurent Gravier van FRES. Het architectenbureau uit Parijs verlangde een energiezuinig gebouw met een thermisch zeer efficiënte schil die ook wat betreft de gevelbekleding duurzaam zou zijn. Aan de façades werd daarom de Hagemeistersortering Dallas FS ingezet, met blauwbruin-antraciete kleurschakeringen voorzien van zilverachtige accenten en een fijn gekamde oppervlaktetextuur met glanzende en matte partijen. Gravier: “Deze baksteen heeft een unieke textuur. Hij bezit verticale strepen die dankzij de lichte verglazing van de steen spelen met het licht en hem zilveren reflecties verlenen. Dat harmonieert perfect met de lichtgekleurde kozijnen uit geanodiseerd aluminium.” 

Met de Hagemeistersortering paste FRES Architectes de nieuwbouw bovendien in in de stedenbouwkundige context van grote industriegebouwen en traditionele arbeiderswoningen. De licht gestructureerde baksteen werd toegepast in het langgerekte moduulformaat 290 x 90 x 52 mm.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

De Peperklip: opknapbeurt met Invisivent NL

15 sep om 09:15 uur
In Rotterdam is De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt in ere hersteld. Ook de kozijnen werden…
Lees verder »

Woningen bouwen met oog op de toekomst

13 sep om 10:00 uur
Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven wonen, ook wel levensloopbestendige…
Lees verder »

Arnhem krijgt ouderwets begijnenhofje

10 sep om 08:50 uur
In de Middeleeuwen was het begijnenhofje, ook wel oudemannenhofje, een normaal verschijnsel. Woningen rond een…
Lees verder »

Jan Snel start bouw 147 appartementen ‘Wonen bij LILY’

31 aug om 08:52 uur
Modulair bouwer Jan Snel is gestart met de bouw van 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie…
Lees verder »

Nieuwe duurzame en betaalbare woningen in Maaslandse Zoom

26 aug om 16:12 uur
De plannen voor circa 100 nieuwe woningen in de Maaslandse Zoom krijgen steeds meer vorm. Op 24 augustus…
Lees verder »

Landschappelijk vormgegeven woningen markeren start woonontwikkeling Hernesseroord

24 aug om 08:00 uur
Gebiedsontwikkeling Hernesseroord te Middelharnis begint met de realisatie van drie appartementengebouwen met in…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »