Vergroening en klimaatadaptatie op locatie indrukwekkende BunkerToren

woensdag 25 januari 2023
De BunkerToren (rechts) is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. © Sebastian van Damme

De BunkerToren (rechts) is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. © Sebastian van Damme

Met de nieuwe BunkerToren en het bijbehorende park laat Eindhoven zien dat het mogelijk is een binnenstedelijke locatie significant te vergroenen en klimaatadaptief te maken, zonder de grote woningbouwopgave uit het oog te verliezen.

De monumentale Bunker van Huig Maaskant in Eindhoven is grondig gerenoveerd en uitgebreid met een indrukwekkende woontoren van honderd meter hoog. Jarenlang was de Bunker het bruisende centrum van het studentenleven in Eindhoven. Met de renovatie krijgt deze plek een tweede leven: de BunkerToren en het omliggende BunkerPark geven een nieuwe impuls aan de wijk en de stad.

De Bunker van Huig Maaskant is een brutalistische klassieker met krachtige lijnen, robuuste materialen en massieve volumes. Het voormalig studentencentrum, dat in verval was geraakt, ontsnapte ternauwernood aan de sloop. De toevoeging van een woontoren maakte de zorgvuldige renovatie van de Bunker mogelijk en geeft deze historische plek een nieuwe bestemming.

Het ontwerp van Powerhouse Company verenigt de woontoren en de oorspronkelijke structuur door de taal en materialiteit over te nemen. In plaats van om het monument heen te werken, met een strikte scheiding of sterk contrast tussen oud en nieuw, koos Powerhouse Company juist voor een gedurfde voortzetting van de stijl van Maaskant. Drie materialen die sterk aanwezig zijn in het werk van de wederopbouwarchitect (beton, glas en hout) komen terug in de materialisatie van de toren.

© Sebastian van Damme
 © Sebastian van Damme.

Lichter en transparanter richting de top

De toren heeft een uniek taps toelopend ontwerp dat verwijst naar de schuine wanden van de oorspronkelijke Bunker. De asymmetrische en getrapte vorm geeft de BunkerToren telkens een ander perspectief. Door middel van drie verschillende secties wordt het gebouw steeds lichter en transparanter richting de top. Grote glaspartijen boven in de toren symboliseren de opening van de gesloten Bunker en bieden de nieuwe bewoners een prachtig uitzicht over de lichtstad. In de toren zijn 210 huur- en koopwoningen te vinden, verdeeld over 32 verdiepingen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 vierkante meters en combineren ruime plattegronden met grote ramen, luxe natuurlijke materialen en een eigen buitenruimte. De gerenoveerde Bunker biedt 3000 vierkante meters aan kantoorruimte voor GoodHabitz en een openbaar Grand Café.

"Op deze iconische plek, waar mooie herinneringen liggen van vele studenten, bouwen nu honderden Eindhovenaren aan hun toekomst. Ik ben blij dat we met de realisatie van de 210 woningen meer levendigheid en dynamiek toevoegen aan het gebied KnoopXL en tegelijkertijd een belangrijke eerste stap zetten in de 9000 woningen die hier broodnodig zijn."   Stijn Steenbakkers, wethouder Gebiedsontwikkeling KnoopXL en Brainport Eindhoven.

Ruim opgezet publiek park

Het BunkerPark is een belangrijk element in het ontwerp en versterkt de drie groene assen die de stad Eindhoven karakteriseren. DELVA heeft de bestaande parkeervoorziening getransformeerd tot een ruim opgezet publiek park, wat de leefbaarheid van het gebouw en de omliggende wijk ten goede komt. De beeldtaal van de BunkerToren loopt door in het park, bijvoorbeeld in het ontwerp van de zitbanken en de fietsparkeerplekken. Het groen rond (en op) het gebouw dient als waterbuffer en draagt tegelijkertijd bij aan de biodiversiteit, door het gebruik van inheemse planten.

De BunkerToren is een gezamenlijke ontwikkeling van RED Company en Being. De toren is ontworpen door Powerhouse Company. DELVA Landscape Architecture / Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. De uitvoering was in handen van Van Wijnen. De huurwoningen zijn in het bezit van Pensioenfonds Rail&OV.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuw magazine boordevol natuurinclusieve onderwerpen

22 sep om 07:30 uur

Het nieuwe, digitale nummer van Stedebouw & Architectuur (thema Circulair & Natuurinclusief) staat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep om 07:30 uur

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Denk niet dat mensen op je zitten te wachten'

13 sep om 08:21 uur

Lees in onderstaand blog waarom expert Anne-Mette Andersen het als ontwerper belangrijk vindt om met gebruikers…

Lees verder »
De nieuwe stadsentree van Den Haag, onder de nieuwe KJ-woontorens, vóór het Centraal Station
descriptionArtikel

Nieuwe stadsentree te zien in Den Haag Bouwt en Ontwikkelt

12 sep om 07:30 uur

De regio Den Haag is volop in ontwikkeling. Met de Binckhorst, het Central Innovation District (CID) en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Op zoek naar een balans van de leefomgeving

25 aug om 07:30 uur

In de Nacht van de Leefomgeving 2023 zoeken experts en betrokkenen naar de leefomgeving van de toekomst. De…

Lees verder »
Wandelen in de stad
descriptionArtikel

Maak ruimte voor de wandelaar en win de LoopAward!

24 aug om 10:00 uur

Heeft de voetganger in jouw ontwerp een bijzondere positie? Doe dan mee met de LoopAward 2023. Je hebt nog tot…

Lees verder »
descriptionArtikel

Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen

15 aug om 11:34 uur

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is een prijs voor inspirerende natuurinclusieve projecten op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Cartesius – een vooruitstrevende gezonde stadswijk

8 aug om 08:00 uur
In Utrecht was Cartesius een 'eiland' dat dienstdeed voor de stad, maar toch wist te ontsnappen aan de…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */