Witte daken bij distributiecentrum in Beilen

maandag 18 april 2022
In een distributiecentrum van een supermarkt is de binnentemperatuur van groot belang. Niet alleen voor een aangename werkomgeving voor de medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van de producten die daar liggen. Zo ook bij het distributiecentrum in Beilen. De temperatuur was hier in de zomer te hoog, dit was onaangenaam voor de medewerkers en zorgde ervoor dat de kwaliteit van het voedsel (groente en fruit) omlaag ging. De grootste eis vanuit de opdrachtgever was dus het binnenklimaat aanpassen.

Uitdaging

In het verleden lag er een wit pvc-dak op het distributiecentrum (2012/2013), alleen werd deze zwart door alg in de loop van de jaren. Hierdoor ging het rendement van de koelinstallatie omlaag en konden de koelinstallaties niet meer voldoende gekoeld worden. Omdat er in het distributiecentrum groente en fruit ligt, is een bepaalde temperatuur vereist (ca. 2/3°C). Doordat het dak zwart werd, kon deze temperatuur niet meer gehaald worden, het oorspronkelijke witte dak had hierdoor namelijk geen functie meer. Om deze reden was er in 2020 gekozen om de pvc-dak afwerkingen te vervangen door een bruine bitumineuze dakafwerking. Echter, na een jaar is door het distributiecentrum aangegeven dat de temperatuur (2/3 °C) in de hallen weer niet gehaald werd. Er moest dus een nieuwe oplossing komen voor het dak. 

Proces

Triflex had een goede oplossing voor dit specifieke probleem: de daken afwerken met Pro Solar (witte daken). Voor de opdrachtgever was een goed onderhouds- en schoonmaakadvies van groot belang. Aangezien ze in het verleden geen goede ervaringen hadden met witte daken (die in de loop van de jaren zwart werden door alg). Informatie over hoe ze de juiste schoonmaak en onderhoud moesten toepassen, zodat het dak zijn functie niet zou verliezen in de loop van de jaren, was dus cruciaal. Vanuit Triflex hebben wij een Onderhoudsadvies Daken en Dakdetails opgesteld, waarin duidelijk staat uitgelegd hoe het onderhoud moet plaatsvinden. Dit advies overtuigde onder andere de opdrachtgever om met witte daken te gaan werken. En goed onderhoudsprogamma zorgt namelijk voor een blijvend representatief en functioneel dak. 

Afmeting dak

Metingen

Om de werking van Triflex Pro Solar te testen, zijn er een aantal metingen bij het distributiecentrum geweest. Er zijn kleine oppervlaktes van het dak afgewerkt met Pro Solar. Na temperatuurmetingen bleek dat het stuk dak dat was afgewerkt met Pro Solar zorgde voor een aanzienlijk verschil in de temperatuur bij de hallen. Het dak dat niet was afgewerkt met Pro Solar, had een binnentemperatuur van 38 °C, terwijl het stuk dat wel was afgewerkt met Pro Solar een temperatuur had van 20°C. Dit is dus een verschil van 18 °C. Dit aanzienlijke verschil liet de effectieve werking van het product zien en overtuigde de opdrachtgever. 

Dit temperatuurverschil komt omdat het product Pro Solar een reflecterende werking heeft. Dit zorgt ervoor dat de zonnestraling niet wordt opgenomen in de dakbedekking maar wordt teruggekaatst. Dit resulteert uiteindelijk weer in een betere binnen temperatuur. 

Afmeting dak

Resultaat

Na de succesvolle metingen is erkend Triflex applicateur Tissink Specialistische Afdichtingen BV hier mee aan de slag gegaan. In totaal is er 11.000 m2 afgewerkt met Pro Solar. Kortom: een mooi project met een tevreden opdrachtgever.

Betrokken partijen

  • Tissink Specialistische Afdichtingen BV
  • Roof Management Dakadvies bureau 
  • Cushman & Wakefield (opdrachtgever)

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 mail naar info@triflex.nl of laat een bericht achter via het contactformulier. We helpen u graag verder.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdam Rooftop Walk geopend

1 jun om 16:26 uur
Op Hemelvaartsdag is de Rotterdam Rooftop Walk feestelijk geopend voor bezoekers. Zij durfden de wandeling aan op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Gevels & Daken 2022 is verschenen

27 mei om 08:00 uur
De tweede editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. In deze editie staat de 'next-generation…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »

Oplossingen voor daken en dakdetails

25 apr om 10:13 uur
Het afwerken van een dak is een hele klus. Vooral het afdichten van complexe delen en de hechting van bepaalde…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV ontwerpt Het Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut

2 mrt om 09:44 uur
Deze zomer krijgt Het Nieuwe Instituut een tijdelijke evenementenlocatie op het dak. Het Podium bevindt zich op 29…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dakterrassen op HAUT Amsterdam

21 feb om 10:24 uur
HAUT in Amsterdam is met een constructie van hout, beton en staal het hoogste hybride houten gebouw van Nederland…
Lees verder »