Voetgangersbeleid essentieel in snelgroeiende stad

maandag 29 juli 2019
timer 3 min
Wereldwijd hebben steden te maken met verschillende grote opgaven als snelle groei, verduurzaming, gezondheid en toegankelijkheid. Dat aandacht voor de voetganger hier een bijdrage aan levert, is ook terug te zien in het programma van Walk21, dat plaatsvindt van 7 tot en met 10 oktober in De Doelen in Rotterdam.

Dit internationale voetgangerscongres, met zo'n 180 sprekers, brengt politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. 


Vandaag maakt de organisatie het programma en alle sprekers bekend. Eén van de sprekers is Lucy Saunders, directeur van Healthy Streets. Zij laat zien hoe je met doordacht voetgangersbeleid de gezondheid van inwoners kunt verbeteren. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam levert een bijdrage aan het congres. Onderzoeker Giuliano Mingardo licht toe waarom lopen ook goed is voor de economie, en in het bijzonder die van Rotterdam. Tijdens Walk21 komen niet alleen succesverhalen aan bod, maar is er juist ook aandacht voor de uitdagingen. Het volledige programma staat op www.walk21rotterdam.nl.

Leren van elkaar

De groei van Rotterdam veroorzaakt een toenemende druk op de openbare ruimte. “Bedenk hoeveel ruimte er nu wordt ingenomen door parkeerplaatsen”, zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal). “Door bijvoorbeeld meer in te zetten op deelauto’s kun je veel van die ruimte terugwinnen. Die kan je gebruiken voor groenvoorzieningen of bredere stoepen. Het stimuleren van wandelen draagt bij aan zóveel doelstellingen: de stad bereikbaar houden, maar bijvoorbeeld ook het realiseren van de klimaatdoelen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.”


Rotterdam organiseert Walk21 om te zien wat andere steden doen om lopen aantrekkelijk te maken. Rotterdam heeft genoeg voorbeelden om het voetgangersbeleid te delen. Zoals de voorkant van het Centraal Station en binnenkort de vernieuwde Coolsingel; brede boulevards bieden daar ruimte aan verkeer met verschillende snelheden. Omdat steden wereldwijd met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben, is het belangrijk om van elkaar te leren, aldus Bokhove.

Verandering van het standaard gedrag

Tijdens het congres gaat veel aandacht uit naar gedragsverandering. Volgens Bokhove is dit een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren. “Lopen is de verbindende schakel tussen de fiets of het openbaar vervoer en je eindbestemming. We willen mensen verleiden om de auto te laten staan door het laatste stukje lopen snel, makkelijk en veilig te maken De auto wordt vaak nog als statussymbool beschouwd, terwijl het in deze tijden veel logischer is om een gezonde leefstijl als statussymbool te zien.”

Nationale loopagenda 

Tijdens de congresweek staat heel Rotterdam in het teken van lopen. En ook nationaal wordt aandacht besteed aan het onderwerp. Op woensdag 9 oktober wordt de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ ondertekend: een initiatief van een aantal provincies en gemeenten, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse belangen- en onderwijsorganisaties, bekijk alvast meer op de site.


En op de ‘hardcore’ congresdagen (8 en 9 oktober) is er, naast alle Engelstalige activiteiten ook een Nederlandse programmalijn met de onderwerpen: kinderen, gedrag, de stad, data, drukte, route/ontwerp. Bekijk het programma en registreer.

Over Walk21

Walk21 is een internationale stichting die zich richt op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Tijdens het congres komen politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De afgelopen jaren werd Walk21 georganiseerd in onder meer New York, Calgary, Melbourne en Bogota.


Geïnteresseerden kunnen vóór 1 augustus nog tickets met korting aanschaffen.


Meer info : www.walk21rotterdam.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Voetgangersbeleid essentieel in snelgroeiende stad

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit

26 jan om 09:30 uur

De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer…

Lees verder »