Wonen op voormalig sportveld: Woonhoven Cortinghborg in Groningen
in de vorm van een stedelijk "coulissenlandschap" waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
Op een voormalig sportveld binnen de ring van Groningen, wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd in de vorm van een stedelijk “coulissenlandschap” waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
De verdeling in opeenvolgende woonsferen levert een gedifferentieerd aanbod aan woningtypologieën op. De noordelijke begrenzing van het plan wordt gevormd door een langgerekt appartementengebouw naar ontwerp van diederendirrix dat in de noodzakelijke geluidwering van het achterliggende gebied voorziet.
In het zuidelijk deel van het plan is een aansluiting op de karaktervolle Amsterdamse School-woonwijk tot stand gebracht door middel van het voortzetten van de verkeersstructuur en de verkaveling in gesloten bouwblokken, die de schaal van de bebouwing en de traditionele kapvorm overnemen; de zogenaamde woonhoven.
De nieuwe woonwijk heeft de vorm van een stedelijk "coulissenlandschap" waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
De hoven waaruit de woonwijk bestaat zijn uitgevoerd in verschillende configuraties waardoor perspectivische tussenruimtes ontstaan, waar de toegangswegen vanuit de bestaande wijk doorheen snijden en aan geparkeerd wordt.
De opzet van de gesloten bouwblokken bestaat uit een combinatie van standaard tussenwoningen en bijzondere woningtypen op de koppen, allemaal grondgebonden, met eigen buitenruimte. De toegangen tot de straten en de binnenhoven zijn gebaseerd op de nabij gelegen historische Cortinghpoort.
De binnengebieden bestaan uit privétuinen met bergingen gelegen aan een gezamenlijk binnenterrein. De meanderende opzet zorgt voor diepte waardoor het een prettig binnengebied wordt.
De bouwblokken bestaan uit een schil van metselwerk, repeterende kozijnen en schuine daken met stalen dakpannen, allemaal in een en dezelfde kleur. Per blok is vervolgens gekozen voor een andere tint. De hoeken en het binnengebied vormen vanzelf door hun witte kleur de bijzondere momenten.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Reactie toevoegen